Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9)

Φλογερό τάνγκο κάτω από την Ακρόπολη αλλά και αεροπορικές πιρουέτες στο Athens Flying Week: η Αθήνα μπαίνει σε χορευτική διάθεση αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9)

#1 Η φλογερή Μαρία από το Μπουένος Άιρες

Αν σας αρέσει το τάνγκο, αυτήν την παράσταση δεν πρέπει να τη χάσετε! Η Αmelita Baltar, μούσα και συνοδοιπόρος τους θρυλικού Astor Piazzolla, πρώτη ερμηνεύτρια της περίφημης τάνγκο όπερας «Maria de Βuenos Aires», έρχεται στο Ηρώδειο την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου για να τραγουδήσει ζωντανά τα τραγούδια της παράστασης. Κορωνίδα της δημιουργίας του Piazzolla και το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του είδους που ονομάζουμε nuevo tango, η όπερα με θέμα –τι άλλο;– τον έρωτα έκανε πρεμιέρα πριν από 50 χρόνια, στις 4 Μαΐου 1968, στο Μπουένος Άιρες, σε λιμπρέτο του Horacio Ferrer. Εμείς θα τη δούμε χορογραφημένη από τους διάσημους χορογράφους Alejandro Aquino και Natalia Hills με δεκατέσσερις χορευτές, δέκα ηθοποιούς/χορωδούς κι εννιαμελή ορχήστρα.

#2 Αεροπορικές πιρουέτες μεγάλου βεληνεκούς

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 1

Η Αθήνα μπαίνει στο κέντρο του αεροπορικού κόσμου το Σαββατο 22 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου με το Athens Flying Week Tanagra International Air Show. Επίλεκτες μονάδες επίδειξης από όλο τον κόσμο (Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία κ.α.), με διακεκριμένους πιλότους στο πηδάλιο, όπως ο θρυλικός παγκόσμιος πρωταθλητής Silver Chicken, και τύπους αεροσκαφών με εκπληκτικές δυνατότητες, ετοιμάζονται να εκτελέσουν τις πιο περίτεχνες εναέριες πιρουέτες στην Τανάγρα. Παράλληλα παρουσιάζονται έργα αερομοντελισμού και στατικές εκθέσεις ιστορικών και σύγχρονων αεροσκαφών αλλά κι ένα πλήρες στρατόπεδο της περιόδου 1940-1945 με αληθινές στολές, όπλα εποχής και διαδραστικά παιχνίδια.

#3 Η κλασική ροκάρει

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 2

Είναι χρόνια που το ροκ και η κλασική μουσική δείχνουν μια πολύ επιτυχημένη και διαρκώς εξελίξιμη σχέση – και είναι­ μια πραγματικά απολαυστική περίσταση όταν αυτή η σχέση μάς δίνεται ζωντανή. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν που το Ηρώδειο γέμισε για δύο βραδιές με ροκ επιτυχίες «μεταφρασμένες» σε ήχους κλασικής και φέτος, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, η εμπειρία επαναλαμβάνεται με το «Classic Rock 2», καθώς η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας έρχεται ξανά να συναντήσει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα ρεπερτόριο Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, U2, Europe κ.ά., υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, συνθέτη κι ενορχηστρωτή Friedemann Riehle. Σε αυτήν τη συναυλία guests θα είναι οι John Lees’ Barclay James Harvest.

#4 Η σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 3

Πώς οραματίζεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική γενιά το χώρο γύρω μας; Η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που διοργανώνεται σταθερά από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με τη συμμετοχή εκατοντάδων αρχιτεκτόνων, επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου. Συγκεντρώνοντας μια επιλεκτική ανθολόγηση έργων της τελευταίας διετίας, η έκθεση αποτυπώνει τη δημιουργική ματιά εν καιρώ κρίσης.

#5 Ο άπιαστος κύριος Αcosta

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 4

Με ένα άλμα που κόβει την ανάσα και μια πλαστικότητα που θυμίζει Νουρέγιεφ και Μπαρίσνικοφ, ο Κουβανός Κάρλος Ακόστα, ο χορευτής που αποθεώθηκε στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου και πλέον συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία με την Acosta Danza, καταφθάνει μόνο για μία βραδιά (26/9) στο Ηρώδειο. Με το «Celebration» γιορτάζει τα τριάντα χρόνια του στη χορευτική σκηνή, ερμηνεύοντας μαζί με τους χορευτές του πέντε χορογραφίες των σπουδαίων Μαρία Ροβίρα, Σιντί Λαρμπί Τσερκαουί, Αλέξις Φερνάντες και Κρίστοφερ Μπρους.

#6 H Luz τραγουδάει Dalida στο Ηρώδειο

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 5

Η ισπανίδα ντίβα έρχεται στο Ηρώδειο (20/9) με την ανανεωμένη εκδοχή της παράστασής «Amor», που είναι ειδικά φτιαγμένη για τη χώρα μας. Πέρα από τις στάνταρ επιτυχίες της –από τις οποίες την ξέρουμε ως «μούσα του Αλμοδόβαρ»–, έχει τα καινούργια τραγούδια του δίσκου της «Que corra el aire» καθώς και classics από το ρεπερτόριο μιας άλλης μεγάλης ντίβας, της Dalida.

#7 Η επιστήμη στην πρώτη θέση

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 6

Λίγο πριν από τη φετινή Βραδιά του Ερευνητή, την πανευρωπαϊκή γιορτή της επιστήμης, οι ερευνητικοί φορείς της πόλης προθερμαίνουν το έδαφος με μα σειρά δωρεάν εκδηλώσεων. Στα σημαντικότερα ραντεβού της εβδομάδας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανοίγει ελεύθερα τις πόρτες του για την έκθεση «ΙΔΕΑ - Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» (21/9, 6 μ.μ.), ενώ το Αστεροσκοπείο (2103490000) υποδέχεται το κοινό στο Θησείο (21/9, 5.30 μ.μ.).

#8 Φόρτσα για νέες γλώσσες

Πόσες γλώσσες γνωρίζεις ή μάλλον πόσες ακόμη θέλεις να μάθεις; Για 6η συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών έρχεται στην πόλη και μετατρέπει το Ωδείο Αθηνών σε έναν ­εορταστικό Πύργο της Βαβέλ. Αυτό το Σάββατο 22/9 παραμύθια, τραγούδια και ταινίες ενώνουν τη γλωσσομάθεια με τη διασκέδαση, σε ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.

#9 Μουσικές νύχτες στη Γεννάδειο

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 7

Για τέταρτη χρονιά το Ίδρυμα Schwarz, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και το Curtis on Tour παρουσιάζουν (26-29/9) τις «Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη». Πρόκειται για ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής πολύ υψηλού επιπέδου, που φέρει τη σφραγίδα ποιότητας των διοργανωτών του και ιδιαίτερα του μουσικού ινστιτούτου Curtis. Καθηγητές, όπως ο διακεκριμένος πιανίστας Mikael Eliasen, συμπράττουν με φοιτητές του ινστιτούτου και μας δίνουν τέσσερις φθινοπωρινές βραδιές γεμάτες εξαιρετική μουσική και ρεσιτάλ ­δεξιοτεχνίας. Οι θεματικοί τους τίτλοι είναι «Μουσική για τσέλο και πιάνο», «Μουσική του πολέμου και της ειρήνης», «Οπε­ρατικά αριστουργήματα» και «Αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο». Η είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη.

#10 Εικαστικό μικροκλίμα στο κέντρο της πόλης

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 8

Αν στην επόμενη βόλτα σας στο κέντρο της πόλης βρεθείτε σε άλλο... μικροκλίμα, μην ξαφνιαστείτε. Το πρώτο δημόσιο έργο της φετινής Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ είναι σε εξέλιξη, ακολουθώντας ένα πρωτότυπο εκθεσιακό tour σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. Το λεγόμενο «Microclimatic heat shelter», μια εγκατάσταση με eco-friendly τεχνολογία που δημιουργήθηκε από την ολλανδική ομάδα The Laboratory for Microclimates και κατεβάζει κατά λίγους βαθμούς Κελσίου την ατμόσφαιρα γύρω της, σας περιμένει την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κοτζιά, αναζητώντας την εμπλοκή, τη συνδιαλλαγή και τον οικολογικό προβληματισμό.

#11 Υπερθέαμα από τον Διονύση

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 9

Για ακόμη μία φορά ο Διονύσης Σαββόπουλος ανοίγει δρόμους για τις νέες μουσικές δυνάμεις του τόπου, στήνοντας στο Ηρώδειο (23/9) μια μεγαλειώδη παράσταση που έχει τίτλο «Για την υγεία των κοριτσιών μας», καθώς οργανώνεται στο πλαίσιο καμπάνιας του μη κερδοσκοπικού σωματείου Γυναίκες στην Ογκολογία. Τα τραγούδια του Διονύση αποδίδονται από τη Μαρίνα Σάττι και το σχήμα της (Fones και Chores), τους Αλκμάν και τον ίδιο τον Σαββόπουλο, φυσικά, μαζί με τραγούδια άλλων που ο ίδιος έχει επιλέξει. Όλα αυτά σε ένα επιβλητικό υπερθέαμα, κατά τα συνήθη του Νιόνιου.

#12 Στην απαγορευμένη πόλη

Athens Calling | 12 ματιές στην πόλη (20-26/9) - εικόνα 10

Για πρώτη φορά στα χρονικά προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης κι έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινέζικου πολιτισμού βγαίνουν από τα κλειστά διαμερίσματα του αυτοκράτορα της Κίνας Κιαν Λονγκ, από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, και παρουσιάζονται στο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".