Η νεοϋορκέζικη ποπ σκηνή των 80s βρίσκει στέγη σε ενα ιστορικό μέγαρο του Κολωνακίου

Η νέα γκαλερί Allouche Benias επαναφέρει το Μέγαρο Δεληγεώργη στο χάρτη.

Η νεοϋορκέζικη ποπ σκηνή των 80s βρίσκει στέγη σε ενα ιστορικό μέγαρο του Κολωνακίου

Το ιστορικό κτίριο του Μεγάρου Δεληγεώργη που σχεδίασε ο E. Ziller και μέχρι το 2009 φιλοξενούσε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διεκδικεί ξανά τη θέση του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, πλέον ως γκαλερί Allouche Benias. Το γεγονός ότι η Αθήνα, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, παραμένει ακμάζουσα στην καλλιτεχνική δραστηριότητα, έδωσε κίνητρο στη νέα αίθουσα τέχνης να τοποθετηθεί στον εικαστικό χάρτη. Οι ιδρυτές της γκαλερί είναι ο κ. Eric Allouche, ιδιοκτήτης της γνωστής γκαλερί Allouche Gallery που βρίσκεται στο Meatpacking District της Νέας Υόρκης και ο κ. Γιώργος Μπενίας.

Στόχος της γκαλερί είναι η διοργάνωση εκθέσεων με διεθνείς αλλά και ελληνικές συμμετοχές και κατά συνέπεια η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Δεν μένει όμως μόνο εκεί – μία από τις βασικές επιδιώξεις της παραμένει η ανάδειξη μερικών από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, ανοίγοντας έτσι την τέχνη τους σε ένα ευρύ κοινό, πέραν του αθηναϊκού, και δίνοντας στο κοινό αυτό την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να κατανοήσει τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης συνολικά.

Εκτός των εκθέσεων, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με διάφορα ιδρύματα που στεγάζουν κακοποιημένα, άπορα ή με ειδικές ανάγκες παιδιά, που έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους καλλιτέχνες για δημιουργικά εργαστήρια. Το πρώτο εργαστήριο έχει ήδη πραγματοποιηθεί, με το ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί» και τον καλλιτέχνη Vassili H.

Τι μπορείτε να δείτε αυτήν την περίοδο

Η νεοϋορκέζικη ποπ σκηνή των 80s βρίσκει στέγη σε ενα ιστορικό μέγαρο του Κολωνακίου - εικόνα 1

Η γκαλερί εγκαινιάστηκε με την έκθεση «Allouche Benias Inaugural Show: Kenny Scharf Ross Bleckner Enoc Perez Donald Baechler», στην οποία παρουσιάζεται το έργο τεσσάρων καταξιωμένων Αμερικανών καλλιτεχνών. Η κοινή τομή τους βρίσκεται στο γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν με χαρακτηριστικό τρόπο τον επαναπροσδιορισμό της ζωγραφικής, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα όψιμα έργα του A. Warhol και στις αναζητήσεις καλλιτεχνών όπως ο J. M. Basquiat, ο J. Schnabel, K. Haring κά. Οι τρεις από αυτούς ανήκουν στη γενιά της εικαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης των 80’s (Kenny Scharf, Ross Bleckner, Donald Baechler), ενώ ο Enoc Perez, παρότι νεότερης γενιάς, φέρει και εκείνος έντονα τις επιδράσεις των προαναφερθέντων στη ζωγραφική του.

Ο Kenny Scharf, ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της εικαστικής σκηνής του East Village τη δεκαετία του ’80, συνέβαλε στον επαναπροσδιορισμό της ζωγραφικής με τη χρήση ενός λεξιλογίου που προήλθε από την κουλτούρα των δρόμων, του street art και της pop αισθητικής των 80’s. Έντονα και πολύ συχνά fluo χρώματα αλλά και ένα δικό του, συμβολικό σύμπαν που κατοικείται από χιουμοριστικούς καρτούν χαρακτήρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν τον καμβά ή αποκτούν τρισδιάστατες μορφές γλυπτών, διαμορφώνουν τη δική του εικαστική γλώσσα.

O Ross Bleckner, από την άλλη, ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που επιχείρησαν να αναβιώσουν τη ζωγραφική ως εικαστικό μέσο. Με αφετηρία μία ιδιότυπη παραλλαγή του κινήματος της Op Art, κατέληξε σε ένα ζωγραφικό ιδίωμα όπου η αφαίρεση ισορροπεί με την αναπαράσταση, επαναλαμβανόμενα μοτίβα λουλουδιών, πουλιών και καρκινικών κυττάρων συνιστούν θολές και δυσδιάκριτες εικόνες, σαν ένα φακό που είτε απομακρύνεται είτε πλησιάζει υπερβολικά. Οι αναζητήσεις του, περιστρέφονται γύρω από την έννοια της απώλειας, την αναζήτηση της ομορφιάς το εφήμερο και δίνονται μέσα από αντιθέσεις.

Για τον Enoc Perez, η σύνδεση με της εικαστικές πρακτικές του Warhol, του Basquiat και του Rauschenberg γίνεται μέσα από την καλλιέργεια εκλεκτικών συγγενειών. Αντλεί έμπνευση από τις μεταξοτυπίες του Warhol και παντρεύει τη ζωγραφική με διαδικασία του τυπώματος. Μετά το 2010, επιστρέφει στη χρήση πινέλου, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με κολάζ από έτοιμο φωτογραφικό υλικό του διαδικτύου και αποτυπώνει στον καμβά ένα ουτοπικό ιδεώδες μιας Νεωτερικότητας, η οποία όμως δεν υφίσταται πια.

Τέλος, οι pop επιρροές του Warhol γίνονται εμφανείς και στα έργα του Donald Baechler, με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα λουλουδιών, καθημερινών αντικειμένων και φυσικά προϊόντων της καταναλωτικής κουλτούρας. Ωστόσο, στην περίπτωση του Baechler, η απόδοση των μορφών και η αμεσότητα του σχεδίου θυμίζει έντονα παιδικό μπλοκ ζωγραφικής. Οι φιγούρες του είναι έντονα νοσταλγικές προς την παιδική χαρακτήρα, διατηρώντας έναν ρετρό χαρακτήρα.

Η νεοϋορκέζικη ποπ σκηνή των 80s βρίσκει στέγη σε ενα ιστορικό μέγαρο του Κολωνακίου - εικόνα 2

Το υπόγειο της Allouche Benias Gallery, λειτουργεί ως στέγη για τους ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες και σημαίνει την έναρξη με την ατομική έκθεση του Vassili H. «Ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα».

Ο κόσμος του Vassili H. κυριαρχείται από μία σουρεαλιστική ιδιόλεκτο. Οι Ιμαγιστές του Σικάγο, ο Peter Saul, ο Guston, ο R. Crumb Και ο Marc Chagall, του δίνουν το απαραίτητο υπόβαθρο για να δημιουργήσει ένα πλούσιο τάπητα με υποβλητικά χρώματα, τα οποία πυρπολούνται από το δράμα της σύγχρονη Ελλάδας. Με μία ματιά, οι χαοτικοί του πίνακες μπορεί να θεωρηθούν στοχασμοί εκ του προχείρου αλλά ένα συγκεντρωμένο βλέμμα που σταδιακά διευρύνεται τη λεπτομέρεια στο γκρο πλαν, θα αντιληφθεί το βασικό ερώτημα: Ποια είναι η κατεύθυνση για σένα; Συλλογική μνήμη ή ατομικότητα;

i Info Allouche Benias Gallery, Κανάρη 1, Αθήνα, 2103389111, Τρίτη-Πέμπτη 11πμ-8μμ, Δευτέρα και Σάββατο 11-5μμ. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.