Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote

Η επανακυκλοφορία της ιστορικής, πατρινής μπύρας ΜΑΜΟΣ που ιδρύθηκε το 1876 μας πηγαίνει πίσω στα καλοκαίρια των Αθηναίων μιας άλλης εποχής, τότε που όλα ήταν αγνά και πολύ πιο απλά…

Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote

Η επανακυκλοφορία της ιστορικής, πατρινής μπύρας ΜΑΜΟΣ που ιδρύθηκε το 1876 μας πηγαίνει πίσω στα καλοκαίρια των Αθηναίων μιας άλλης εποχής, τότε που όλα ήταν αγνά και πολύ πιο απλά…

Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote - εικόνα 1

Στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, ακόμα και για να πας για ένα μπάνιο στη θάλασσα τσεκάρεις πριν τον καιρό, τη διαδρομή, την κίνηση, ακόμα και κριτικές κοινού (όταν μιλάμε για οργανωμένες πλαζ) ή εστιατόρια κοντά στην παραλία. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ως τη δεκαετία του ’60 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά για τους Αθηναίους… Ανάλογα με την περιοχή που έμενες, έπαιρνες ένα σακίδιο με τα απολύτως απαραίτητα, έπαιρνες το αστικό λεωφορείο και κατέβαινες στην κοντινότερη παραλία που έκανε στάση. Και μετά τη βουτιά στη θάλασσα καθόσουν με την παρέα στο παραλιακό ταβερνάκι για παγωμένη μπύρα και τα συνοδευτικά της. Απλά μεζεδάκια, από το χωριάτικο λουκάνικο μέχρι τυρί, αλλαντικό και αγγουροντομάτα, ή στην περίπτωση της ψαροταβέρνας κάποιο μικρό ψαράκι, καμιά παστή σαρδελίτσα, ελιές, τουρσί.

Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote - εικόνα 2

Ο κόσμος συνήθιζε να κοιμάται το καλοκαίρι στις ταράτσες ή στα μπαλκόνια, οι αυλές των σπιτιών μύριζαν γιασεμί, τα κλειδιά ήταν πάνω στις εξώπορτες ή οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αφού κανείς δεν φοβόταν τον διπλανό του... Στα καλέσματα στο σπίτι η μπύρα ήταν πολύ δημοφιλής, ως κάτι πιο ποιοτικό και ξεχωριστό, οπότε αν κάποιος ήθελε να περιποιηθεί ιδιαίτερα τους καλεσμένους του αγόραζε μπύρες και τις συνόδευε με ότι υπήρχε στο ψυγείο: τυριά, αλλαντικά, κάποια εύκολα ορεκτικά της εποχής, όπως τα μπουρεκάκια, τα τυροπιτάκια, σπιτικά κεφτεδάκια και άλλα εύκολα μεζεδάκια της στιγμής.

Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote - εικόνα 3

Δεν χρειαζόσουν πολλά για να περάσεις καλά εκείνα τα καλοκαίρια: καλή παρέα, καλή, παγωμένη μπύρα και απλούς μεζέδες να τη συνοδεύουν.

Το ίδιο μας καλεί να κάνουμε και η μπύρα ΜΑΜΟΣ που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα με την ίδια αυθεντική συνταγή του πρώτου διπλωματούχου ζυθοποιού της Ελλάδος, Πέτρου Μάμου, για να κάνει τα καλοκαίρια μας απλά και διασκεδαστικά, όπως παλιά.

Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote - εικόνα 4

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ τότε και σήμερα

Η ιστορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ ξεκινάει από το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων γεμάτη βραβεία και διακρίσεις. Ο γιος του, Πέτρος Μάμος, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. Με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία, με έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία. Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και την Τσεχία και εξέλισσε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές. Το στοιχείο της μπύρας ΜΑΜΟΣ που τη χαρακτηρίζει σε αυτό το πέρασμα των χρόνων είναι η απλότητα και η αυθεντικότητα ενός παραδοσιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με την ανώτερη ποιότητα και γεύση της. Ο Πέτρος Μάμος είχε προσαρμόσει την μπύρα στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις και ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου το οποίο έλαβε διεθνή βραβεία: χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών.

Μπύρα ΜΑΜΟΣ: τα καλοκαίρια μας #opwstote - εικόνα 5

Σήμερα, η μπύρα ΜΑΜΟΣ είναι μια Pilsener υψηλής ποιότητας, που παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες (νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά) με την αυθεντική συνταγή του πρώτου Έλληνα διπλωματούχου ζυθοποιού, Πέτρου Μάμου. Μια ελληνική μπύρα με μεστή γεύση, πλούσιο αφρό και το ιδιαίτερο άρωμα του λυκίσκου. Τη βρίσκουμε σε γυάλινη φιάλη ή μεταλλικό κουτί των 50cl.

Αναζητήστε τη, απολαύστε την παγωμένη και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με το hashtag #opwstote

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.