Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή;

Μια πόλη, μια νύχτα, 50 εκδηλώσεις. Επιλέξαμε τα καλύτερα ραντεβού για τη «Νύχτα Πολιτισμού: Τέχνες & Αφήγηση». 

Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή;

Μια πόλη, μια νύχτα, 50 εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων μαζί με σημαντικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της πόλης οργανώνουν στις 5 Οκτωβρίου μια εναλλακτική περιπλάνηση στη νυχτερινή Αθήνα υπό το γενικό τίτλο «Νύχτα Πολιτισμού: Τέχνες & Αφήγηση», με δεκάδες δρώμενα σε διάφορα σημεία της πόλης.

#1 Μια γλυπτική αντιπρόταση

Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή; - εικόνα 1

Όταν ακούτε για μια έκθεση γλυπτών σε μάρμαρο, πιθανότατα σκέφτεστε παραταγμένες αναπαραστάσεις, στημένες πάνω σε βάθρο, να περιμένουν τον θεατή για να του χαρίσουν μια αίσθηση κάλλους και κοντρ πλονζέ επιβλητικότητας. Ο εικαστικός Ανδρέας Λόλης κάνει ακριβώς το αντίθετο στη νέα γλυπτική εγκατάσταση «Prosaic οrigins» στους χώρους της Βρετανικής Σχολής (Σουηδίας 52, Κολωνάκι, 2111022800). Μέσα στον υπέροχο κήπο, που ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό, σακούλες σκουπιδιών, φθαρμένα κουτιά, κομμάτια φελιζόλ –φτιαγμένα από μάρμαρο και πλήρως εναρμονισμένα με το χώρο– περιμένουν τον θεατή να τα ανακαλύψει.

#2 Ζωντανά εκθέματα σε ένα θέατρο-μουσείο

Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή; - εικόνα 2

Ειδικά για τη βραδιά, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, 2104143310-20) μεταμορφώνεται σε «μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς». Οι εργαζόμενοι του θεάτρου μαζί με διάφορες κοινωνικές δομές (όπως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και το 1ο Ειδικό Σχολείο Πειραιά) και τη φιλαρμονική του Πειραιά γίνονται οι πρωταγωνιστές μιας ολονύχτιας παράστασης με ιστορίες, αφηγήσεις, λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα, ήχους και τραγούδια. Από το πρόπυλο και την κεντρική σκηνή του θεάτρου έως την αίθουσα δοκιμών, το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο φωτίζεται έως τις 2 το βράδυ.

#3 Gallery walk μέχρι τα μεσάνυχτα

Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή; - εικόνα 3

Σε συνεργασία με τον σημαντικό εικαστικό θεσμό της Art Athina, συνολικά είκοσι έξι γκαλερί κρατούν ανοιχτές τις πόρτες τους έως τα μεσάνυχτα και δίνουν αρκετές αφορμές για δυνατά show cases. Αν βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης, το βιτριολικό δίδυμο Manuel Ocampo - Mihael Milunovic παρουσιάζει πρόσφατα έργα στην γκαλερί ΑΔ, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω σύγχρονα αρ ντεκό γλυπτά, διά χειρός Απόστολου Ντελάκου, κοσμούν την γκαλερί a.antonopoulou.art.

#4 Μια νύχτα μυστηρίου στο Νιάρχος

Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή; - εικόνα 4

«Όλα ξεκινούν στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και όλα εδώ θα τελειώσουν»: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του κριτικού λογοτεχνίας Τζων Μπαλωμένου προτού χαθούν τα ίχνη του στην Καλλιθέα. Οι μάρτυρες είναι έτοιμοι να δώσουν τη δική τους εκδοχή κι ένα ταξίδι εξερεύνησης ξεκινά για τους επισκέπτες του πάρκου. Σε σκηνοθεσία του Γ. Σαρακατσάνη και της ομάδας Βρες τον Δολοφόνο, πάνω από δέκα ηθοποιοί ενορχηστρώνονται για 4 ωριαία slots σε ένα υπαίθριο παιχνίδι μυστηρίου. Δηλώσεις συμμετοχής στο SNFCC.org.

#5 Ένα δυνατό preview για παιδιά

Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή; - εικόνα 5

Τι συμβαίνει όταν ένας πρίγκιπας κι ένας φτωχός, που είναι εμφανισιακά ολόιδιοι, αποφασίζουν να αλλάξουν θέση; Μερικές ημέρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της η παράσταση «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός», το κλασικό συγγραφικό έργο του Μαρκ Τουέιν, σε μια δυνατή διασκευή από την Τζέμα Κένεντι, εγκαινιάζει το νέο σπίτι του Μικρού Εθνικού στο ανακαινισμένο ισόγειο του Rex (Πανεπιστημίου 48, 2103305074). Δεκαπέντε ηθοποιοί, συνοδεία ζωντανής μουσικής, μας ξανασυστήνουν το έργο, σε μια επίκαιρη αλλά και ξεκαρδιστική εκδοχή για παιδιά ηλικίας από 6 ετών και πάνω (9.30 μ.μ.).

#6 Εκπέμποντας από την Πλατεία Θεάτρου

Νύχτα Πολιτισμού: Εσείς πού θα ξενυχτήσετε την Παρασκευή; - εικόνα 6

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «ΠΟΛΗ²» του Δήμου Αθηναίων δίνει το πρώτο του στίγμα, προτού εγκαινιαστεί επίσημα στα μέσα του επόμενου μήνα. Οι δημιουργικές ομάδες που επαναλειτουργούν επτά ισόγεια καταστήματα στην περιοχή γύρω από την ιστορική πλατεία του κέντρου, προσπαθώντας να δώσουν ξανά πνοή στην υποβαθμισμένη ζώνη πίσω από το δημαρχείο, ενώνονται δημιουργικά για μια βραδιά γεμάτη καλλιτεχνικά δρώμενα, θεματικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις κι εορταστική διάθεση.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.