Η Νύχτα Ιδεών επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο και είναι πιο αγχολυτική από ποτέ

Η ετήσια φιλοσοφική συνάντηση βάζει στο κέντρο το ζήτημα της βραδύτητας και την έννοια του χρόνου στην καθημερινότητά μας. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Η Νύχτα Ιδεών επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο και είναι πιο αγχολυτική από ποτέ

Πώς μπορείς να στοχαστείς σε έναν κόσμο που βρίσκεται διαρκώς σε fast forward; Η «Νύχτα Ιδεών» επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Κολωνάκι, 2103398600) και βάζει στο κέντρο της συζήτησης τη βραδύτητα και την έννοια του χρόνου στην καθημερινότητά μας – σε μία καθημερινότητα που οι ανάγκες και οι απαιτήσεις έχουν μετατρέψει την παύση σε συνώνυμο της απραγίας. Είναι όμως έτσι;

Στις 18 του μηνός, ημέρα Παρασκευή,
μερικά απανωτά και εντελώς δωρεάν ραντεβού δίνουν έναν επιπλέον λόγο να πατήσουμε pause στους φρενήρεις ρυθμούς της εβδομάδας, μία ημέρα πριν από το Σαββατοκύριακο. Σύγχρονοι φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, αρχιτέκτονες και όχι μόνο, έρχονται με συζητήσεις, περφόρμανς, προβολές, γεύματα, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, πλατφόρμες πολυμέσων, αναγνώσεις, γεύματα, καλλιτεχνικές δράσεις κά, σε ένα πρόγραμμα ξεκινά στις 6 το απόγευμα και συνειδητά δεν δίνει καμία περαιτέρω πληροφορία για τα επιμέρους ωράρια των events.

Η Νύχτα Ιδεών επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο και είναι πιο αγχολυτική από ποτέ - εικόνα 1

Κατά τη διάρκεια αυτής της Νύχτας, τέσσερις όψεις της βραδύτητας του χρόνου αναπτύσσονται ανά θεματολογία σε ξεχωριστούς χώρους: ο επαυξημένος χρόνος στο Αuditorium (ισόγειο), ο χρόνος της σκέψης στο Café Paris-Athènes (ισόγειο), η εικόνα-χρόνος στην αίθουσα Gisèle Vivier (1 ος όροφος παλαιού κτιρίου) και ο χρόνος της ανταλλαγής στην αυλή (ισόγειο), στην αίθουσα Petit Prince όπως και στο γήπεδο τένις (υπόγειο παλαιού κτιρίου). O Jean-Jacques Lemêtre, σημαντικό μέλος του Θεάτρου του Ήλιου της Ariane Mnouchkine, θα κάνει την έναρξη αυτής της πέμπτης έκδοσης της Νύχτας με μια μελοποιημένη διάλεξη για τον χρόνο ενώ για πρώτη χρονιά βγαίνει και εκτός Αθηνών η διοργάνωση, με ένα ραντεβού την ακριβώς επόμενη ημέρα (19/5), στην Ελευσίνα.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

i Σίνα 31, Κολωνάκι, 2103398600, 18/5, 6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Τετάρτη 6/3

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, η είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία θα είναι χωρίς εισιτήριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/03/2024

"Πατρίδες": Συζητώντας για το τι σημαίνει σήμερα ευρωπαϊκό ιδεώδες στο Free Thinking Zone

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.

"Liminality": Ο Γιώργος Σαμψωνίδης δημιουργεί ερωτήματα για τη βεβαιότητα της δικής μας ενσυναίσθησης

Μία ενότητα με υβριδικά ζωγραφικά έργα στα οποία ο καλλιτέχνης, με την διακριτή επέμβαση της τεχνολογίας, δημιουργεί μία νέα παραστατικότητα.

"Re(a)Duchamp": Έργα του Marcel Duchamp για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα από την Ευρώπη και την Αμερική.

Αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά των Ελληνίδων κεραμιστριών

Το Mon Coin Studio παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη γυναικεία δημιουργία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3).

"Εντός Εκτός": Μια ομαδική έκθεση έργων σε χαρτί εντός και εκτός κάδρου από διαφορετικές περιόδους

Τα έργα εμπεριέχουν την απόφαση του καλλιτέχνη για το τι θα συμπεριληφθεί εντός του κάδρου και τι θα αφεθεί εκτός.

Συζητάμε για την "Ιστορία της Θεραπαινίδας" & την ποπ κουλτούρα": Από το βιβλίο, στην τηλεόραση και την κοινωνία

Μία συζήτηση για τη μεγαλοφυή δυστοπία της Margaret Atwood που κλείνει σχεδόν 40 χρόνια ζωής.