Εγχείρημα πουλιά: Ένα από τα πιο πρωτότυπα project των Αθηνών «κουρδίζει» τις ταράτσες

Γιατί σαράντα μουσικοί ανεβαίνουν πάνω από τις πολυκατοικίες; Πώς βλέπουν τον αστικό χώρο; Και τέλος πάντων πόσο Μπένγιαμιν κρύβουν μέσα τους;

Εγχείρημα πουλιά: Ένα από τα πιο πρωτότυπα project των Αθηνών «κουρδίζει» τις ταράτσες

Όχι –για να το πιάσουμε από την αρχή– δεν μιλάμε για μια ταράτσα εμπορικού χαρακτήρα, μια ταράτσα με open air προβολή σε κινηματογραφικό πανί ή με κάποιο μεταμεσονύχτιο πάρτι, όπως πιθανόν να έχουμε συναντήσει ήδη. Και δεν μιλάμε καν για μία μόνο ταράτσα. Το «Εγχείρημα πουλιά», ή αγγλιστί birds project, ενορχηστρώνει κοντά σαράντα ταράτσες γύρω από το λόφο Στρέφη, σε ένα δειλινό του καλοκαιριού. Τουτέστιν, μουσικοί κάθε είδους σκαρφαλώνουν πάνω στις κορφές του αστικού συμβόλου, αρπάζουν κιθάρες, βιολιά, σαξόφωνα και κρουστά, ξεκινούν ένα μουσικό αλισβερίσι και στήνουν (ίσως) την πιο ιδιαίτερη αστική φιέστα, στο σβήσιμο της ημέρας. Ρομαντικό; Ποιητικό; Συμβολικό; Μάλλον λίγο απ’ όλα αλλά και πολλά παραπάνω.

Εγχείρημα πουλιά: Ένα από τα πιο πρωτότυπα project των Αθηνών «κουρδίζει» τις ταράτσες - εικόνα 1
Εργαστήριο στο λόφο Στρέφη από «Εγχείρημα Πουλιά - Birds Project», © Mariza Kapsabeli.

Αν πάμε για λίγο στο Παρίσι του 19ου αιώνα, τότε που η βιομηχανική επανάσταση είχε ολοκληρώσει τη βίαιη γέννα των μητροπόλεων και ο φόβος της αλλοτρίωσης είχε επικρατήσει στους φιλοσοφικούς στοχασμούς, θα δούμε τις πρώτες κριτικές προσεγγίσεις στο μοντέρνο αστικό τοπίο. Εκεί, κόντρα στους ρυθμούς της αλόγιστης επιτάχυνσης, μερικοί πλάνοι, ή ακριβέστερα flâneurs, έκαναν την εμφάνισή τους. Οι «λουφαδόροι και άνθρωποι αθεράπευτης οκνηρίας», σύμφωνα με τα επίσημα λεξικά της εποχής, έβλεπαν την πόλη αποσπασματικά και με μια ορμή τυχαιότητας. Ως «βοτανολόγοι του πεζοδρομίου», έψαχναν μερικά ρευστά σύνορα ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, μερικούς τρόπους να βιώσει κανείς αναστοχαστικά τις νέες συνθήκες ζωής που είχαν προκύψει (και που λίγο-πολύ ισχύουν μέχρι και σήμερα).

Και κάπου εκεί, μέσα στις παρισινές σκεπαστές στοές, βρέθηκε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν να διαβλέπει, γεμάτος ρομαντισμό αλλά και πολιτική οξύτητα, μία νέα αυτόνομη αστική σφαίρα ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο.

Και κάπου εκεί, μέσα στις παρισινές σκεπαστές στοές, στα τότε νεοσύστατα υβριδικά αρχιτεκτονικά μορφώματα που ήταν φύσει δεμένα με τα απατηλά όνειρα του καταναλωτισμού και τους μύθους της νεωτερικότητας, βρέθηκε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν να διαβλέπει, γεμάτος ρομαντισμό αλλά και πολιτική οξύτητα, μία νέα αυτόνομη αστική σφαίρα ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Ένα «κατώφλι» που είχε μέσα του μπόλικη από τη συλλογική μνήμη των τελευταίων χρόνων και που μπορούσε να συνεχίσει να την τροφοδοτεί.

Εγχείρημα πουλιά: Ένα από τα πιο πρωτότυπα project των Αθηνών «κουρδίζει» τις ταράτσες - εικόνα 2

Αν κάνουμε τώρα μία αρχιτεκτονική αντιστοιχία με το σήμερα και την Αθήνα, τι κοντινότερο θα μπορούσαμε να βρούμε σε αυτό το υβριδικό μοντέλο χώρου, όπως ήταν οι στοές; Ένα σημείο που η ιδιωτική σφαίρα να φλερτάρει με τη δημόσια, να έχει μέσα της το τυχαίο και να μπορεί να καλλιεργήσει συλλογικές εμπειρίες; Αν κοιτάξουμε τη δόμηση προς τα πάνω (ανάποδα από τον Μπένγιαμιν), θα βρούμε την απάντηση. Φτιαγμένες τόσο κοντά η μία με την άλλη, οι ταράτσες των πυκνοκατοικημένων περιοχών είναι ένα σύγχρονο αστικό «κατώφλι», που αξίζει να ξανακοιτάξουμε. Ανάμεσα στις απλωμένες μπουγάδες και τις σκουριασμένες κεραίες, υπάρχει και μία ανεκμετάλλευτη δυναμική αστικής σφαίρας. Και το «Εγχείρημα Πουλιά» επιχειρεί να τη διεκδικήσει. Ραντεβού στο Λόφο, λοιπόν, την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Στρέφη.

Εγχείρημα πουλιά: Ένα από τα πιο πρωτότυπα project των Αθηνών «κουρδίζει» τις ταράτσες - εικόνα 3

i Ομάδα διοργάνωσης «Τα πουλιά»: Πάρης Λεγάκης (ιδέα και καλλιτεχνική κατεύθυνση), Δάφνη Σοφιανοπούλου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Πανδώρα Γιαμαλίδου Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε στο 6974151193 και στο 6976796906. Θα ακολουθήσει συζήτηση στo σινεμά «ΒΟΞ», γύρω στις 9.30 μ.μ. Δείτε περισσότερα για το project εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.