Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (3-9/11)

Η Ημέρα των Νεκρών γεμίζει «κατρίνας» το κέντρο, ισπανόφωνα διαμαντάκια επί της οθόνης και άρωμα Γαλλίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (3-9/11)

Απολαυστικές ταινίες του σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου έρχονται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από το Ινστιτούτο Θερβάντες. Με σημείο εκκίνησης στις 7 του μηνός (7.30 μ.μ.) και το συγκινητικό, βραβευμένο «10.000 χλμ.» (2014), του Carlos Marques-Marcet, οι Τετάρτες του Νοεμβρίου αποκτούν σινεφίλ περιεχόμενο και δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τέσσερις αρκετά διαφορετικές ταινίες μεταξύ τους που ενώνονται με το θεματικό άξονα του ταξιδιού.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αφιερώνει μία βραδιά στη μουσική παράδοση της Γαλλίας με τίτλο «Με γαλλικό άρωμα» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών και η Ελένη Νικολαΐδη στο πιάνο ερμηνεύουν δημοφιλείς και πρωτοποριακές για την εποχή τους συνθέσεις, ταξιδεύοντας με «Κάρμεν», «Σεξτέτο» κά στις γοητευτικές συνοικίες του Παρισιού, γύρω από τον Σηκουάνα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (3-9/11) - εικόνα 1

Η Ημέρα των Νεκρών, η διάσημη μεξικάνικη γιορτή που κρατά την ιστορία της από τη μακρινή εποχή των Αζτέκων, επιστρέφει στο κέντρο της πόλης, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα που μας ταξιδεύουν πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό. Αυτό το Σάββατο (3/11), η εορταστική περίοδος κορυφώνεται με την παρέλαση της «Κατρίνας». Οι εθιμοτυπικοί βωμοί με τις προσφορές προς τους νεκρούς ολοκληρώνονται, μασκαρεμένοι και μακιγιαρισμένοι ξεκινούν από το Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης στις 7.30 μ.μ., και κάνουν το γύρο από Πλάκα, Θησείο, Μοναστηράκι και πάλι πίσω. Έπειτα, η Μεξικανή τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής έκφρασης Martha Moreleón ανεβαίνει στη σκηνή για να απογειώσει το εορταστικό κλίμα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (3-9/11) - εικόνα 2

Πώς μπορεί η ατμόσφαιρα μιας αθηναϊκής γειτονιάς να εκφραστεί σε ένα μουσικό περφόρμανς; Μετά από διάφορα ερευνητικά project χώρου-ήχου-κοινότητας σε πόλεις και τοπόσημα του εξωτερικού, η Ιρλανδή Áine O'Dwyer δημιουργεί μία live performance για την πόλη μας, πατώντας πάνω στην ακουστική των Κάτω Πετραλώνων. Αυτή την Παρασκευή το βράδυ (9/11), στον artist run χώρο Daedalus Street της οδού Δαιδαλίδων 3, το «Poems for Daedalus» εξερευνά την ηχητική ατμόσφαιρα της πολυκατοικίας. Την ίδια ημέρα θα κάνει launch το βιβλίο «Poems for Play», που προέκυψε από το residency της εικαστικού στη Σύρο.

Μπορεί το open mic να το έχουμε συνηθίσει στο πλαίσιο της stand up κωμωδία, όμως γιατί να μην δουλέψει και σε λογοτεχνικό περιεχόμενο; Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην πρώτη εκδήλωση της όγδοης περιόδου τους, παρουσιάζουν μια βραδιά με ελεύθερες αναγνώσεις αδημοσίευτων ποιημάτων. Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου (7.30 μ.μ.) όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να αναγράψουν το όνομά τους σε πίνακα που θα έχει αναρτηθεί.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (3-9/11) - εικόνα 3

Πόσο καλά γνωρίζεις τον Τζέιμς Τζόις, τον μεγάλο συγγραφέα του 20ου αιώνα που έβγαλε το magnum opus «Οδυσσέας» εμπνευσμένος από τον Όμηρο; Στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων», το μετρό Κεραμεικός αλλάζει όψη και μπαίνει σε λογοτεχνικούς ρυθμούς, φιλοξενώντας την έκθεση «International Joyce: A celebration of the life and work of James Joyce» – μία παρουσίαση της ζωής, του έργου και των επιρροών του Ιρλανδού. Στα εγκαίνια (8/11, 7 μ.μ.), μεταφραστές και κριτικοί λογοτεχνίας παίρνουν τον λόγο σε μία ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Τζειμς Τζόις: Κάτι πέρα και πάνω από λογοτεχνία».

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (3-9/11) - εικόνα 4

Με σημείο συνάντησης το μετρό Ακρόπολη στην οδό Μακρυγιάννη 11 π.μ, ξεκινάει η ιστορική βόλτα σε Ακρόπολη και Κουκάκι καταλήγοντας στο Περιβολάκι. Γειτονιές με έντονο αρχιτεκτονικό και ιστορικό στοιχείο. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και τα στέκια διασκέδασης του Κουκακίου αποτελούν ακαταμάχητο συνδυασμό για βόλτες και προτάσεις ψυχαγωγίας. Θα μας ξεναγήσουν ο αρχιτέκτονας Νίκος Καβαδάς και η Δρ. Αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα θα μοιραστεί τις γνώσεις της και τις αναμνήσεις της από την περιοχή.

Με στόχο να γνωρίσουν οι πολίτες τους στόχους της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οι περίπατοι της EUphoria με τίτλο «Transition to EUphoria» αναλύουν την έννοια της συμπεριληπτικής πρακτικής, της εικαστικής συνθήκης δηλαδή που εμπλέκει σε πρακτικές τους κατοίκους και την καθημερινότητα μιας περιοχής. Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες ξεκινούν από τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός), στις 11 το πρωί, για να επισκευθούν τις περιοχές της Κεντρικής Ελευσίνας και της Άνω Ελευσίνας που αντιστοιχούν στις θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος EUnvironment και EUrbanization αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.