«7 Summits project»: Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν βάλει στόχο τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη

Είναι δύο γυναίκες της διπλανής πόρτας, έχουν γράψει ήδη ιστορία με τέσσερεις κορυφές και πάνε για το «7 Summits Project». Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του TEDxAthens μιλούν στο «α».

«7 Summits project»: Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν βάλει στόχο τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη

Η ιστορία έχει ως εξής. Δύο γυναίκες της διπλανής πόρτας, η μία πρώην αθλήτρια ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης και η άλλη μητέρα δύο παιδιών, και οι δύο με υψηλές εργασιακές υποχρεώσεις σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, αποφασίζουν σχεδόν τυχαία μια μέρα –ξεχωριστά η μία από την άλλη– να δοκιμάσουν τον εαυτό τους στο βουνό. Αρπάζουν ό,τι κοντινότερο έχουν σε ορειβατικό εξοπλισμό, φοράνε πανωφόρια, μπότες και αντιανεμικά, μπαίνουν στο παρθενικό τους μονοπάτι και ξεκινούν πειραματικά την ορεινή περιπέτεια. Λίγα χρόνια αργότερα, η πραγματικότητα τις βρίσκει ενωμένες σε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις αλπινισμού: το «7 Summits project», την κατάκτηση δηλαδή των επτά υψηλότερων κορυφών των αντίστοιχων ηπείρων του πλανήτη, έτσι όπως τις καθόρισε ο Ρίτσαρντ Μπέις, το 1985. Πρόκειται για την Χριστίνα και την Βανέσα, δύο ομιλήτριες του φετινού TEDxAthens, που λίγο πριν ανέβουν στην εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ, μιλούν στο «α» και δείχνουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να το πιστέψεις.

«7 Summits project»: Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν βάλει στόχο τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη - εικόνα 1

Γνωριστήκαμε σε μια ορειβατική εκδρομή στη Μαλαισία, τις αρχές του ’15. Δέσαμε σαν παρέα μαζί με μερικά ακόμα άτομα και δεν άργησε να πέσει στο τραπέζι ο επόμενος προορισμός. Άνδεις στην Αργεντινή με εφτά χιλιάδες μέτρα υψόμετρο, παγετώνα, ξερό χιόνι, χώμα και κροκάλες, με οδηγό τον μέντορά μας Νίκο Μαγγίτση, όταν ακόμα οι γνώσεις μας στην ορειβασία ήταν περιορισμένες. Και κάπως έτσι μπήκε το μικρόβιο για να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Κάθε έξι μήνες ψάχναμε και μία νέα πρόκληση. Έτσι, βρεθήκαμε να σκαρφαλώνουμε στην κορυφή της Αλάσκας, στο όρος Ντενάλι, και να γράφουμε ιστορία ως οι πρώτες Ελληνίδες που κατέκτησαν το ψηλότερο σημείο στην Βόρεια Αμερική.

Εκεί, ήταν η πιο πρωτόγνωρη και χρονικά μεγάλη εμπειρία ορειβασίας που είχαμε κάνει. Μας άφησε ένα μικρό αεροπλανάκι στην αρχή ενός παγετώνα και για τρεισήμισι εβδομάδες βλέπαμε μόνο χιόνι. Ο ένας μπροστά από τον άλλον, δεμένοι όλοι με εννιά μέτρα διαφορά ο ένας από τον άλλον, φορτωμένοι με σκηνές, εξοπλισμό και προμήθειες για ένα μήνα στο σώμα μας και σε ένα έλκηθρο που σέρναμε. Μετά από αυτά, το Κιλιμάντζαρο της Αφρικής και το Ελ Μπρουζ της Ρωσία, συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε ήδη ολοκληρώσει τέσσερα από τα στάδια του «7 Summits project», πως βιολογικά μπορούμε να ανταποκριθούμε σε συνθήκες με χαμηλό οξυγόνο και πως έπρεπε να το κυνηγήσουμε.

«7 Summits project»: Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν βάλει στόχο τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη - εικόνα 2

Μετά από μερικά ορειβατικά ταξίδια, συνειδητοποιήσαμε πως είμαστε απλά δύο συνηθισμένες γυναίκες που κυνηγούν τους στόχους τους, και πως μπορούμε να εμψυχώσουμε πολλές παραπάνω σαν εμάς να κάνουν το δικό τους όνειρο πραγματικότητα. Φτιάξαμε, λοιπόν, το «A woman can Be».

Κάθε φορά που φτάνεις στην κορυφή ενός βουνού, όλες οι εικόνες αποτυπώνονται στο μυαλό σου τόσο γλαφυρά που μπορείς να τις περιγράψεις με κάθε λεπτομέρεια για πολύ καιρό. Θυμάσαι κάθε κουβέντα, κάθε βήμα, κάθε αίσθηση. Εκείνη την ώρα είσαι σε απόλυτη υπερδιέγερση που ξεχνάς το πόσο πολύ κόπιασες για να ανέβεις. Για αυτό και το «7 Summits project» δεν είναι απλά μία αθλητική Pρόκληση για μας. Είναι η πραγμάτωση ενός μεγάλου ονείρου, που σε κάθε του στάδιο μας δίνει κι από κάτι παραπάνω, μας κάνει να βλέπουμε διαφορετικά τα καθημερινά μας προβλήματα, να τα αξιολογούμε καλύτερα.

«7 Summits project»: Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν βάλει στόχο τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη - εικόνα 3

Μέσα από τα ορειβατικά μας ταξίδια έχουμε καταλάβει ότι το πιο σημαντικό για την ασφάλειά σου είναι ο κατάλληλος σχοινοσύντροφος, το άτομο που έχεις για συνοδοιπόρο. Χρειάζεσαι κάποιον να σε γνωρίζει πολύ καλά, να ξέρει τα αδύναμα και τα δυνατά σου σημεία, να μπορεί να σε εμψυχώσει και να σε επηρεάσει όταν παίρνεις μια λάθος απόφαση. Δεύτερον, χρειάζεσαι δυνατή ψυχολογία. Πρέπει να πείσεις το μυαλό σου να κρατήσει μια ισορροπία ώστε να μην τα παρατήσεις αλλά και να μην είσαι υπερφίαλος. Και φυσικά σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι οικονομικές δυνατότητες που έχεις. Όσο περισσότερη ευελιξία διαθέτεις, τόσο περισσότερο μπορείς να χειριστείς απρόσμενες καταστάσεις.

Στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου ο χειμερινός αθλητικός προορισμός. Και πραγματικά έχει απίστευτη δυναμική. Υπάρχει η Κάλυμνος, που είναι η Μέκκα της αναρρίχησης με πάνω από δύο χιλιάδες διαφορετικές διαδρομές να περιμένουν τους αναβάτες. Υπάρχει η ραχοκοκαλιά της Πίνδου, που μπορεί να μην είναι ψηλή ως μια μεμονωμένη κορφή αλλά είναι μία τεράστια έκταση που μπορεί να αποτελέσει επιλογή για μεγάλες ορειβατικές διαδρομές. Και το σημαντικότερο; Οι ορειβατικοί προορισμοί μπορούν να συνδυαστούν με τις παραλίες και το θερινό τουρισμό, να δώσουν νέες οπτικές στη χώρα συνδυάζοντας βουνό με θάλασσα –κάτι που πολύ σπάνια βρίσκεις αλλού.

«7 Summits project»: Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν βάλει στόχο τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη - εικόνα 4

Με την προσπάθειά μας, θέλουμε να δείξουμε πως αν έχεις ένα όνειρο μπορείς να το καταφέρεις. Υπάρχουν όρια και δυσκολίες αλλά θα πρέπει με κάθε κόπο να προσπαθείς να τα ξεπεράσεις. Πλέον, είμαστε μαζί μία ομάδα και νιώθουμε πιο δυνατές. Μετά από μερικά ορειβατικά ταξίδια, συνειδητοποιήσαμε πως είμαστε απλά δύο συνηθισμένες γυναίκες που κυνηγούν τους στόχους τους, και πώς μπορούμε να εμψυχώσουμε πολλές παραπάνω σαν εμάς να κάνουν το δικό τους όνειρο πραγματικότητα. Φτιάξαμε, λοιπόν, το «A woman can Be», μία δράση που έχει σαν στόχο να παρακινήσει εξίσου απλές, καθημερινές γυναίκες να βγουν έξω από τα στερεότυπα και τις κοινωνικές προδιαγραφές, να πιστέψουν στους στόχους τους. Το πρώτο εγχείρημα που αγκαλιάζει αυτή η δράση είναι το δικό μας «7 Summits Project», αλλά όταν ολοκληρωθεί το 2020 θα ανοίξει την αγκαλιά του σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια ανεξάρτητα από το κομμάτι της ορειβασίας.

«7 Summits project»: Η Χριστίνα και η Βανέσα έχουν βάλει στόχο τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη - εικόνα 5

i Η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βανέσα Αρχοντίδου θα ανέβουν στην εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ, στο φετινό TEDxAthens, στις 2 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις τους μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".