10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο

Προμηθεϊκές συνδέσεις αρχαίου δράματος με high tech, προσωπικά αντικείμενα μεταναστών και προσφύγων, και πολυμεσικές θάλασσες στις εκθέσεις του μήνα.

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο

#1 Προμηθέας 2.0

Πώς ενώνεται το αρχαίο δράμα με την ψηφιακή εποχή; Το ερευνητικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα Tragedy 2.0 έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με μία πολυφασματική πρόταση που ενώνει ομιλίες, θέατρα, δρώμενα ομιλίες και παρουσιάσεις από τις 2 έως τις 18 του μηνός. Ανάμεσα στο πρόγραμμα βρίσκουμε την έκθεση «Προμηθέας 2.0»: 35 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτά, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, δρώμενα και video art, προσεγγίζουν ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από την ένωση του αρχαίου με το σύγχρονο. «Ξεκινώντας από τη φωτιά, ως αρχετυπικό σύμβολο του πολιτισμού, οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα, αναζητώντας σύγχρονες, προμηθεϊκής φύσης, φιγούρες ή νοήματα, συχνά στην εποχή του Διαδικτύου», σχολιάζει η κριτικός Νικόλ Λεβέντη.

i Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 2-18/10 | Δευτ. - Κυρ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#2 Κολυμβητές ΙΙ

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 1

Ξεκινώντας από το 1994, η Λίζη Καλλιγά ερευνά το θέμα «Κολυμβητές» με φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, χαρακτική, κολάζ, κατασκευές και άλλα μέσα, ενώ τα τελευταία χρόνια μέρη του project της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό καθώς και στη Mπιενάλε της Αλεξάνδρειας. Στη νέα της ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου (στις 7.30 μ.μ.), πρόσφατα έργα της ενότητας από την τελευταία πενταετία παρουσιάζονται και ανοίγουν όλο και περισσότερο αφαιρετικά τον διάλογο της καλλιτέχνιδας με την θάλασσα και τους κολυμβητές της.

i Αίθουσα Τέχνης Αθηνών | 4/10-3/11 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#3 Outcast Europe

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 2

Η μετανάστευση και η προσφυγιά κρατούν έναν καίριο ρόλο στην ιστορία και τα βιώματα της Ευρώπης. Ολοκληρώνοντας τη σειρά πέντε εκθέσεων σε Τσεχία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, το διεθνές Outcast Europe έρχεται στο Μπάγκειον με κοντά διακόσια προσωπικά αντικείμενα και ιστορίες φυγής, εκτοπισμού. Υλικό από τις προαναφερθείσες εκθεσιακές στάσεις αλλά και νέο περιεχόμενο από τα εγχώρια ρεύματα πληθυσμών (Μικρασιάτες, πρόσφατα ρεύματα) βάζουν το βίωμα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μιλούν για το σπίτι αλλά και το «σπίτι», τα όνειρα και την ελευθερία. Μάλιστα, μέσα στους ήδη φορτισμένους χώρους του εγκαταλελειμμένου ιστορικού αρχιτεκτονήματος, η φόρτιση επιτονίζεται. στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών, βραδιές μουσικής και ποίησης, ενώ τα εγκαίνια είναι για τις 4 του μηνός (7.30 μ.μ.).

i Μπάγκειον, πλατεία Ομόνοιας | 4-27/10 | Δευτ.-Κυρ.: 1-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#4 Νίκος Ναυρίδης: When you sing

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 3

Στην καινούρια του θεματική ενότητα, ο Ναυρίδης συνεχίζει να δουλεύει με αφορμή το θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του Samuel Beckett, επιλέγοντας αποσπάσματα από τα κείμενα του συγγραφέα που λειτουργούν νοηματικά αυτόνομα και ανεξάρτητα. Από τις 11 Οκτωβρίου (8 μ.μ.) στο χώρο της Bernier/Eliades, τα έργα του εικαστικού –μεγάλες επιχρυσωμένες επιφάνειες– γίνονται το layer που πάνω τους ακουμπούν αποσπασματικές φράσεις, θραύσματα εκφράσεων που σχολιάζουν το σημερινό γίγνεσθαι. Παράλληλα, φύσει ο χρυσός κρύβει τα δικά του subtexts.

i Bernier/Eliades | 11/10-22/11 | Τρ-Παρ : 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#5 Clash of Clans

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 4

Σε μία ακόμα επανεξέταση της αρχαιοελληνικής παρακαταθήκης με σύγχρονους προβληματισμούς βουτά η ΔΛ gallery στον Πειραιά. Ο Micha Cattaui, ελληνικής και αιγυπτιακής καταγωγής καλλιτέχνης που γεφυρώνει στο έργο του το αίσθημα της αρχαιοελληνικής τελειότητας με τη σημερινή κοινωνία μαζικής κατανάλωσης, και ο Φινλανδός Pasi Orrensalo, εικαστικός που ερμηνεύει τη σωρό απορριμμάτων ως ίχνος ατομικής και συλλογικής ιστορίας, συναντιούνται στο χώρο τέχνης στα νότια και πυροδοτούν συμβολισμούς και αναζητήσεις. Εγκαίνια στις 12 Οκτωβρίου (8 μ.μ.)

i ΔΛ gallery | 12/10-17/11 | Πέμ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#6 Athens in a tank

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 5

Πώς χρησιμοποιείται η έννοια της Αθήνας ως αυτόνομος χώρος και ποιο θα ήταν το περιεχόμενό από τους κατοίκους της; Πάνω σε αυτό το ερώτημα, κυρίως Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες (μεταξύ των οποίων οι Αύγουστος Βεϊνόγλου, Κωστής Βελώνης και Bella Easton) παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στο χώρο Space 52, από τις 12 του μηνός (εγκαίνια στις 8 μ.μ.). Σε επιμέλεια του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη, έργα αποκλειστικά κεραμικής τέχνης ερμηνεύουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα –καθένα με τη δική του οπτική–, εκπέμποντας όλα από τη «δεξαμενή» της Αθήνας. Performance από τη Δέσποινα Χαριτωνίδη έρχεται την ημέρα των εγκαινίων, στις 9.30 το βράδυ.

i Space 52, Καστοριάς 52 | 12/10-3/11 | Είσοδος ελεύθερη.


#7 Condo Unit Athens

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 6

Condo, όπως λέμε condominium, ή αλλιώς συγκυριαρχία. Ξεκινώντας από την Vanessa Carlos το 2016 στο Λονδίνο, το Condo παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 2017 και ένωσε γκαλερί από διαφορετικές πλευρές του πλανήτη, μοιράζοντας και ανταλλάσσοντας χώρους. Η έννοια του Condo Unit ξεκίνησε φέτος στο Σάο Πάολο και φέρνει μία πιο συγκεκριμένη εκδοχή από το προηγούμενο μοντέλο – εκθεσιακό δρώμενο που έρχεται στην πόλη μας από την γκαλερί The Breeder. Για ένα μήνα, από τις 25 Οκτωβρίου (8 μ.μ.), έργα από το Παρίσι, το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ, την Τεχεράνη κα, φιλοξενούνται στην γνωστή γκαλερί στο Μεταξουργείο.

i The Breeder | 25/10-24/10 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#8 Ανδρέας Λόλης: Prosaic Origins

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 7

Μπορεί όταν μιλάμε για εκθέσεις γλυπτικής να έχουμε συνηθίσει ένα σύνολο από αναπαραστάσεις που κεντρίζουν το βλέμμα και επιδιώκουν το κάλλος, όμως αυτό δεν ισχύει. Ο Ανδρέας Λόλης –πολύπειρος εικαστικός και καθηγητής στην Διεθνή Καλοκαιρινή Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Σάλτσμπουργκ– κάνει ακριβώς το αντίθετο στη νέα γλυπτική εγκατάσταση «Prosaic Origins» που του διατέθηκε στο πλαίσιο του Έργου στην Πόλη 2018 από τον οργανισμό ΝΕΟΝ, μιας και χωρίς χάρτη είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρήσεις τα γλυπτά που φιλοξενούνται στους χώρους της Βρετανικής Σχολής. Μέχρι 14 Νοεμβρίου, σακούλες σκουπιδιών, φθαρμένα κουτιά, κομμάτια φελιζόλ, παλέτες και ποδοπατημένες κούτες επανεξετάζουν την εξιδανικευμένη δυτική αντίληψη περί αρχαιοελληνικής κλασικής κληρονομιάς, αλλά και τη φύση αντικειμένων που αυθόρμητα αγνοούμε.

i Βρετανική Σχολή Αθηνών | Σουηδίας 52 | Έως 14 Νοεμβρίου | Τετ.-Κυρ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#9 Anna Daučíková

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 8

Ξεκινώντας δυναμικά τη φθινοπωρινή σεζόν, η γκαλερί State of Concept φιλοξενεί τη σημαντική Τσέχα/Σλοβάκα φεµινίστρια Anna/Anča Daučíková, της οποίας το έργο ήταν από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της documenta14. Σε μία απόπειρα να συμπυκνωθεί το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα, συγκεντρώνονται παλαιότερα έργα της τελευταίας δεκαετίας, μέρος από το εν εξελίξει πρότζεκτ «Portraits of Women with Institution» καθώς και το νέο της φιλμ «In Their Shoes» (2018) – μια χορογραφία μεταχειρισμένων παπουτσιών χωρίς εμφανή αφήγηση. Η παραμονή της στη Ρωσία του '80, η αποφασιστικότητα να αποχωρεί και να παραμένει σταθερή στη θέση του «άλλου» καθώς και η επανάληψη του παρελθόντος και του παρόντος, όλα διασταυρώνονται στην τοπική θέση του πολιτικού σώματος. Συνεχίζεται έως τις 24 του μηνός.

i State of Concept | Έως 24/11 | Τετ.- Παρ.: 4.30 μ.μ.-8.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#10 Bright File (June)

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 9

Εμπνευσμένη από τα «Le Rayon X» και «Six heures avant l'ete» (1980) του θρυλικού Έλληνα καλλιτέχνη Χρήστου Τζίβελου, η νέα έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τέλος του μήνα στο χώρο του Haus N Athen στο Μοναστηράκι εκφράζεται μέσα από το φως. Συγκεντρώνει έργα των Έλενα Ναμπουτάιτε, Ραλλού Παναγιώτου, Χρυσάννη Σταθάκου, Γιώργου Πρίνου, Ίριδας Τουλιάτου, Χρήστου Τζίβελου και Κωστή Βελώνη και αναφέρεται άμεσα στη γονιμότητα, στον έρωτα και εν γένει στα συναισθήματα πληρότητας. Παράλληλα, οι θεματικές της έκθεσης περιλαμβάνουν τις διαδικασίες που αναστέλλουν, που καθυστερούν, ανταγωνίζονται και ενίοτε αντικαθιστούν και εξαντλούν την επιθυμία που πυροδοτεί αυτήν την αναζήτηση.

i Haus N Athen | Καΐρη 6, 2ος όροφος, Μοναστηράκι | έως 27/10 | Πέμ-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 2-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#11 Athens Print Fest: Nostos

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 10

Η τέταρτη έκδοση του Athens Print Fest ξεκινάει με τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης των Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών από τις αρχές του μήνα και απλώνει τις δράσεις του σε Αθήνα και Πειραιά, με περισσότερα από 750 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών να εκτίθενται και παράλληλες εκδηλώσεις να τα πλαισιώνουν. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», έργα σημαντικών Ελλήνων χαρακτών (πάνω από 50 στο σύνολο) με κατεύθυνση τη μνήμη/ νοσταλγία ανοίγονται στο κοινό και οργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες (7/10, 12.30μ. και 20/10, 12.30 μ.).

i Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» | Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο | έως 28/10 | Τρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-10 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-2μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


#12 Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Οκτώβριο - εικόνα 11

Για πρώτη φορά στα χρονικά, προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινέζικου πολιτισμού βγαίνουν από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong, από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, και έρχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Για όλο το μήνα, η νέα περιοδική έκθεση του κυριότερου μουσείου των Αθηνών περιμένει τους επισκέπτες, σκηνοθετώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό από την μητρόπολη της Κίνας. Η χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του Αυτοκράτορα, τελετουργικές ενδυμασίες της Αυτοκράτειρας, σκεύη για το τσάι του Αυτοκράτορα αλλά και το δωμάτιο «Ευωδιαστές Ορχιδέες» μεταξύ άλλων αποκαλύπτουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός δυνατού πολιτισμού (1711 – 1799) και φέρνου ένα βήμα κοντύτερα Ανατολή και Δύση.

i Μουσείο Ακρόπολης (αίθουσα περιοδικών εκθέσεων) | Έως 14/2/19 | Δευτ.: 8 π.μ.-4 μ.μ., Τρ.-Κυρ.: 8 π.μ.-8 μ.μ., Παρ.: 8 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 3.


Περισσότερες πληροφορίες

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Bernier/Eliades

Επταχάλκου 11, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

The Breeder

Ιάσονος 45, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΛ Gallery

Μεσολογγίου 55Α,Πειραιάς
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.