Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις

Με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένη από την ανάγνωση εγκαινιάζεται το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες annexM.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις

Με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένη από την ανάγνωση εγκαινιάζεται το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες annexM.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 1
Μπάζελ Αμπάς & Ρουάν Αμπού Ράχμε, «Όταν η πτώση του λεξικού αφήνει όλες τις λέξεις να κείτονται στο δρόμο», 2012-2015

Η αναμέτρηση ενός οκτάχρονου κοριτσιού με τον Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (Γκάρυ Χιλλ, «Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα», 1994), ένα trans οπτικό ταξίδι στον κόσμο του Roberto Bolano αλλά και τη ζωή του αναρχικού Victor Serge στο Παρίσι του 1910 (Μπάζελ Αμπάς και Ρουάν Αμπού Ράχμε, «Όταν η πτώση του λεξικού αφήνει όλες τις λέξεις να κείτονται στο δρόμο», 2012-2015), μια αναγνωστική περφόρμανς διηγημάτων του Gurgenc Korkmazel Sirkikan διασχίζοντας την Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας (Ντίντεμ Ερ, «Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)», 2013)… Αυτές είναι μερικές από τις εναλλακτικές αναγνώσεις που υπόσχεται ο περίπατος στην έκθεση video art «Ο τελευταίος αναγνώστης» που εγκαινιάζεται απόψε Τρίτη 10 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 2
Θοδωρής Προδρομίδης, «Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος», 2013

Μαζί με την έκθεση εγκαινιάζεται και το annexM, το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως ανέφερε η διευθύντριά του και επιμελήτρια της έκθεσης Άννα Καφέτση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πρόκειται για ένα «νομαδικό, εναλλακτικό κέντρο τέχνης που θα ενεργοποιεί αχρησιμοποίητους χώρους του Μεγάρου και θα σηματοδοτεί την νέα εποχή του, το άνοιγμα του Μεγάρου στην πόλη αλλά και στις εικαστικές τέχνες».

Η έκθεση «Ο τελευταίος αναγνώστης» αποτελεί το πρώτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η άγραφη βιβλιοθήκη» γύρω από το θέμα Βιβλία / Αναγνώστες / Συγγραφείς στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία αποτελεί αφορμή για μια στρατηγικής σημασίας διακαλλιτεχνική συνέργεια μεταξύ Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Δήμου Αθηναίων και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

«Σχεδιασμένη σαν βιβλιοθήκη στο δημόσιο χώρο, η έκθεση μεταμορφώνει τον Κήπο σε διάσπαρτα φωτεινά αναγνωστήρια μέσα στο σκοτάδι, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανοιχτούν σε μια διευρυμένη αναγνωστική εμπειρία χωρίς όρια.» Άννα Καφέτση

Παρουσιάζονται 15 βιντεοεγκαταστάσεις 10 καλλιτεχνών (Basel Abbas & Ruanne Abοu Rahme, Didem Erk, Dora Garcia, Gary Hill, Sonia Leber & David Chesworth, Jorge Méndez Blake, Dominique Petitgand, Θοδωρής Προδρομίδης, Κύριλλος Σαρρής και Judith Westerveld) σε μεγάλες οθόνες στον Κήπο και στο Project Space από τις 10 Ιουλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Αίθριο προβάλλονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 3
Ντίντεμ Ερ, «Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)», 2013

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Καφέτση «Σχεδιασμένη σαν βιβλιοθήκη στο δημόσιο χώρο, η έκθεση μεταμορφώνει τον Κήπο σε διάσπαρτα φωτεινά αναγνωστήρια μέσα στο σκοτάδι, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανοιχτούν σε μια διευρυμένη αναγνωστική εμπειρία χωρίς όρια. Ζητούμενο δεν είναι η αναγνώριση του νοήματος. Αλλά η απελευθέρωση ενός δικού μας φαντασιακού μέσα από το ποιητικό βίωμα και τις αισθήσεις.»

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 4
Γκάρυ Χιλλ, «Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα», 1994

Τα περισσότερα έργα χρησιμοποιούν ως αναγνωστική ύλη γνωστά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (π.χ. του Τζόυς, του Καβάφη, του Κρουτσόνιχ, του Μπέκετ, του Βιτγκενστάιν κ.ά.) ή δημιουργούν τα ίδια έναν υβριδικό χώρο προς ανάγνωση αναδεικνύοντας όψεις της μετα-αναγνωστικής συνθήκης, όπου «η ανάγνωση βγαίνει από το δωμάτιο ή το σπουδαστήριο, το πεδίο της ιδιωτικότητας, για να μεταφερθεί στην πόλη και το δημόσιο χώρο. Από σιωπηλή νοητική εμπειρία γίνεται σωματική, επιτελεστική δράση, συνδεόμενη ξανά με τον ήχο των λέξεων και της φωνής, την ακουστική διάσταση της γλώσσας. »

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 5
Χόρχε Μέντες Μπλέικ, «Ο τελευταίος αναγνώστης», 2013

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα λάβει χώρα και η «Κιβωτός» μια «χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων», όπως την αποκάλεσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, με αναπάντεχες αφηγήσεις φράσεων και λέξεων από κείμενα ή ποιήματα των Καβάφη, Τζόις, Μπαρτ, Μπέκετ, Μπόρχες κ.ά. από τους Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργο Βέλτσο, Χάρη Βλαβιανό, Nίκο Διαμαντή, Αχιλλέα Κυριακίδη, Σάββα Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 έως τις 24:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 6
Σόνια Λίμπερ & Ντέιβιντ Τσέσγουερθ, «Zaum Tractor», 2013

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη

Η ανανεωμένη και με νέο όραμα Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τα Χριστούγεννα τις πόρτες της στο κοινό προτείνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

Το "Ωμό Μουσείο" της Ελευσίνας μετακομίζει στον τόπο αναφοράς του

Μετά την επιτυχημένη της πρώτη παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση για τα μυστήρια και τη μοναδικότητα της Ελευσίνας φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.

Τριήμερο μπαζάρ κεραμικών στη Vlastaris Antiques

5 συλλέκτες ανοίγουν τις συλλογές τους και παρουσιάζουν λαϊκά κεραμικά από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του 19ου και 20ου αιώνα, μαζί με άλλα συλλεκτικά αντικείμενα.

"Διαδρομές Εικόνων": Οι συλλογές του Μπενάκη διερευνούν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα

Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιαστούν στο κοινό πολυάριθμα σημαντικά έργα από τις αποθήκες του Μουσείου Μπενάκη, τα περισσότερα παλαιές και νέες δωρεές ιδιωτών που συνεχίζουν να εμπλουτίζουν με τις προσφορές τους τις μουσειακές συλλογές.

"Difficult Conversations": Ο Στέργιος Στάμος εστιάζει στην υπαρξιακή αφύπνιση

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προτείνουν και αναζητούν λύσεις μέσω ενός δύσκολου διαλόγου, μιας βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας που συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα.

Δυο Ελληνίδες εικαστικοί γεμίζουν τέχνη μια εκκλησία στη Βιέννη

Μια σειρά εικόνων εξετάζει τον αντίκτυπο του χρόνου σε διάφορα υλικά, στοιχεία που θεωρούμε δεδομένο ότι παραμένουν αμετάβλητα.

"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.