Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1)

Δραστηριότητες για παιδιά στο ΚΠΙΣΝ και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, γλυκιές λαχταριστές αφίξεις και οσκαρικές ταινίες μας κάνουν να ξεχάσουμε το κρύο και να βγούμε έξω.

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1)

#1 Η ποιητική επιστροφή του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ο Τούρκος σπουδαίος σκηνοθέτης, ο οποίος έχει βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα για τη «Χειμερία Νάρκη» (2014), έρχεται στους κινηματογράφους με την «Άγρια Αχλαδιά», τη νέα του ταινία που συμμετείχε στις Κάνες. Πρωταγωνιστής ένας νεαρός που επιστρέφει έπειτα από σπουδές στο χωριό όπου μεγάλωσε και στο σπίτι των γονιών του. Εκεί θα ξεκινήσει μια βαθιά εσωτερική αναζήτηση, προσπαθώντας να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του, ενώ συναναστρέφεται όλο και περισσότερους κατοίκους του χωριού. Την ίδια στιγμή η αντιπάθεια για τον ανεύθυνο και τζογαδόρο πατέρα του αυξάνεται, με τον ίδιο να φτάνει σε ψυχολογικό αδιέξοδο και να αναζητά διέξοδο από την υπαρξιακή του κρίση.

#2 Πόσες δραστηριότητες χωράνε σε ένα Σάββατο;

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 1

Το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» γεμίζει το πρώτο Σάββατο του νέου έτους (5/1) με παιδικές δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Πέρα από το πατινάζ, την ιστιοπλοΐα και το καγιάκ στο Κανάλι, οι πιο δραστήριοι χορεύουν στο Hula Hoop LED Show (5.30 μ.μ.), οι δημιουργικοί φτιάχνουν στολίδια και αναμνηστικά ανακυκλώνοντας χαρτί (5 μ.μ.), οι... καλλιτέχνες ποζάρουν για τις πιο ιδιότυπες προσωπογραφίες (12 μ.), ενώ οι παραμυθάδες ακούνε ιστορίες των αδερφών Γκριμ, με αφηγητές τους Ιωάννα Παππά και Μιχάλη Σαράντη (6 μ.μ.), για μια τελευταία δόση Χριστουγέννων.

#3 Η Νικόλ Κίντμαν όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 2

Αγνώριστη η Αυστραλή σταρ στο «Destroyer» της Καρίν Κουσάμα, στο οποίο ενσαρκώνει μια σκληροτράχηλη αστυνομικό που ακροβατεί ανάμεσα σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και στην ασίγαστη θέλησή της να εκδικηθεί τον εγκληματία που δολοφόνησε τον σύντροφό της. Η οσκαρική ηθοποιός δίνει μια εντυπωσιακή ερμηνεία, ακόμη ένα δείγμα του τρομερού εύρους του ταλέντου της, η οποία καθηλώνει τον θεατή με την έντασή της. Καθόλου τυχαίο που απέσπασε υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ηρωίδα της «ένα πολύ επικίνδυνο άτομο».

#4 Οπερετικά γενέθλια

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 3

Ο «Βαφτιστικός», η πασίγνωστη και δημοφιλέστατη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, έγινε 100 χρόνων και η επέτειος γιορτάζεται με μια καινούργια παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής, από την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου. Εδώ το έργο ανεβαίνει (από 5/1) στην αυθεντική του μορφή, όπως παίχτηκε στην ιστορική πρεμιέρα του 1918.

#5 Ώρα για Magic Festival

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 4

Ο Χουάν μετατρέπει ό,τι πιάνει στα χέρια του σε CD, η Πίνκι αλλάζει είκοσι διαφορετικά φορέματα σε ένα λεπτό και ο Μαρκ κάνει τα αντικείμενα να πετούν. Αυτά είναι τρία από τα πάμπολλα μαγικά κόλπα που ανατρέπουν τους νόμους της φύσης και τα παιχνίδια ψευδαισθήσεων που θα παρουσιάσουν διάσημοι illusionists του Λας Βέγκας, της πρωτεύσας των μάγων, στο Christmas Magic Festival (4-6/1) στο Christmas Theater στο Γαλάτσι. Μια παράσταση που θα χαρούν μικροί και μεγάλοι.

#6 Στον απόηχο του Καμί

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 5

Με αφορμή το ταξίδι του Άλμπερ Καμί στη χώρα μας το 1955 και την ομιλία του για το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Οικία Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού, πάνω από είκοσι εικαστικοί συναντιούνται στο ίδιο σημείο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αφαιρετικές προσωπογραφίες του Γάλλου στοχαστή, νατουραλιστικά έργα από τα τοπία της ζωής του αλλά και καλλιτεχνικές αποδόσεις των ιδεών του φέρνουν διαφορετικές τεχνοτροπίες και μέσα στην έκθεση «Albert Camus: κρίση και δημιουργία».

#7 Ιανουάριος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 6

Με μια γρήγορη ματιά στο πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, είδαμε ότι ο Ιανουάριος ξεκινάει με τις καλύτερες (και άκρως δημοφιλείς) παιδικές δραστηριότητες. Ξεχωρίσαμε τα μαθήματα οριγκάμι και ανακύκλωσης, τα εργαστήρια-αφιέρωμα στους κόσμους μεγάλων καλλιτεχνών αλλά και τη δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας με τη χρήση τόσο της τέχνης όσο και της τεχνολογίας. Οργανωθείτε και κλείστε θέσεις στο 2103611206.

#8 Ο έρωτας τότε και τώρα

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 7

Η Φωτεινή Δάρρα ανοίγει την καινούργια χρονιά στο «Half Note Jazz Club» (4-7/1) τραγουδώντας για τον «Έρωτα... όπως τότε». Το «όπως τότε» πάει στο δια­χρονικό songbook μιας εποχής που παραμένει κλασική – και για μας αντικατοπτρίζει αριστουργήματα που έχουν γράψει οι Σουγιούλ, Αττίκ κ.ά. κι έχουν τραγουδηθεί από φωνές θρυλικές, όπως του Τώνη Μαρούδα και της Τζένης Βάνου. Επεκτείνεται δε και στο κλασικό American songbook, δηλαδή σε τραγούδια των Cole Porter, Irving Berlin και άλλων τζαζοθρεμμένων δημιουργών, που με τη φρεσκάδα και την ποιότητα της ερμηνείας της Φωτεινής παίρνουν τη δική τους προστιθέμενη αξία.

#9 Feelgood δραμεντί με οσκαρικό αέρα

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 8

Ο Πίτερ Φαρέλι, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει μαζί με τον αδερφό του Μπόμπι κωμωδίες όπως το «Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη», σκαρφίστηκε μια ταινία που θα ζεστάνει την καρδιά σας. Στο υποψήφιο για 5 Χρυσές Σφαίρες «Green Book» οι Βίγκο Μόρτενσεν και Μαρσάλα Αλί δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες στους ρόλους ενός σοφέρ κι ενός μουσικού αντίστοιχα, οι οποίοι περιοδεύουν στον ρατσιστικό αμερικάνικο Νότο των ’60s.

#10 Με κοσμοπολίτικη αύρα

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 9

Μετά την παρουσίασή της σε Κωνσταντινούπολη και Ξάνθη, η έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» μας περιμένει στο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ Ελληνικός Κόσμος. Έργα συνολικά δεκαπέντε εικαστικών –πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και βιντεο-εγκαταστάσεις– εστιάζουν σε διαφορετικές μνήμες της Κωνσταντινούπολης, από καθημερινές εικόνες και αστικά αρχιτεκτονήματα μέχρι κειμήλια και χρησιμοποιημένους χάρτες, ανασυνθέτοντας το φορτισμένο σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης.

#11 Τα σου των ονείρων σου

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (3-9/1) - εικόνα 10

«Αδερφάκι» στην Αθήνα απέκτησε μόλις το ζαχαροπλαστείο Choureal της Θεσσαλονίκης, που φημίζεται για τα sur mesure προφιτερόλ του. Και στην αθηναϊκή του έδρα (Ερμού και Διομείας γωνία, 2103317883) επιλέγουμε ανάμεσα σε διαφορετικά είδη σου αλλά και τη γέμιση και το topping της αρεσκείας μας ανάμεσα σε 9 είδη σοκολάτας· και το tailor-made γλύκισμά μας είναι έτοιμο. Οι βουτυράτες μυρωδιές από τα σου, που παρασκευάζονται καθημερινά επιτόπου, μπλέκονται με εκείνες του καφέ. Καθόμαστε στα λίγα τραπέζια ή το παίρνουμε και συνεχίζουμε τη βόλτα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.