Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9)

Χορός με αιγυπτιακή καταβολή, έκθεση κόμιξ και μία συζήτηση με τον δισέγγονο του Φρόιντ ανάμεσα στις προτάσεις μας για αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9)

#1 Alvin Ailey σε χορευτική τζαζ πανδαισία

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα χορού του Άλβιν Έιλι συνεχίζει επάξια το όραμα του δημιουργού της, ο οποίος εδραίωσε το «μαύρο» μπαλέτο το ’60 και μίλησε για τις φυλετικές διακρίσεις μέσα από τις δυναμικές χορογραφίες του, συνδυάζοντας τον αφρικάνικο με το μοντέρνο χορό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος Ρόμπερτ Μπατλ οδηγεί τους 32 κορυφαίους χορευτές του Alvin Ailey American Dance Theater σε μια διεθνή επετειακή περιοδεία για τα εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του, με αφετηρία την Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η μουσική των θρύλων της τζαζ ενώνεται σε μια αρμονική συνύπαρξη με το σύγχρονο χορό της «σχολής» που παρέδωσε ο σπουδαίος χορογράφος, κρατώντας ζωντανή την αφρο­αμερικάνικη κληρονομιά μέσα από τα δύο διαφορετικά προγράμματα που ετοιμάζει η πιο δημοφιλής ομάδα­ ­χορού της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένου του «Revelations», της εμβληματικής χορογραφίας του ίδιου­ του Έιλι. (Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», 11-15 Σεπτεμβρίου)

#2 Εφηβικές προκλήσεις επί τάπητος

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 1

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, ο διακεκριμένος ψυχαναλυτής Γιόζεφ Κνόμπελ Φρόιντ, δισέγγονος του Σίγκμουντ Φρόιντ, έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Αυτό το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου (7 μ.μ.), μαζί με τον μεταφραστή Δημήτρη Σωκιαλίδη, περιμένει το αθηναϊκό κοινό στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) για μια συζήτηση γύρω από την εφηβεία και τις προκλήσεις της: σεξουαλικότητα, έλλειψη επικοινωνίας, εκφοβισμός, ναρκωτικά, «κακές» παρέες κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

#3 Εικαστική σύμπραξη στου Ψυρρή

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 2

Με δύο δυνατά ονόματα της διεθνούς σκηνής ανοίγει τη νέα σεζόν η γκαλερί ΑΔ στου Ψυρρή και ρωτά «ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της τέχνης;» στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κρίσης. Ο Μανουέλ Οκάμπο από τη μία, εικαστικός από τις Φιλιππίνες, γνωστός για τις αναφορές του στο θρησκευτικό φαντασιακό, και ο Μίχαελ Μιλούνοβιτς από την άλλη, ζωγράφος από τη Σερβία που αποτυπώνει το κλίμα της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας, εκθέτουν από την Τετάρτη 12 του μηνός (εγκαίνια: 8 μ.μ.).

#4 Με πρωταγωνιστή το κόσμημα

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 3

Μαζί με τον εορτασμό των ογδοηκοστών γενεθλίων του πολυδιάστατου σύγχρονου ­καλλιτέχνη Mina, το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς φιλοξενεί για λίγες ημέρες (μέχρι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου) περίπου πενήντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κώστα Κουτάγιαρ. Πρωτότυπες και υπογεγραμμένες από τον ίδιο, οι φωτογραφίες μόδας παρουσιάζουν πορτρέτα αντισυμβατικών ανθρώπων του σήμερα, όλων των ηλικιών, ντυμένων με τα κοσμήματα του Mina. Συμπληρωματικά η βιτρίνα στην Πινακοθήκη Γκίκα αφιερώνεται όλο το μήνα στον γνωστό σχεδιαστή.

#5 Φύγαμε για Ζάππειο

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 4

Ένα δεκαήμερο γεμάτο δωρεάν εκδηλώσεις περιμένει κάθε βιβλιόφιλο και βιβλιοφάγο στο Ζάππειο. Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου –του θεσμού που διαχρονικά ενώνει αναγνώστες, συγγραφείς κι εκδότες και φέτος έχει επιστρέψει δυναμικά με αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση–, βρίσκουμε τιμητικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, αφιερωματικές βραδιές, μουσικοποιητικές συναντήσεις και πόσα ακόμη. Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου ηθοποιοί, τραγουδιστές και συγγραφείς συμπράττουν σε μια αφιερωματική βραδιά στον Ευγένιο Σπαθάρη (σκηνή «Διονύσιος Σολωμός», 8 μ.μ.), ενώ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.), στον ίδιο χώρο, το Εθνικό Θέατρο φέρνει στο προσκήνιο τον Νίκο Καββαδία.

#6 Οι Kadebostany καταλαμβάνουν το «Bolivar»

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 5

Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Kadebostany επιστρέφουν για ακόμη μία «Monumental» συναυλία, στο πλαίσιο της AMITABHA Fest, της νέας γιορτής για το κλείσιμο του καλοκαιριού που στήνει το «Bolivar Beach Bar» το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Το line up διατρέχει από την electro pop μέχρι την dance σκηνή (Mahmut Orhan), ενώ η «One in a Million» Katerine Duska επιστρατεύει για ακόμη μία φορά τις αισθαντικές της φωνητικές ικανότητες και ο κρητικός Γιάννης Καπετανάκης παρουσιάζει ένα live loop project με κρητική λύρα (οι πόρτες ανοίγουν στις 9 μ.μ.).

#7 Μια «Καλόγρια» που δεν προσεύχεται...

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 6

Η σκοτεινή φαντασία του Τζέιμς Γουάν, ο οποίος ευθύνεται για τις ανατριχιαστικές ταινίες τρόμου «Το Κάλεσμα» και «Το Κάλεσμα 2», σκαρφίζεται μια νέα απόκοσμη ιστορία. Η «Καλόγρια» διαδραματίζεται σε ένα μοναστήρι της Ρουμανίας, όπου μετά την αυτοκτονία μιας νεαρής καλόγριας στέλνονται από το Βατικανό στον τόπο του τραγικού συμβάντος ένας ιερέας με θολό παρελθόν και μια ασκούμενη μοναχή. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με δαιμονικές δυνάμεις, ενώ η μονή μετατρέπεται σε δολοφονικό πεδίο μάχης.

#8 Ανακαλύπτοντας την 9η τέχνη

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 7

Είτε είσαι σκληροπυρηνικός φαν είτε απλώς διαβάζεις επιλεκτικά graphic novels και strips, σίγουρα θα έχεις ξαφνιαστεί από εικαστικές συνθέσεις που θα μπορούσαν εύκολα να σταθούν αυτόνομα ως έργα εξαιρετικής τεχνικής και απόδοσης. Η σειρά εκθέσεων «Εν Αιθρία», μια πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού κόμικς Γαβριήλ Τομπαλίδη, φτάνει φέτος στην ένατη χρονιά της και συλλέγει τις καλύτερες δημιουργίες έμπειρων αλλά και ανερχόμενων δημιουργών της χώρας. Από την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια: 7 μ.μ.), αδημοσίευτα έργα 84 Ελλήνων δημιουργών, πάντα με ελεύθερο θέμα και ποικιλία τεχνοτροπιών, μας περιμένουν στην γκαλερί Κένεντι της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680000).

#9 Η δύναμη του γυναικείου κορμιού στη σκηνή

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 8

Μετά το καλοκαιρινό Nostos Festival το «Bastet» της διακεκριμένης χορογράφου Μαριάννας Καβαλλιεράτου παρουσιάζεται ξανά (Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου), αυτήν τη φορά στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ. Η αναγνωρισμένη χορογράφος εμπνέεται από την ομώνυμη Αιγύπτια θεά και δημιουργεί ένα κινησιολογικό παιχνίδι για έξι χορεύτριες, που εστιάζει στη δυναμική και στον αισθησιασμό του γυναικείου κορμιού, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό punk rock ’n’ roll του Don Bouffard. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με ηλεκτρονική προεγγραφή.

#10 Κοντινό στον Βουρλούμη

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 9

Επανέρχεται στο εικαστικό προσκήνιο η δουλειά του Ανδρέα Βουρλούμη, ενός από τους πλέον ταλαντούχους ζωγράφους σε ακουαρέλα της γενιάς του ’30, με τη νέα έκθεση του χώρου τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ. Περίπου πενήντα έργα (λάδια και ακουαρέλες) μας περιμένουν μέχρι αρχές Οκτώβρη, αρκετά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ξανά. Συνειδητά απλός, μετρημένος και ρεαλιστικός, ο Βουρλούμης αποτυπώνει στους καμβάδες του την αξία του σεμνού.

#11 Μέσα στο κουφάρι της ΠΥΡΚΑΛ

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (6-12/9) - εικόνα 10

Πώς γίνεται να σβήσει ένα εργοστάσιο, όταν μένει ζωντανό στις μνήμες των ανθρώπων του; Ο Βαγγέλης Γκίνης, μετά από ένα πολύμηνο οδοιπορικό στο ανενεργό πλέον εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ και στους εργάτες που έστησε τη δυναμική του όλα αυτά τα χρόνια, φέρνει στο πλαίσιο των Αισχυλείων τη φωτογραφική έκθεση «Τροτύλη». Μαζί με το ομώνυμο photo book και το site-παράρτημα www.trotyl-diaries.com, ο Γκίνης παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό in depth project που περνά από συνεντεύξεις-μαρτυρίες, ντοκουμέντα και φορτισμένα πορτρέτα (εγκαίνια: Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ., Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας).

Περισσότερες πληροφορίες

AMITABHA Fest

  • Φεστιβάλ

Mια νέα μουσική γιορτή, το ιδιαίτερο line up της οποίας αποτελούν οι Kadebostany, ο Τούρκος παραγωγός Mahmut Orhan, η Katherine Duska, ο Γιάννης Καπετανάκης κ.ά.

Παράσταση του Alvin Ailey American Dance Theater

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα δυνατό μείγμα παραδοσιακών χορών της Αφρικής με τζαζ ήχους από το θρυλικό συγκρότημα, που γιορτάζει την 60ή επέτειό του. Επιστρέφει με το θρυλικό «Revelations», το ολοκαίνουργιο «Members do not get weary» και ακόμη πέντε χορογραφίες, τις οποίες θα ερμηνεύσουν τα ανερχόμενα ταλέντα του συγκροτήματος.

Bastet

  • Χορευτική performance

Μια χορογραφία παρουσιάζεται στο Κανάλι κι εξυμνεί το δυναμισμό, τον αισθησιασμό και την ισχύ της γυναικείας φύσης.

Η Καλόγρια

The Nun
0,5
  • Τρόμου
  • 2018
  • Διάρκεια: 118 '
  • Κόριν Χάρντι

Η αυτοκτονία μιας καλόγριας σε μοναστήρι της Ρουμανίας υποχρεώνει το Βατικανό να στείλει εκεί έναν έμπειρο ιερέα και μια ασκούμενη μοναχή για να διερευνήσουν την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.