To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα

Μπήκαμε στο νεοσύστατο αθηναϊκό ναό της ψευδαίσθησης και γράφουμε γι’ αυτό.

To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα

Μπαίνεις, κάθεσαι, ανακατεύεις την τράπουλα, μοιράζεις χαρτιά στο τραπέζι, σηκώνεις το βλέμμα και το παιχνίδι ξεκινά – με εσένα και άλλους πέντε συμπαίκτες, ίδιους με εσένα, να μιμούνται πεισματικά τις κινήσεις σου. Και εκεί καταλαβαίνεις πως κάτι δεν πάει σωστά. Ήδη από τα πρώτα μέτρα, το Museum of Illusions σε πείθει πως ένα είναι σίγουρο εδώ: τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται να είναι. Άρτι αφιχθέν στην πόλη μας, το ένατο κατά σειρά μέλος της ομώνυμης μουσειακής οικογένειας, που ξεκίνησε από την Κροατία και πλέον εκτείνεται σε όλον τον κόσμο, ετοιμάζει επίσημα εγκαίνια το Σάββατο 15 του μηνός στην αρτηρία της Ερμού (κτιριακό συγκρότημα που είχαμε πρωτογνωρίσει μετά από το προπέρσινο ADAF), με πάνω από 80 εκθέματα-έτοιμα να ξεγελάσουν τις αισθήσεις σου.

To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα - εικόνα 1

«Η πραγματικότητα είναι απλά μία ψευδαίσθηση, αν και πολύ επίμονη», όπως είχε πει και ο μεγάλος Άλμπερτ Αϊνστάιν – τον οποίον διόλου τυχαία οι illusion designers του μουσείου (και εν γένει) χρησιμοποιούν συχνά ως σημείο αναφοράς. Πριν ακόμα ανέβεις στον επάνω όροφο των εκθεμάτων, ο μεγάλος αστροφυσικός βρίσκεται στη γωνία, μέσα από εννιά παραταγμένες, στατικές γλυπτικές αναπαραστάσεις, να σε ακολουθεί με το βλέμμα του όπου κι αν πας. Παράδοξο; Τότε, τι να πει κανείς για ένα κεφάλι που πετάγεται μέσα από μία πιατέλα, πάνω σε ένα σερβιρισμένο τραπέζι που κατά τα άλλα δείχνει απολύτως φυσιολογικό; Ή για το περίφημο δωμάτιο του Έιμς, με τους επισκέπτες να δείχνουν γιγαντιαίοι στη μία γωνία και τελείως μικροσκοπικοί στην άλλη;

To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα - εικόνα 2
To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα - εικόνα 3

Αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή και αισθητηριακά πλούσια, η εκθεσιακή συλλογή κινείται ανάμεσα σε διάσημες δυσδιάστατες οπτικές παραισθήσεις που έχουν μείνει χαραγμένες στην ιστορία (όπως οι παράδοξα ίσες γραμμές του Müller-Lyer, το περίφημο «Αδύνατο Πιρούνι» και τα «Rotating Snakes» του Akiyoshi Kitaoka), σε συνθέσεις από καθρέφτες και γεωμετρικά σχήματα που φτιάχνουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε όσα βλέπεις (όπως το Καλειδοσκόπιο), και σε ολόκληρα δωμάτια που πραγματικά σου τινάζουν τα μυαλά στον αέρα – ή καμιά φορά τα βάζουν στο πλυντήριο όπως στη σήραγγα του Vortex.

«Ανέκαθεν ήμουν φαν του “Brain Games”, της γνωστής σειράς του National Geographic» μου λέει ο Roko Zivcovic, αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης του Μουσείου. «Σκέφτηκα πως ήταν καλή ιδέα να συνδυάσουμε όλες τις πλευρές αυτού του σόου σε ένα χώρο που θα είναι διασκεδαστικός και εκπαιδευτικός ταυτόχρονα, για όλους. Μόλις ξεκινήσαμε την προσπάθεια, όλοι μάς θεωρούσαν τρελούς.» Με το οργανόγραμμα να προβλέπει εγκαίνια ενός ακόμα Museum of Illusions στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα και συνολικά ο αριθμός των franchise παγκοσμίως να φτάνει τα δεκαπέντε μέχρι το τέλος του έτους, μόνο τρελοί δεν αποδείχθηκαν. Πλέον, ο Roko Zivcovic έχει επανδρώσει μία ομάδα δεκαπέντε σχεδιαστών/ αρχιτεκτόνων, εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τις συλλογές του μουσειακού οργανισμού με νέα illusion έργα.

To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα - εικόνα 4

Κι αν κάτι είναι να σε προβληματίζει στη νέα άφιξη της Αθήνας, αυτό είναι πόση χωρητικότητα έχει το κινητό σου για selfie και γεωμετρικές φωτογραφίες. Το Museum of Illusions, αστικό entertainment τέκνο των τελευταίων χρόνων που συνέπεσε με το παγκόσμιο μπουμ σε αισθητηριακά μουσεία και art attractions (βλ. το Museum of Ice Cream στο Μανχάταν και το Museum of Selfies στο Λος Άτζελες), βαδίζει στη λογική της οπτικής «λιχουδιάς». Με τόσο ερεθίσματα να σου τσιγκλάνε την περιέργεια και τις αισθήσεις κάθε δευτερόλεπτο, τo Museum of Illusions προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία διασκέδασης – και σίγουρα ένα μικρό παράδεισο για τους μικρούς μας φίλους.

To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα - εικόνα 5

To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα - εικόνα 6

To Museum of Illusions μόλις έφτασε στην Αθήνα και θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα - εικόνα 7

i Museum of Illusions, Άστιγγος 12 (Ερμού 119), Μοναστηράκι | 2103238065 | Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 9, μειωμένο εισιτ. € 6 | www.museumofillusions.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.