Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5)

Ανοιχτά μουσεία με «διαδικτυακές» εκδηλώσεις, κοκτέιλ με φυσαλίδες επιστήμης, φιλοσοφικές βραδιές με υπερ-χαλαρούς ρυθμούς και πόσα ακόμα στα δωρεάν της εβδομάδας.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5)

Έπειτα από επιτυχημένη πορεία σε είκοσι χώρες, το Pint of Science έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να σερβίρει ακόμη περισσότερη δίψα για γνώση. Η επιστήμης βγαίνει έξω και συζητά στα bar, μετατρέποντας τις βραδινές εξόδους μας σε επιμορφωτικές συνεδρίες που μιξάρουν χαλάρωση με απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Τι είναι τα LEGO του σύμπαντος; Είναι εφικτή η αθανασία; Ο ανθρώπινος κλώνος είναι μονάχα sci-fi; Τι είπαμε πως είναι το Αλτσ­χάιμερ; Γιατί ένα μνημείο μπορεί να κοιτάζει τα άστρα; Απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε ακόμα περισσότερα ερωτήματα δίνουν 40 καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες για τρεις συνεχείς ημέρες και νύχτες (14-16/5), καλύπτοντας ένα εκπληκτικό φάσμα από τη βιολογία μέχρι την κοινωνιολογία και από την αστρολογία και την επιστημολογία μέχρι... την επιστήμη των κοκτέιλ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5) - εικόνα 1

Όσο κι αν σας πιέζουν οι υποχρεώσεις, όσο κι αν βιάζεστε, για ένα διήμερο όλα μπαίνουν στο pause. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η συνάντηση «Νύχτα Ιδεών» επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Κολωνάκι, 2103398600) και βάζει στο κέντρο της συζήτησης τη βραδύτητα, την έννοια του χρόνου και το νόημα της διάρκειας. Στις 18 και στις 19 του μηνός, σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 6 μ.μ. αλλά δεν δίνει συνειδητά καμία άλλη πληροφορία ωραρίου για τα επιμέρους ραντεβού, σύγχρονοι φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, αρχιτέκτονες τοπίου, ερευνητές και όχι μόνο (ο Jean-Jacques Lemêtre, ο Fabrice Flipo, ο Pierre Cassou-Noguès μεταξύ άλλων) πατούν pause στο άγχος, με μια σειρά από συζητήσεις, performances, προβολές, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και εργαστήρια. Μάλιστα, για πρώτη χρονιά η φιλοσοφική διοργάνωση βγαίνει και εκτός Αθηνών, στην Ελευσίνα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα στο λόφο του Αγίου Νικολάου.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5) - εικόνα 2

Μήπως ήρθε η ώρα να γυρίσεις την Αθήνα με ένα βιβλίο στο χέρι; Συνεχίζοντας τις «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» –το πρόγραμμα βιβλιοφιλικών περιηγήσεων στο κέντρο της πόλης με ξεναγό συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες, στα πλαίσια φυσικά του «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» –, το Σάββατο 12 Μαΐου «Περι-διαβάζουμε την Αθήνα»: η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ. Αρχαιολογίας –μουσειολόγος, αναλαμβάνει να μας περιηγήσεις στα αθηναϊκά τοπία του Μένη Κουμανταρέα, με σημείο εκκίνησης την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας, στην πλατεία Συντάγματος (12μ.). «Βιοτεχνία Υαλικών» (Γκάζι), «Ο ωραίος λοχαγός» (Σύνταγμα, Κολωνάκι –Βασιλίσσης Σοφίας-Βουλή), «Η κυρία Κούλα» (Μοναστηράκι και διαδρομή με τον ηλεκτρικό), «Ο θησαυρός του χρόνου» (Σύνταγμα και Κυψέλη). Η Αθήνα του σημαντικού συγγραφέα βγαίνει από τα βιβλία και ζωντανεύει μπροστά σε κάθε αναγνώστη.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5) - εικόνα 3

Η τρίτη και τελευταία ημέρα από το αφιέρωμα «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη» έρχεται για να βάλει ξανά τον ακτιβισμό και την οικολογική συνείδηση στη μεγάλη οθόνη του Exile Room (Αθηνάς 12, 21 0322 3395). Την Πέμπτη 17 του μηνός, το γαλλικό «Αύριο» (σε σκηνοθεσία Cyril Dion, Mélanie Laurent) μιλά στις 8 το απόγευμα για εύκολες και μικρές οικολογικές λύσεις που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας μας, με ένα οδοιπορικό σε δέκα χώρες, ενώ αργότερα στις 10 το βράδυ το βρετανικό «Τρόπαιο», σε σκηνοθεσία Christina Clusiau και Shaul Schwarz, ακολουθά κυνηγούς, συντηρητές της άγριας ζωής, επιχειρηματίες και εκτροφείς ζώων υπό εξαφάνιση.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος διοργανώνει το 8ο Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής, το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ.. Πέντε μουσικά σύνολα δίνουν ραντεβού στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού (Λεωφόρου Περικλέους 55) και παρουσιάσουν την τραγουδιστική λαϊκή έκφραση συγκεκριμένων εθνοπολιτισμικών κοινοτήτων (κρητικά, ριζίτικα, αρβανιτόφωνα, θρακιώτικα κά).

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5) - εικόνα 4

Αν από την Τρίτη και μετά περάσετε από τον σταθμό του Συντάγματος, κάνε μία στάση στον εκθεσιακό χώρο μιας και μια ευχάριστη έκπληξη σας περιμένει. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων φέρνει για τρίτη συνεχή χρονιά, έκθεση γελοιογραφίας με φετινό θέμα «Πόλεμος Α.Ε. - War S.A.». Όσο το προσφυγικό συνεχίζει να μαίνεται σκιτσογράφοι από την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία στρέφουν τα μολύβια τους προς την κριτική του πολέμου, σε μία συνολική κραυγή διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους δεκάδες συμμετέχοντες είναι οι: Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Ανδρέας Πετρουλάκης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), αλλά και António, Carlos Brito, André Carrilho, Cristina Sampaio.

Ξεκινά από αυτήν την Πέμπτη η έκθεση «Games & Politics» στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β; 17-19, 2107240673), για να δείξει πως ένα παιχνίδι δεν είναι ποτέ απλά ένα παιχνίδι. Βασισμένη στην έκθεση «Global Games» του Κέντρου Τέχνης και Μέσων (Zentrum für Kunst und Medien) στην Καρλσρούη, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπαίνουν στο προσκήνιο και κριτικάρουν άμεσα κοινωνικές και πολιτικές αδιδκίες, όσο ένα παράλληλο πρόγραμμα (17/5-9/6) συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βέλτιστης πρακτικής της αθηναϊκής indie σκηνής πλαισιώνουν την εμπειρία της επίσκεψης. Το πρόγραμμα επιμελείται η επιμελήτρια του Goethe is Game και η επικοινωνιολόγος Μαρία Σαριδάκη. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5) - εικόνα 5

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 του μήνα και το πολιτιστικό κύμα που απλώνει παγκοσμίως εδώ και 41 χρόνια το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων καταφτάνει στη χώρα μας. Με κεντρική θεματική «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», ολόκληρη η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, σε ένα σύσσωμο πομπό πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους πολιτισμού, μικρούς και μεγάλους. Για φέτος, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, 2106201899) αναλαμβάνει τα ηνία, με επίσημη τελετή στις 7 το απόγευμα, προσκαλώντας όλους τους πολίτες να γνωρίσουν ένα λίγο πολύ άγνωστο σημείο ιστορίας-επικοινωνίας-πολιτισμού στα βόρεια της πόλης.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (12-18/5) - εικόνα 6

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ζωγράφου για τον Μάιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, ξεκινά το 2ο Καποδιστριακό Δρόμο, την Κυριακή 13 Μαΐου. Δέκα χιλιόμετρα τρεξίματος και τέσσερα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ηλύσια-Ζωγράφου ξεκινούν στις 12 το πρωί από το κλειστό γυμναστήριο της Πανεπιστημιούπολης, πίσω από τη φοιτητική εστία των Ηλυσίων. Ένα ακόμα δυνατό ραντεβού δίνει το πρόγραμμα την ίδια ημέρα, με την έναρξη του 23ου Μαθητικού Φεστιβάλ στο Δημοτικό Κηποθέατρο και στον Πολυχώρο «ΑΛΕΚΑ». Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους από μαθητές, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και άλλα μας περιμένουν.

Μία φιλανθρωπική βραδιά διοργανώνεται στις 14 του μηνός (7 μ.μ.) στη Λέσχη Αξιωματικών της Αθήνας (Ρηγίλλης1) από την D2470 της διεθνούς Ρόταρυ – ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτεί η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την προσφορά και το σημαντικό της έργο στο «Όραμα Ελπίδας». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από επίδειξη μόδας της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής κολεξιόν των Οίκων MMISSONI, Made Bride by Antonea και Lapin House υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Αλίς Δικαίου. Τα έσοδα θα διατεθούν εξολοκλήρου στο Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.