Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9)

Οι Planet of Zeus στο Νιάρχο, γυναικεία κινηματογραφική ματιά στην Ταινιοθήκη, λογοτεχνικοί περίπατοι, open-air πάρτι στους δρόμους και πόσα ακόμη έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9)

Η αγαπημένη γιορτή της gypsy jazz επιστρέφει. To Djangofest - Gypsy Jazz Festival, το πολιτιστικό φεστιβάλ-κληρονομιά του Django Reinhardt, έρχεται για ένατη χρονιά στο φθινοπωρινό ραντεβού της στις 22 και 23 Σεπτέμβρη, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Συνεχίζοντας την γραμμή των τελευταίων χρόνων, καλλιτέχνες, μουσικοί, χορευτές και πολιτιστικές ομάδες ενώνονται σε ένα εναλλακτικό φεστιβάλ γύρω από τις τέχνες και τις μουσικές του μεγάλου Django: swing manouche gypsy jazz. Συναυλίες, προβολές, jam sessions, ανοιχτά μαθήματα, χορός και πόσα ακόμα σας περιμένουν και τις δύο μέρες.

Μετά από το συναυλιακό session του Lee Ranaldo των Sonic Youth και τα ατμοσφαιρικά κύματα του Goran Bregovic, ένα ακόμα δυνατό open-air ραντεβού έρχεται στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη. Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους, οι Planet of Zeus παρκάρουν στο Ξέφωτο αυτό το Σάββατο 22 του μηνός με ένα μονοήμερο φεστιβάλ το οποίο επιμελήθηκαν οι ίδιοι. Στα πρότυπα του θρυλικού «All tomorrow’s parties», του οποίου το lineup διαμόρφωνε ο εκάστοτε headline καλλιτέχνης, οι Planet of Zeus συμπράττουν με τρία συγκροτήματα που οι ίδιοι οι συγκαταλέγουν στα καλύτερα παραδείγματα της πανευρωπαϊκά πλέον αναγνωρισμένης ελληνικής rock σκηνής: Tuber, Whereswilder και Supersoul. Ώρα έναρξης 6 μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9) - εικόνα 1

«Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα», ένα από πιο σημαντικά αφιερώματα του 24ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας έρχεται με πέντε δυνατές ταινίες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μέσα από ταινίες φετινής παραγωγής, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην χώρα μας και θα πλαισιωθούν από συζητήσεις με προσκεκλημένες δημιουργούς, το αφιέρωμα προωθεί τη γυναικεία εμπλοκή στον κινηματογράφο ως εργαλείο πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ισότητας. Στα άμεσα ραντεβού, «Η Αγαπημένη Μου Υφή», σκηνοθεσίας Gaya Jiji, σας περιμένει το Σάββατο (22/9, 6 μ.μ.) και «Η Στιγμή Της Ιλχάν», σκηνοθεσίας Norah Shapiro την Κυριακή (23/9, 6 μ.μ.) σας περιμένουν.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος παρουσιάζει το Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων Ατόμων «DEAFestival 2018». Μέχρι τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων θα λάβουν χώρα στο Πεδίον του Άρεως, στο ξενοδοχείο Τιτάνια και στον κινηματογράφο Τριανόν. Με στόχο την επικοινωνία ανάμεσα σε κωφούς, βαρήκοους και ακούοντες, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες «νοηματίζουν» με ημερίδες, δράσεις και προβολές ταινιών. Ξεχωρίζει το «Lend An Ear» του ’17, το πρώτο ντοκιμαντέρ για την κοινότητα Κωφών Ελλάδος, σκηνοθεσίας Ξένια Τσιλοχρήστου, με εμπειρίες, διηγούμενες από κωφούς και ακούοντες (22/9, 5 μ.μ. στο Τριανόν). Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9) - εικόνα 2

Η αμαξοστοιχία - θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project», το οποίο συνεχίζεται έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Ένας θεσμός που κατόρθωσε από την πρώτη στιγμή να ενισχύσει νέες ομάδες χορού και χορευτές στήνει και φέτος 12 μικρά «διαμερισματάκια» (compartments) στο New Wagon αλλά και στο νέο υπαίθριο stage της Αποβάθρας, στο Cargo Wagon, με δεκαέξι συνολικά ομάδες χορού. Με την θεματική να κινείται γύρω από την έννοια του ταξιδιού, οι χορευτές καλούνται να συν-λειτουργήσουν με το χώρο, να συνομιλήσουν μαζί του και να τον αντιμετωπίσουν ως πηγή έμπνευσης αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Οι παραστάσεις ξεκινούν κάθε μέρα στις 8 το απόγευμα.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides, επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της βιβλιοφιλικής χρονιάς. Ο Ευγενίδης, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (27/9, 7.30 μ.μ.), για μία συζήτηση γύρω από τη ρευστή ταυτότητα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Τι καθορίζει την προσωπικότητά μας; Οι κοινωνικοί ή οι βιολογικοί παράγοντες; Με αφετηρία την ελληνο-ιρλανδική καταγωγή του και τη συμβολική και ουσιαστική επίδρασή της στον ίδιο και το έργο του, ο γνωστός συγγραφέας θα αναφερθεί στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε συνθήκες κρίσης, καθώς και στις ομοιότητες και τις διαφορές αυτής της κρίσης από την κρίση που χτύπησε τη γενέτειρά του, το Ντιτρόιτ. Η συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη και η δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη θα συνομιλήσουν μαζί του. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9) - εικόνα 3

Πόσες γλώσσες γνωρίζετε ή μάλλον πόσες ακόμη θέλετε να μάθετε; Για 6η συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών έρχεται στην πόλη και μετατρέπει το Ωδείο Αθηνών σε έναν εορταστικό Πύργο της Βαβέλ. Αυτό το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου παραμύθια, τραγούδια και ταινίες ενώνουν τη γλωσσομάθεια με τη διασκέδαση, σε ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.

Γνώρισε την πόλη σου μέσα από τους συγγραφείς της. Στο πλαίσιο του Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ο Θανάσης Γιοχάλας πιάνει την Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, με τη συμμετοχή της συζύγου του, Μαρίας Αθανασιάδη και με αναφορά στο βιβλίο «Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» (εκδ. Εστία 2012). Από την οδό Πανεπιστημίου («Ηνωμένα Βουστάσια«, Εκπαιδευτήριον Μακρή, Ακαδημία, Ηλίου Μέλαθρον, Ζόναρς) και την οδό Σταδίου (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Καφενείο «Αιτωλοακαρνανία», Φαρμακείο Λίτου, πλατεία Κολοκοτρώνη, θέατρο «Κεντρικόν») έως τις οδούς Σκουφά και Ιπποκράτους (Καφενείον «ο Κοραής»), έρχεται μία περιπλάνηση αντίστοιχη με την ορμή των «μυθιστορημάτων-ποταμών» που έγραφε. Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα εκκίνησης στις 10 και μισή (συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9) - εικόνα 4

Η επιμελητική πλατφόρμα In Art We Trust φτάνει στο δεύτερο μέρος του πρότζεκτ της σχετικά με τις Γεωγραφίες Φανταστικών Τόπων και συγκεκριμένα τις «Πολιτικές του χώρου», παρουσιάζοντας μέχρι το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου μια ηχητική εγκατάσταση στα δωμάτια του Grace. Το βιωματικό μισάωρο έργο του Γάλλου Vincent Chomaz επικεντρώνεται στην ακρόαση ως κοινωνική, πολιτική και αισθητική πρακτική. Απαιτείται κράτηση θέσης στο react@inartwetrust.xyz.

Τελευταία ευκαιρία αυτό το Σάββατο (22/9) να απολαύσετε μία ανάσα δροσιάς από το κινητό δημόσιο έργο της Μπιενάλε. Μετά από ένα σύντομο τουρ, το λεγόμενο «Microclimatic Heat Shelter», μία εγκατάσταση με eco-friendly τεχνολογία που δημιουργήθηκε από την ολλανδική ομάδα The Laboratory for Microclimates και κατεβάζει κατά λίγους βαθμούς κελσίου την ατμόσφαιρα γύρω της, σας περιμένει στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων. Σε μία πόλη ροής και μετακίνησης, το παρθενικό αποτύπωμα της φετινής έκθεσης δημιουργεί ένα «κοινωνικό μικροκλίμα» και καλεί τους επισκέπτες να σταθούν μπροστά στην eco-friendly εγκατάσταση, να βρουν μερικά λεπτά ανάπαυσης μέσα στη βουή, να συζητήσουν και φυσικά να προβληματιστούν για το οικολογικό πρόβλημα και το βιορυθμό της μητρόπολης.

Παράλληλα με τη νέα ομαδική έκθεση Libraries as Gardens που φιλοξενείται στο χώρο TAF / the art foundation, ένα πρόγραμμα με δράσεις όπως performance, εργαστήρια και ομιλίες σας περιμένει. Με πυρήνα τη σκέψη πως τα κτίρια είναι για τον άνθρωπο ότι οι κήποι για τα δέντρα, μία περιπατητική βίντεο-περφόρμανς από τη Jelena Marković (12 μ.) όπως και ένα εργαστήριο για την ανακάλυψη της σχέσης φύσης-λογοτεχνίας με τους Simona Vermeire και Geert Vermeire (3 μ.μ.) έρχονται το Σάββατο 22 του μηνός. Σημείο εκκίνησης για όλες τις παράλληλες δράσεις η γκαλερί στο Μοναστηράκι. Συνεχίζεται έως 29 του μηνός.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9) - εικόνα 5

H Γη Θεραπαινίς, ένα σωματείο το οποίο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από γονείς παιδιών με αυτισμό αλλά και από ανθρώπους που αγαπούν τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές με σκοπό τη δημιουργία ενός πρότυπου θεραπευτικού αγροκτήματος στην Αττική, ετοιμάζουν ένα street event για να επικοινωνήσουν τις δράσεις τους. Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, μαζί με την μπάντα βραζιλιάνικων κρουστών Quilombo, ξεκινούν ένα χορευτικό περίπατο από την αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (22-28/9) - εικόνα 6

Εάν ψάχνετε ευκαιρία για παραδοσιακούς χορούς, το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», ο κοινωφελής οργανισμός που λειτουργεί εδώ και εξήντα χρόνια, προσφέρει δωρεάν μαθήματα για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Από τη Δευτέρα 23 του μηνός, η κλειστή αίθουσα μαθημάτων στο λόφο Φιλοπάππου (Αρακύνθου 33, Λόφος Φιλοπάππου, 2109204650) περιμένει το κοινό με τους πιο διαδεδομένους χορούς από όλη την Ελλάδα, με πνεύμα ότι ο χορός δεν είναι μόνο κίνηση. Μαζί με τις χορευτικές κινήσεις δίνονται ποικίλες πληροφορίες για την περιοχή, την περίσταση, τη μουσική, τη φορεσιά και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τον εκάστοτε χορό. Αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων εδώ.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια πορείας, ο δημοφιλής πολυχώρος Shantom που δημιούργησε η Λήδα Shantala με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου φέρνει τη 16η βιωματική ημερίδα και ανοίγει ελεύθερα έναν ολόκληρο κόσμο από τεχνικές για να «Ανακαλύψεις τον εαυτό σου». Την Κυριακή 23 του μηνός, στο όμορφο αρχιτεκτόνημα του Χαλανδρίου (Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala», Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Χαλάνδρι, 2106717529), ανοικτά μαθήματα και performances από τους ειδικούς instructors της κάθε τέχνης προσφέρουν αυθεντικούς τρόπους άσκησης και σοφίας από όλο τον κόσμο: κλασική ινδική γιόγκα για μικρούς και μεγάλους, πιλάτες, Alternative Dance Fitness (NIA), σύγχρονος, εκφραστικός χορός Isadora Dunkan, Latin, Αφρο-σύγχρονος, ινδικός κλασικός Bharata Natyam, ανατολίτικος (και για μαμάδες με κόρες), εναέριος αλλά και πολεμικές τέχνες όπως Kung fu και αυτοάμυνα για γυναίκες (2-10 μ.μ.).

Τι είναι αυτό που κάνει τον καταναλωτή να προτιμά το δικό σας προϊόν από αυτό του ανταγωνιστή σας, κι ας μην είστε ένα μεγάλο brand; Αν ασχολείστε με το χώρο της μόδας, ένα τρίωρο crash-course αφιερωμένο στο Fashion Marketing σας περιμένει στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Αυτό που κάνει να ξεχωρίζει ένα αυθεντικό και δυνατό brand μέσα στον ωκεανό των διάσημων και μη στο χώρο της μόδας, είναι η ουσιαστική σχέση με το κοινό του. Για τα συστατικά αυτής της σχέσης και τους τρόπους για να κάνετε το δικό σας κατάλληλο brand θα μιλήσουν αυτή τη Δευτέρα (24/9), οι Joy Koumentakou, βραβευμένη fashion designer, και Costantino Roselli, συγγραφέας και brand buildind expert, μαζί με guest ομιλητές. Απαραίτητη η προεγγραφή, δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.