Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις

Με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένη από την ανάγνωση εγκαινιάζεται το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες annexM.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις

Με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένη από την ανάγνωση εγκαινιάζεται το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες annexM.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 1
Μπάζελ Αμπάς & Ρουάν Αμπού Ράχμε, «Όταν η πτώση του λεξικού αφήνει όλες τις λέξεις να κείτονται στο δρόμο», 2012-2015

Η αναμέτρηση ενός οκτάχρονου κοριτσιού με τον Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (Γκάρυ Χιλλ, «Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα», 1994), ένα trans οπτικό ταξίδι στον κόσμο του Roberto Bolano αλλά και τη ζωή του αναρχικού Victor Serge στο Παρίσι του 1910 (Μπάζελ Αμπάς και Ρουάν Αμπού Ράχμε, «Όταν η πτώση του λεξικού αφήνει όλες τις λέξεις να κείτονται στο δρόμο», 2012-2015), μια αναγνωστική περφόρμανς διηγημάτων του Gurgenc Korkmazel Sirkikan διασχίζοντας την Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας (Ντίντεμ Ερ, «Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)», 2013)… Αυτές είναι μερικές από τις εναλλακτικές αναγνώσεις που υπόσχεται ο περίπατος στην έκθεση video art «Ο τελευταίος αναγνώστης» που εγκαινιάζεται απόψε Τρίτη 10 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 2
Θοδωρής Προδρομίδης, «Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος», 2013

Μαζί με την έκθεση εγκαινιάζεται και το annexM, το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως ανέφερε η διευθύντριά του και επιμελήτρια της έκθεσης Άννα Καφέτση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πρόκειται για ένα «νομαδικό, εναλλακτικό κέντρο τέχνης που θα ενεργοποιεί αχρησιμοποίητους χώρους του Μεγάρου και θα σηματοδοτεί την νέα εποχή του, το άνοιγμα του Μεγάρου στην πόλη αλλά και στις εικαστικές τέχνες».

Η έκθεση «Ο τελευταίος αναγνώστης» αποτελεί το πρώτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η άγραφη βιβλιοθήκη» γύρω από το θέμα Βιβλία / Αναγνώστες / Συγγραφείς στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία αποτελεί αφορμή για μια στρατηγικής σημασίας διακαλλιτεχνική συνέργεια μεταξύ Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Δήμου Αθηναίων και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

«Σχεδιασμένη σαν βιβλιοθήκη στο δημόσιο χώρο, η έκθεση μεταμορφώνει τον Κήπο σε διάσπαρτα φωτεινά αναγνωστήρια μέσα στο σκοτάδι, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανοιχτούν σε μια διευρυμένη αναγνωστική εμπειρία χωρίς όρια.» Άννα Καφέτση

Παρουσιάζονται 15 βιντεοεγκαταστάσεις 10 καλλιτεχνών (Basel Abbas & Ruanne Abοu Rahme, Didem Erk, Dora Garcia, Gary Hill, Sonia Leber & David Chesworth, Jorge Méndez Blake, Dominique Petitgand, Θοδωρής Προδρομίδης, Κύριλλος Σαρρής και Judith Westerveld) σε μεγάλες οθόνες στον Κήπο και στο Project Space από τις 10 Ιουλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Αίθριο προβάλλονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 3
Ντίντεμ Ερ, «Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)», 2013

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Καφέτση «Σχεδιασμένη σαν βιβλιοθήκη στο δημόσιο χώρο, η έκθεση μεταμορφώνει τον Κήπο σε διάσπαρτα φωτεινά αναγνωστήρια μέσα στο σκοτάδι, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανοιχτούν σε μια διευρυμένη αναγνωστική εμπειρία χωρίς όρια. Ζητούμενο δεν είναι η αναγνώριση του νοήματος. Αλλά η απελευθέρωση ενός δικού μας φαντασιακού μέσα από το ποιητικό βίωμα και τις αισθήσεις.»

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 4
Γκάρυ Χιλλ, «Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα», 1994

Τα περισσότερα έργα χρησιμοποιούν ως αναγνωστική ύλη γνωστά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (π.χ. του Τζόυς, του Καβάφη, του Κρουτσόνιχ, του Μπέκετ, του Βιτγκενστάιν κ.ά.) ή δημιουργούν τα ίδια έναν υβριδικό χώρο προς ανάγνωση αναδεικνύοντας όψεις της μετα-αναγνωστικής συνθήκης, όπου «η ανάγνωση βγαίνει από το δωμάτιο ή το σπουδαστήριο, το πεδίο της ιδιωτικότητας, για να μεταφερθεί στην πόλη και το δημόσιο χώρο. Από σιωπηλή νοητική εμπειρία γίνεται σωματική, επιτελεστική δράση, συνδεόμενη ξανά με τον ήχο των λέξεων και της φωνής, την ακουστική διάσταση της γλώσσας. »

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 5
Χόρχε Μέντες Μπλέικ, «Ο τελευταίος αναγνώστης», 2013

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα λάβει χώρα και η «Κιβωτός» μια «χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων», όπως την αποκάλεσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, με αναπάντεχες αφηγήσεις φράσεων και λέξεων από κείμενα ή ποιήματα των Καβάφη, Τζόις, Μπαρτ, Μπέκετ, Μπόρχες κ.ά. από τους Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργο Βέλτσο, Χάρη Βλαβιανό, Nίκο Διαμαντή, Αχιλλέα Κυριακίδη, Σάββα Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 έως τις 24:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις - εικόνα 6
Σόνια Λίμπερ & Ντέιβιντ Τσέσγουερθ, «Zaum Tractor», 2013

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.