Η Νύχτα Ιδεών επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο και είναι πιο αγχολυτική από ποτέ

Η ετήσια φιλοσοφική συνάντηση βάζει στο κέντρο το ζήτημα της βραδύτητας και την έννοια του χρόνου στην καθημερινότητά μας. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Η Νύχτα Ιδεών επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο και είναι πιο αγχολυτική από ποτέ

Πώς μπορείς να στοχαστείς σε έναν κόσμο που βρίσκεται διαρκώς σε fast forward; Η «Νύχτα Ιδεών» επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Κολωνάκι, 2103398600) και βάζει στο κέντρο της συζήτησης τη βραδύτητα και την έννοια του χρόνου στην καθημερινότητά μας – σε μία καθημερινότητα που οι ανάγκες και οι απαιτήσεις έχουν μετατρέψει την παύση σε συνώνυμο της απραγίας. Είναι όμως έτσι;

Στις 18 του μηνός, ημέρα Παρασκευή,
μερικά απανωτά και εντελώς δωρεάν ραντεβού δίνουν έναν επιπλέον λόγο να πατήσουμε pause στους φρενήρεις ρυθμούς της εβδομάδας, μία ημέρα πριν από το Σαββατοκύριακο. Σύγχρονοι φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, αρχιτέκτονες και όχι μόνο, έρχονται με συζητήσεις, περφόρμανς, προβολές, γεύματα, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, πλατφόρμες πολυμέσων, αναγνώσεις, γεύματα, καλλιτεχνικές δράσεις κά, σε ένα πρόγραμμα ξεκινά στις 6 το απόγευμα και συνειδητά δεν δίνει καμία περαιτέρω πληροφορία για τα επιμέρους ωράρια των events.

Η Νύχτα Ιδεών επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο και είναι πιο αγχολυτική από ποτέ - εικόνα 1

Κατά τη διάρκεια αυτής της Νύχτας, τέσσερις όψεις της βραδύτητας του χρόνου αναπτύσσονται ανά θεματολογία σε ξεχωριστούς χώρους: ο επαυξημένος χρόνος στο Αuditorium (ισόγειο), ο χρόνος της σκέψης στο Café Paris-Athènes (ισόγειο), η εικόνα-χρόνος στην αίθουσα Gisèle Vivier (1 ος όροφος παλαιού κτιρίου) και ο χρόνος της ανταλλαγής στην αυλή (ισόγειο), στην αίθουσα Petit Prince όπως και στο γήπεδο τένις (υπόγειο παλαιού κτιρίου). O Jean-Jacques Lemêtre, σημαντικό μέλος του Θεάτρου του Ήλιου της Ariane Mnouchkine, θα κάνει την έναρξη αυτής της πέμπτης έκδοσης της Νύχτας με μια μελοποιημένη διάλεξη για τον χρόνο ενώ για πρώτη χρονιά βγαίνει και εκτός Αθηνών η διοργάνωση, με ένα ραντεβού την ακριβώς επόμενη ημέρα (19/5), στην Ελευσίνα.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

i Σίνα 31, Κολωνάκι, 2103398600, 18/5, 6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".