Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5)

Δείτε τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5)

#1 Το «Deadpool 2» είναι το νέο super cool

Ο Καναδός σταρ Ράιαν Ρέινολντς φοράει ξανά την πορφυρή στολή του Ντέντπουλ και οδηγεί τον αθυρόστομο υπερήρωά του σε νέες εξωπραγματικές περιπέτειες. Μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας, που έσπασε ρεκόρ στο box office, το σίκουελ καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του και γι’ αυτό επιλέγει τον Τζος Μπρόλιν στον ρόλο του οργισμένου κακού Κέιμπλ που έρχεται από το μέλλον. Ο Μπρόλιν, που ενσάρκωσε τον Thanos στο «Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας», υποχρεώνει τον Ντέντπουλ να στήσει μια ομάδα μεταλλαγμένων υπερηρώων­ για να τον αντιμετωπίσει. Ο μαέστρος της καταιγιστικής δράσης Ντέιβιντ Λιτς, ο οποίος ευθύνεται για δύο από τις πιο εκρηκτικές πρόσφατες περιπέτειες («John Wick», «Atomic Blonde»), βρίσκεται πίσω από την κάμερα και σκαρφίζεται εντυπωσιακές σκηνές μάχης όπου ταλαιπωρεί τον Ντέντπουλ μέχρι τελικής πτώσης...

#2 Φιλοσοφώντας με χαλαρούς ρυθμούς

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 1

Πώς μπορείς να στοχαστείς σε έναν κόσμο που βρίσκεται διαρκώς σε fast forward; Η «Νύχτα Ιδεών» επιστρέφει για 5η χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Κολωνάκι, 2103398600) και βάζει στο κέντρο της συζήτησης τη βραδύτητα και το νόημα της διάρκειας. Στις 18/5, σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 6 μ.μ., αλλά δεν δίνει συνειδητά κάποια άλλη πληροφορία για τα επιμέρους (δωρεάν) ραντεβού, σύγχρονοι φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, αρχιτέκτονες πατούν pause στο άγχος με μια σειρά από συζητήσεις, περφόρμανς, προβολές, γεύματα, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.

#3 Ποτ πουρί παγκόσμιας δημιουργίας

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 2

Πενήντα επτά πλατφόρμες από δεκαεπτά χώρες, σαράντα μία πόλεις με πάνω από εξακόσιους καλλιτέχνες καταλαμβάνουν μόνο για λίγες ημέρες τον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης). Πιο δυνατό από ποτέ, το Platforms Project 2018 έρχεται για έκτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, από τις 17 μέχρι τις 20/5, και στήνει ένα παγκόσμιο δίκτυο συνδιαλλαγής και αλληλεπίδρασης με κέντρο την τέχνη, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της σύγχρονης εικαστικής σκηνής ανά τον κόσμο. Μαζί με ένα πολύπλευρο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων (ομιλίες, προβολές, περφόρμανς κ.ο.κ.), κλειδί της διοργάνωσης παραμένει το δυνατό networking ανάμεσα στους δημιουργούς.

#4 Νέα jazz standards

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 3

Ο πιανίστας Brad Mehldau έχει επιδράσει όσο λίγοι στην jazz σκηνή. Με την τεχνική αλλά και τη συνθετική/αυτοσχεδιαστική ικανότητά του έχει επαναπροσδιορίσει δομικά στοιχεία της τζαζ, εισάγοντας rock και pop ιδιομορφίες δίπλα στις classical επιρροές του και δίνοντας καινούργιο άκουσμα στα jazz standards. Ο Brad έρχεται με το τρίο του στη Στέγη (19/5).

#5 Στιλιζαρισμένα αθυρόστομος ή ωμά ρομαντικός;

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 4

Στιλιζαρισμένα προκλητικός, ο Βρετανός Steven C. Harvey μας αποκαλύπτει την πιο διαστροφική πτυχή των αγγλικών παιδικών αφηγημάτων με ισχυρές δόσεις political incorrectness. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου (31/7), η kinky σειρά «Love poems» σας περιμένει στην γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3, Ψυρρή, 2103228785), με τους ήρωες του «Nursery rhymes» –πασίγνωστη σειρά παιδικών τραγουδιών και ποιημάτων– να παραδίδονται στις απολαύσεις της σάρκας μαζί με πραγματικούς ανθρώπους, πάνω σε κινούμενα καρουζέλ και παραμυθένια τοπία. Κόντρα στις σεξουαλικές αγκυλώσεις και στο συμβατικό καθωσπρεπισμό, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να επανεφεύρει έναν νέο, καθάριο ρομαντισμό.

#6 Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο ντιζάιν

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 5

Αν σκέφτεστε όσο προετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή­ περίοδο να ανανεώσετε τη συλλογή σας από κοσμήματα και αξεσουάρ, το Μουσείο Μπενάκη (2103671000) –πέρα από τις περιοδικές εκθέσεις που τρέχουν αυτήν την περίοδο– λανσάρει νέες ιδέες στα πωλητήριά του, εμπνευσμένες από τα μόνιμα εκθέματα που διαθέτει. Σκουλαρίκια με την εικαστική τεχνοτροπία του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, σπειροειδή μανικετόκουμπα σαν να βγήκαν από τη Μακεδονία του 9ου αιώνα π.Χ., δαχτυλίδια με φιγούρες φτερωτών θεών, καρφίτσες-πιστά αντίγραφα από σχέδια βυζαντινών νομισμάτων, «νεοκλασικά» βραχιόλια με εγχάρακτα άνθη και μεταλλικά κρόσσια όπως και πλεκτά σκουλαρίκια βάζουν την τέχνη στο καθημερινό σας outfit.

#7 Athens book tour

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 6

Συνεχίζοντας τις Αθηναϊκές Δια­δρομές Βιβλίου, τις βόλτες με ξεναγούς συγγραφείς, επαγγελ­ματίες του βιβλίου κι επιστήμονες, ο Νίκος Βατόπουλος αναλαμβάνει να μας δείξει τη δική του Αθήνα, τη «μήτρα των αφηγήσεων». Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του «Περπατώντας στην Αθήνα» (εκδ. Μεταίχμιο), ο συγγραφέας-δημοσιογράφος ακολουθεί μαζί με τους αναγνώστες στις 19/5 (11 π.μ., σημείο συνάντησης Ασκληπιού 18) μια διαδρομή που μιλά για τα κτίρια και τις περιοχές της πόλης, την ιστορία τους, την τωρινή αλλά και την ιδεατή τους εικόνα.

#8 Τα πάντα για τη start up επιχειρηματικότητα

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 7

Μετά την αξιοσημείωτη (και sold out) επιτυχία του περσινού συνεδρίου, το ThinkBiz Academy επιστρέφει με ένα ακόμη πιο δυναμικό διήμερο φέτος, στην OTEAcademy (Πέλικα & Σπάρτης, Μαρούσι, 2106114400). Στις 18-19/5, καταξιωμένοι ομιλητές του χώρου των επιχειρήσεων αλλά κι έμπειροι trainers έρχονται για να μοιραστούν με νέους και νέες την εμπειρία τους με ομιλίες κι εξειδικευμένα εργαστήρια (mock up interviews, μαθήματα leadership κ.ο.κ.).

#9 Η πόλη ένα μεγάλο μουσείο

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 8

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, πιστή στο ραντεβού της για πάνω από σαράντα συνεχή χρόνια, σημειώνεται και στη φετινή αθηναϊκή ατζέντα, στις 18/5, πυροδοτώντας ένα εκπληκτικό σύνολο δράσεων και κινήσεων στους πολιτισμικούς θύλακες όλης της πόλης. Με κεντρική θεματική «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, 2106201899) αναλαμβάνει τα ηνία, ενώ μαζί του δεκάδες μικροί και μεγάλοι χώροι πολιτισμού γεμίζουν ζωή. Διαβάστε εδώ επτά στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε από το εκτενές πρόγραμμα.

#10 Δωμάτια γεμάτα τέχνη

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 9

Αν τα είκοσι χρόνια που κλείνει φέτος η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, 2103217931) δεν έχουν αποτελέσει ήδη αφορμή για να επισκεφθείτε τη γνωστή γκαλερί, τότε το «ROOMS2018» σίγουρα είναι. Η ιστορική έκθεση σύγχρονης τέχνης, που μετατρέπει τα δωμάτια σε εικαστικές εγκαταστάσεις, επιστρέφει από τις 17/5 (εγκαίνια: 7 μ.μ.), με 17 έμπειρους ανθρώπους της τέχνης να συνεργάζονται με πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και να τρανσφορμάρουν μαζί τους χώρους, προτείνοντας μια συνολική βιωματική εμπειρία με εικαστικές, ηχητικές και φωτογραφικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, projects, περφόρμανς κ.ά.

#11 «Αrk»... εν Ολύμπω

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 10

O ταλαντούχος Ανδρέας Γάβρης, που με τη βαθιά νόστιμη ελληνική κουζίνα του κατόρθωσε να κάνει το Λιτόχωρο γαστρονομικό προορισμό, είναι ο πρωταγωνιστής του δέκατου event του Symposio at Ark, το οποίο οργανώνουν το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark». Προλαβαίνετε ακόμη να κλείσετε τραπέζι με ένα κλικ στο www.symposioatark.gr και να δοκιμάσετε την Πέμπτη 17/5 τις φακές με καβουρμά Θράκης και πιπεριά Φλωρίνης, τη βραστή γίδα με καρότο και μπούκοβο και τα άλλα πιάτα-σφραγίδα του «Γαστροδρομίου εν Ολύμπω», τα οποία περνάνε από το προσωπικό φίλτρο του σεφ συνταγές γεμάτες συναίσθημα και μνήμες.

#12 Κούροι και κόρες στο σήμερα

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (17-23/5) - εικόνα 11

Μετά την παρουσίασή της στο Μόντε Κάρλο, η αιχμηρή έκθεση του Micha Cattaui «ANTIQUITY 2.0» κάνει στάση στη ΔΛ Gallery (Μεσολογγίου 55Α, Πειραιάς, 2104631933) από τις 18/5 (εγκαίνια: 8 μ.μ.). Αντλώντας τη βάση του από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ο εικαστικός φέρνει εμβληματικά αγάλματα μαζί με τις έξεις του σύγχρονου καταναλωτισμού. Η θεότητα της Υγείας με μπέργκερ στα χέρια, ο Σωκράτης φιμωμένος και ο Περικλής με μάσκα εργασίας επανεξετάζουν χιουμοριστικά την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.