Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ

Με το βλέμμα στο φετινό εορταστικό αποκορύφωμα, κάνουμε μια εκτενή βόλτα σε όλα τα δωρεάν ραντεβού που έρχονται και κάνουν την πόλη λίγο πιο όμορφη.

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ

Οι πιο αισθαντικές γιορτές κάθε τέλος του χρόνου, αυτές που σε καλούν να συνευρεθείς, να μοιραστείς και να συμπράξεις ως κάτοικος ή επισκέπτης των Αθηνών, να χορέψεις, να τραγουδήσεις και να χαρείς για το νέο έτος, ανήκουν στους δρόμους της πόλης. Όποιος θυμάται την περσινή πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που στήθηκε στο τέλος του πεζόδρομου της Αποστόλου Παύλου, με χιλιάδες κόσμου να μετρά αντίστροφα για την αλλαγή του έτους μπροστά από την Ακρόπολη και να παρασύρεται αυθόρμητα στο ανεβαστικό φεστιβαλικό πολυθέαμα που ακολούθησε (για πρώτη φορά με την υπογραφή τριών καλλιτεχνών το πρόγραμμα, βλέπεις), θα συμφωνήσει.

Με το βλέμμα στο φετινό εορταστικό αποκορύφωμα, τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, κάνουμε μια εκτενή βόλτα σε όλα τα δωρεάν ραντεβού που μας περιμένουν τις επόμενες μέρες. Ξεκινώντας από τις γειτονιές του κέντρου και την πλατεία-ορόσημο της πόλης, το Σύνταγμα, περνάμε από τη δυναμική Κυψέλη και το ανανεωμένο Πεδίον του Άρεως, κατηφορίζουμε τη Συγγρού για το χρυσαφένιο διαμάντι του Νιάρχου, στρίβουμε προς Πειραιά για open παιχνιδότοπους, σκανάρουμε δήμους για το πιο δραστήριο πρόγραμμα και επιστρέφουμε στη βάση μας, το Θησείο, για την αλλαγή του έτους, πιστοποιώντας για ακόμη μια χρονιά πως έχουμε αμέτρητους λόγους να αγαπάμε την Αθήνα – ειδικά όταν είναι στολισμένη.

Ας χαρούμε την «Πόλη των Αγγέλων»

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 1
Από πλατείες, πεζόδρομους, παιδικές χαρές και γειτονιές μέχρι θέατρα και δημοτικά κτίρια, η «Πόλη των Αγγέλων» γιορτάζει. © Δημήτρης Τσίτσος

Ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή του περσινού χριστουγεννιάτικου προγράμματος με την υπογραφή των καλλιτεχνών Γιάννη Κακλέα, Φρόσως Λύτρα και Μανόλη Παντελιδάκη, ο Δήμος Αθηναίων στρώνει ξανά δεκάδες σημεία γιορτής στο χάρτη του κέντρου. Με σύμβολο τα φτερωτά πλάσματα των ημερών, η Αθήνα έχει μεταμορφωθεί σε «Πόλη των Αγγέλων» και εκπέμπει σε πλατείες, πεζόδρομους, παιδικές χαρές, γειτονιές, θέατρα και δημοτικά κτίρια.

Ως κέντρο όλων αυτών, το στολισμένο Σύνταγμα, με το ολόλαμπρο φουρλιστό δέντρο είκοσι μέτρων και τις αγγελικές εγκαταστάσεις-selfie spots, φιλοξενεί κάθε μέρα από τις 22 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου νέους καλλιτέχνες αλλά και τζαζ/ σουίνγκ μουσικές μπάντες στο πάλκο του (όπως την Sugahspank! ή tribute συναυλία με μουσική της Νέας Ορλεάνης), ενώ ξεχωρίζει το φιλανθρωπικό μουσικό «GlassHouseProject» στο διήμερο 29-30 Δεκεμβρίου, με γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς να συμπράττουν για τη στήριξη του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων.

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 2
Το γεμάτο λαμπάκια City Link της Βουκουρεστίου είναι μια μικρή γωνιά γιορτής © Ευαγγελία - Αφροδίτη Κοκκίνη

Παράλληλα, αμέτρητοι πυρήνες πυροδοτούν το γιορτινό ρεύμα προς όλες τις κατευθύνσεις: η χοροθεατρική παράσταση «Για μια στιγμή Άγγελοι» (αποσπάσματα από τη νέα δουλειά της ομάδας So7 των Φρόσω Κορρού και Δημήτρη Κουρούμπαλη) έχει ξεκινήσει το μίνι τουρ σε σκηνές της πόλης (αυτό το Σάββατο 22/12 έρχεται στην Οικία Θεοτοκοπούλου), το Μοναστηράκι γίνεται μία popup χορευτική σκηνή με απανωτά ραντεβού που σε καλούν να χορέψεις, η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου (21/12) μας πηγαίνει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για ένα ταξίδι με τον Κ. Βήτα, ενώ πέρα από τις αναμενόμενες στάσεις στη γιορτινή πρωτεύουσα –σε σημεία όπως την όμορφη κατηφόρα της Ερμού, το γεμάτο λαμπάκια City Link της Βουκουρεστίου ή το καλλιτεχνικά διακοσμημένο Εμπορικό Τρίγωνο (με έκθεση «Μικρή συλλογή στις βιτρίνες», από τη συλλογή της Cheapart, στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής)– ιστορικές γωνιές μας χτυπούν ξανά την πόρτα.

Με σύμβολο τα φτερωτά πλάσματα των ημερών, η Αθήνα έχει μεταμορφωθεί σε «Πόλη των Αγγέλων» και εκπέμπει σε πλατείες, πεζόδρομους, παιδικές χαρές, γειτονιές, θέατρα και δημοτικά κτίρια.

Εντάσσοντας στο πρόγραμμα τις εστίες πολιτισμού και ζωής που έχουν δημιουργηθεί από τις από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, έχουμε να ανακαλύψουμε (εκ νέου) την Πλατεία Θεάτρου και τη Στοά Εμπόρων – τις δύο περιοχές που στηρίζονται από την ομπρέλα του «Πόλη2» και φιλοξενούν καταστήματα σε μέχρι πρότινος κενούς χώρου. Αυτό το Σαββατοκύριακο, η καμπάνια «Ζήσε την Πόλη στα Σημεία» οργανώνει αστικές περιηγήσεις, εργαστήρια και άλλες δράσεις που ενώνουν τις δύο περιοχές.

Επίσης, έχουμε να συναντηθούμε (ξανά) στο ιστορικό «Ολύμπια» που επανήλθε ως δημοτικό θέατρο της πόλης. Κάθε μεσημέρι από τις 22 μέχρι τις 31/12, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, και ανήμερα των Χριστουγέννων παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον LeonardCohen, αναπτερώνουν τις εμπειρίες μας από τον ιστορικό χώρο. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τα «Ραντεβού στη Φωκίωνος».

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 3

Σε πλήρη λειτουργία τους τελευταίους μήνες, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι φανερά μία από τις περιπτώσεις που κέρδισαν το στοίχημα της επανάχρησης. Με διαχειριστή το Impact Hub Athens, οι εννέα κοινωνικές επιχειρήσεις που στεγάζονται στο ανακαινισμένο οικοδομικό κόσμημα της περιοχής έχουν αναπτύξει έναν αρκετά ζωτικό πυρήνα, που αφενός έχει υπερκεράσει την αρχική δυσπιστία των κατοίκων και αφετέρου συνεχίζει να προσελκύει πλήθος κόσμου από άλλες περιοχές με συχνές δωρεάν πολυσυμμετοχικές δράσεις και μικρά φεστιβάλ – γεγονός που έρχεται ακόμα πιο έντονο τις μέρες των γιορτών.

Με τη «Γιορτινή Κυψέλη», το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που συνεχίζεται για όλο το μήνα του Δεκεμβρίου, δεκάδες εκδηλώσεις καλούν μικρούς και μεγάλους να περάσουν χρόνο στη ΔΑΚ. Από τα ραντεβού των επόμενων ημερών ξεχωρίζει η πολυπολιτισμική συνάντηση στις 20/12 με χριστουγεννιάτικες κατασκευές σε συνεργασία με την ουκρανική κοινότητα και «Τραγούδια από όλες τις γωνιές του κόσμου» μετά, η pop up αγορά της «Σούπερ Κυψέλης» στις 23/12 για low cost χριστουγεννιάτικα δώρα αλλά και το τελευταίο των (πλέον δημοφιλών) κυριακάτικων Pop up Brunch του έτους (30/12) με διάφορους σεφ να ετοιμάζουν όμορφες λιχουδιές.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα κορυφώνεται το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Στις 31 Δεκεμβρίου βάζουμε ρότα για Θησείο και υποδεχόμαστε το νέο έτος μπροστά από το μεγαλύτερο τόπο-σύμβολο της πόλης, το βράχο της Ακρόπολης. Μέχρι η αντίστροφη μέτρηση να φτάσει στο μηδέν και τα πολύχρωμα βεγγαλικά γεμίσουν τον ουρανό, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου μαζί με ξυλοπόδαρους και επίδοξους τσιρκολάνους ζεσταίνουν τη σκηνή της Αποστόλου Παύλου, ενώ η ηθοποιός/ τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη ετοιμάζει ένα ξεσηκωτικό μουσικοχορευτικό θέαμα. Με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο σε ρόλο οικοδεσπότη, οι πρώτες στιγμές του 2019 μας βρίσκουν με την Κατερίνα Κούκα και τον Θέμη Καραμουρατίδη, που υπόσχονται μια άκρως ατμοσφαιρική βραδιά.

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 4
Δωρεάν θεάματα και περιπάτους με καλλιτεχνική αφορμή μας επιφυλάσσει το ανανεωμένο Πεδίον του Άρεως © Ευαγγελία - Αφροδίτη Κοκκίνη

Μικροί μεγάλοι πάνε Πεδίο

Ευκαιρία τις γιορτές να περπατήσουμε το πανέμορφο Πεδίον του Άρεως. Ύστερα από τις αλλαγές που έφεραν οι συστηματικές παρεμβάσεις της αστυνομίας απεμπολώντας τις παράνομες δραστηριότητες, καθώς και την πρόσφατη επαναλειτουργία του ιστορικού Άλσους με τον Διονύση Σαββόπουλο, ο κεντρικός αστικός πνεύμονας έρχεται ακόμη πιο ανανεωμένος. Πέρα από το καθιερωμένο θεματικό πάρκο των ημερών κάτω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, με το παγοδρόμιο, τα συγκρουόμενα και το τραμπολίνο αλλά και την υπαίθρια αγορά μικροπωλητών γεμάτη γλυκά, βιβλία, ρούχα και παιχνίδια, η Περιφέρεια Αττικής στήνει δωρεάν θεάματα για όλη την οικογένεια στο πλάτωμα έξω από το κτίριο Οικονομίδη, από τις 22 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Στο Πεδίον του Άρεως, πέρα από το καθιερωμένο θεματικό πάρκο των ημερών κάτω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, δωρεάν θεάματα για όλη την οικογένεια στο πλάτωμα έξω από το κτίριο Οικονομίδη.

Ψάχνεις παιδικά θεατρικά με πρωτοτυπία και ηθικά διδάγματα; Η Ομάδα Κοπέρνικος φέρνει «Ένα ξωτικό στην πόρτα μας» και μιλά για την αγάπη, η Ομάδα Αστροναύτες ανακαλύπτει με τους μικρούς θεατές την παγίδα του καταναλωτισμού και την αληθινή αξία της φιλίας στα «Παράδοξα Χριστούγεννα» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (11.30 π.μ.) και την ίδια ώρα η Ομάδα Μικρός Νότος ενώνει τρία λαϊκά παραμύθια με παραδοσιακά όργανα για τον κύκλο του ψωμιού (ή της ζωής;), ενώ την πρώτη Πέμπτη του έτους (3/1, 2.30 μ.μ.) η Ομάδα Νεάπολις κάνει ένα συμμετοχικό «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» για τη συντροφικότητα και την ελπίδα. Μήπως προτιμάει κανείς δεινούς τσιρκολάνους και μίμους; Οι βραβευμένοι Cirko Cachovache κόβουν την ανάσα και ξεσηκώνουν με τις επιδέξιες φιγούρες ισορροπίας στις 22/12 (1 μ.μ.) και τις 3/1 (12 μ.), και ο τσαχπίνικος μάγος Alex De Paris κάνει κωμωδία χωρίς λόγια το πρωί στις 30-31/12.

Φυσικά, γιορτές χωρίς μουσική δεν γίνεται. Τις μεσημεριανές ώρες, από εφηβικές σχολικές pop-rock μπάντες (27/12), πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις όπως την «Πρωτοχρονιά χωρίς Σύνορα» (23/12, 12 μ.) και νοσταλγικά ταξίδια στην εποχή του Αττίκ (31/1) μέχρι χριστουγεννιάτικες μελωδίες από μουσικούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (30/11) ή παντρέματα σύγχρονου-παραδοσιακού από του Bandallusia (3/1), ο παλμός των γιορτών πιάνει όλα τα μουσικά γούστα.

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 5
Το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται το 2019 με ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων © Νίκος Καρανικόλας

Όλα τα φώτα στο Νιάρχο

Έχοντας σαν κύριο στολίδι το αριστοτεχνικό δημιούργημα του αρχιτέκτονα Renzo Piano, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δεν χρειάζεται πολλά για να ξεχωρίσει φορώντας τα γιορτινά του. Με δυσκολία θα πιστέψεις ότι βρίσκεσαι μόλις λίγα μέτρα μακριά από την πολύβουη Λεωφόρο Συγγρού όταν αντικρίσεις τα δέντρα να μοιάζουν χρυσαφένια χάρη στα αμέτρητα λαμπιόνια τους. Ο καρτποσταλικός αντικατοπτρισμός τους στα νερά του Καναλιού διακόπτεται μόνο από το παγοδρόμιο που έχει στηθεί εκεί και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε δωρεάν παγοφιγούρες.

Στο γιορτινό Νιάρχο κυριαρχεί το φως και ο ήχος, και κατά συνέπεια οι αισθήσεις - ο ανθρώπινος παράγοντας είναι απαραίτητος για να ζωντανέψει ο χριστουγεννιάτικος κόσμος του ΚΠΙΣΝ, κάνοντας έτσι την επίσκεψη μια αξέχαστη εμπειρία.

Δεκάδες δραστηριότητες με γιορτινό ύφος τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα αλλά και τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, με το Φάρο να φιλοξενεί τις πιο ατμοσφαιρικές από αυτές. Με μαγευτική θέα προς τη θάλασσα και υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Γιώργου Νανούρη αγαπημένοι καλλιτέχνες αφηγούνται «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες στο Φάρο» βγαλμένες από τις σελίδες των αδερφών Γκριμ, του Ντοστογιέφσκι, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κ.ά. (22 & 25-28/12, 1 & 3-5/1, 6 μ.μ.). Το γιορτινό θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ θέλει τον Ορφέα Αυγουστίδη να ερμηνεύει την αριστουργηματική νουβέλα «Η μύτη» του Νικολάι Γκόγκολ με τη συνοδεία ενός jazz trio και τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου (23/12, 5μ.μ.), ενώ η επιτυχημένη σειρά συναυλιών «Jazz Chronicles» ανεβάζει στο Φάρο τους Πέτρο Κλαμπάνη (30/12, 9 μ.μ.) και Μαρία Μανουσάκη (6/1, 9 μ.μ.). Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από την άλλη, η ομάδα ακροβατών Flip Fabrique συνδυάζει το χιούμορ, το χορό, τη μουσική και τα εντυπωσιακά ακροβατικά με χούλαχουπ, τραμπολίνο και σκοινιά στην παράσταση σύγχρονου τσίρκου «Attrape-Moi/Catch Me» (24/12, 6.30 μ.μ., 25/12, 12.30 μ.μ. & 6.30 μ.μ.).

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 6
Το διαδραστικό «Κύμα» είναι έργο της δανέζικης κολεκτίβας Vertigo © Νίκος Καρανικόλας

Και το εορταστικό παραμύθι του Νιάρχου δεν τελειώνει εκεί. Οι πέντε διαδραστικές φωτεινές εγκαταστάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλον το χώρο, ως μέρος του πρωτότυπου χριστουγεννιάτικου στολισμού του Πάρκου, είναι αυτές που κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Στον διάκοσμό του ΚΠΙΣΝ δεν θα δεις Αϊ-Βασίληδες, χιονάνθρωπους και αστέρια, ούτε έλκηθρα και καρυοθραύστες… Εδώ κυριαρχεί το φως και ο ήχος, και κατά συνέπεια οι αισθήσεις - ο ανθρώπινος παράγοντας είναι απαραίτητος για να ζωντανέψει ο χριστουγεννιάτικος κόσμος του ΚΠΙΣΝ, κάνοντας έτσι την επίσκεψη μια αξέχαστη εμπειρία.

Οι Πίδακες Νερού χρωματίζονται και χορεύουν ρυθμικά, ενώ μια σειρά κύκλων στο πράσινο δώμα της οροφής της Εθνικής Βιβλιοθήκης φωτίζονται με το πάτημα ενός κουμπιού ερχόμενοι σε αντίθεση με την αυστηρή γεωμετρία του κτηρίου. Το «Κύμα», ένα εντυπωσιακό τριγωνικό τούνελ φωτός και ήχου μήκους 80 μέτρων, δανείζεται το όνομα του από τους χρωματικούς κυματισμούς που δημιουργεί η ανθρώπινη κίνηση στο εσωτερικό του· στρατηγικά τοποθετημένο στο Ξέφωτο, με τη μία του άκρη να καδράρει το Φάρο του ΚΠΙΣΝ και την άλλη τον μακρινό Λυκαβηττό, το «Κύμα» αποτελεί την πιο επιβλητική εγκατάσταση του Πάρκου, αφήνοντας μόλις λίγο πίσω τις 270 φωτεινές σφαίρες του «Globoscope», μιας ψηφιοποιημένης αναπαράστασης του διαστήματος που έχει στηθεί στον Λαβύρινθο. Το πολυαισθητηριακό μουσικό γλυπτό «Illumaphonium» που ανταποκρίνεται στην αφή με ήχο και φως στέκει στον Μεσογειακό Κήπο και προσκαλεί τους επισκέπτες να συνεργαστούν και να μοιραστούν τη χαρά της μουσικής δημιουργίας.

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 7
Το πρωτοχρονιάτικο SNF Run επιστρέφει © Πελαγία Καρανικόλα

Τέλος, τις πρώτες ώρες του νέου χρόνου μία ακόμη συμμετοχική εγκατάσταση θα γεννήσει το πρώτο συλλογικό έργο του 2019: με αφορμή τον πρωτοχρονιάτικο αγώνα δρόμου SNF Run που θα ξεκινήσει λίγα λεπτά μετά την αλλαγή του έτους, το «Finish Line Digital Canvas» δημιουργεί ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό από ανθρώπινα σώματα, απεικονίζοντας τους δρομείς καθώς τερματίζουν. H πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ συμπληρώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα που ξεκινά με την ζωντανή μετάδοση της συναυλίας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (31/12, 6 μ.μ.), συνεχίζει με τον Ιταλό Mario Biondi να γεμίζει την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με jazz, soul και εορταστικά κομμάτια με την αισθησιακή φωνή του (31/12, 10.15 μ.μ.) και καλωσορίζει το 2019 με ένα open πάρτι αμέσως μετά στην Αγορά, με φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων και μουσικές από τον Huey Morgan των Fun Lovin’Criminals σε ένα ειδικό dj set, αλλά και την ζωντανή μετάδοση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (1/1, 12.15 μ.μ.)

Καρέ του πάρκου στον Πειραιά

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 8
Ο Πειραιάς γιορτάζει σε τέσσερα θεματικά πάρκα © Δημήτρης Τσίτσος

Συνεχίζοντας να τραβά όλο και περισσότερους Αθηναίους στο κέντρο του, ο συνεχώς αναπτυσσόμενος Πειραιάς στήνει μια μεγάλη γιορτή στους εορταστικά φωτισμένους δρόμους του, με αφετηρία το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά – η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου που φιλοξενείται εκεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου αλλά και η συναυλία του Έλληνα πιανίστα της jazz Γιώργο Κοντραφούρη στο φουαγιέ του ισογείου (23/12, 12 μ.) αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θαυμάσουμε για ακόμη μια φορά τον κομψό διάκοσμο του θεάτρου.

Ξεκινήστε τη μέρα ακολουθώντας τη φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών του Δήμου Πειραιά σε έναν από τους εορταστικούς μουσικούς της περιπάτους στη Μαρίνας Ζέας (22/12, 11.30 π.μ., 29/12, 11 π.μ.), στην πλατεία Δωδεκανήσου (20/12, 11 π.μ., 29/12, 11.45 π.μ.), στην πλατεία Παύλου Μελά (23/12, 1.30 μ.μ.) και στο εμπορικό κέντρο (23-24 &30-31/12, 11 π.μ.), παρακολουθήστε τις open συναυλίες του Γιάννη Ζουγανέλη (23/12, 1μ.μ.) και της Ειρήνης Παπαδοπούλου με τον Bo(29/12, 1 μ.μ.) στη Μαρίνα Ζέας και δώστε ραντεβού σε ένα από τα τέσσερα θεματικά πάρκα που έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Στο Χριστουγεννιάτικο πάρκο του Αϊ-Βασίλη στη Μαρίνα Ζέας, ο αγαπημένος άγιος των παιδιών κάνει μαζί τους πατινάζ στο παγοδρόμιο, βόλτες με το καρουζέλ και ανταγωνίζεται τα ξωτικά στην πίστα καρτ, στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι μικροί και μεγάλοι παίρνουν θέση μάχης στα συγκρουόμενα, φουσκωτά παιχνίδια και τραμπολίνα καταλαμβάνουν την πλατεία Δωδεκανήσου, ενώ ένα τρενάκι και ένα έλκηθρο σας κάνουν βόλτες γύρω από το σπίτι του Αϊ-Βασίλη στην πλατεία Παύλου Μελά.

Ανοιχτοί παιδότοποι δίπλα από τη θάλασσα ή «αγγελικές» γωνιές στο κέντρο της πόλης; Χρυσαφένια αρχιτεκτονικά κοσμήματα με διαδραστικές εγκαταστάσεις ή θεάματα για όλη την οικογένεια σε ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας; Σε όποιο σημείο της πόλης κι αν βρεθείς τις τελευταίες μέρες του 2018, όποιο ραντεβού κι αν διαλέξεις –που σίγουρα χρειάζεται αρκετή προσπάθεια με τόσα που απλώνονται α’ άκρη σ’ άκρη–, να θυμάσαι πως το πνεύμα των γιορτών ξεκινά από εμάς. Ας απολαύσουμε την πόλη μας.

Ζήσε τις γιορτές σε όλη την Αθήνα: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ - εικόνα 9
Αμέτρητοι πυρήνες πυροδοτούν το γιορτινό ρεύμα προς όλες τις κατευθύνσεις © Δημήτρης Τσίτσος

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59-61, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
23/04/2024

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.