TEDxAthens 2018: Το TEDxAthens επιστρέφει και για πρώτη φορά δεν «μυρίζει» Silicon Valley

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου για το φετινό πρόγραμμα του μεγαλύτερου αθηναϊκού TedX και πήραμε μία γεύση από όσα έρχονται στις αρχές Ιουνίου.

 TEDxAthens 2018: Το TEDxAthens επιστρέφει και για πρώτη φορά δεν «μυρίζει» Silicon Valley

Μέσα στην εννιάχρονη πλέον πορεία του, το TEDxAthens –το πιο μεγάλο και δυνατό τέκνο της «μαμάς» TED στην πόλη μας– έχει μιλήσει για την τέχνη της ανατροπής, για αχαρτογράφητα νερά, για τα (όποια) άκρα, για συμπεράσματα. Όπως και να το δούμε, ανέκαθεν η θεματολογία του είχε μεν στο κέντρο της την καινοτομία και την εξέλιξη, μύριζε δε «κάτι από Silicon Valley», όπως αναφέρθηκε και στη συνέντευξη τύπου για το TEDxAthens 2018 από τους κεντρικούς συνδιοργανωτές του, τον Δημήτρη Κόκκορη και τον Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου. Φέτος, αυτό αλλάζει. Με κεντρικό υπότιτλο το «ordinary», το απλό και καθημερινό δηλαδή, η αθηναϊκή εκδοχή του παγκόσμιου συνεδρίου επιστρέφει στις 2 Ιουνίου και στρέφει το βλέμμα της σε ιστορίες από τη διπλανή πόρτα, για να αναρωτηθεί τελικά τι είναι φυσιολογικό και ποιός το ορίζει.

«Καθημερινά, βλέπουμε εκατοντάδες πράγματα τόσο συχνά που στο τέλος σταματάμε να τα παρατηρούμε», συνέχισε ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίος που πρωτοέφερε εθελοντικά την πλατφόρμα στην Αθήνα, «και τελικά χάνουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες που καθορίζουν το πώς είμαστε, το τι κάνουμε και το πού στοχεύουμε». Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας και με τη διαδικασία του Open Call –που για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία των curators για την επιλογή ενός ομιλητή– στήθηκε ένα πρόγραμμα σε τρεις χώρους, όπως ακριβώς έγινε πιλοτικά και πέρσι, στην κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ και στο Lab στην ΕΛΣ (χωρητικότητας 1450, 250 και 30 ατόμων περίπου αντίστοιχα).

 TEDxAthens 2018: Το TEDxAthens επιστρέφει και για πρώτη φορά δεν «μυρίζει» Silicon Valley - εικόνα 1

Δώδεκα ομιλίες, αυστηρά δεκαοκτάλεπτες και ένα παράλληλο πρόγραμμα να συμπληρώνει την ολοήμερη συνάντηση και να γεμίζει συνολικά 17 ώρες.

Δώδεκα ομιλίες, λοιπόν, φέτος, στην Κεντρική Σκηνή με παρουσιαστή τον stand up comedian Δημήτρη Δημόπουλο, αυστηρά δεκαοκτάλεπτες –μιας και αποδεδειγμένα η περιεκτικότητα είναι το κλειδί για το πετυχημένο delivery– και ένα παράλληλο πρόγραμμα να συμπληρώνει την ολοήμερη συνάντηση και να γεμίζει συνολικά 17 ώρες. Κέντρο όλων; Ο επαναπροσδιορισμός του φυσιολογικού. Η Nadia Aboulhosn, fashion-designer-plus size model, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος της «έξυπνης» πόλης των Τρικάλων, ο Huw Kingston, ακτιβιστής σε περιβαλλοντικά ζητήματα και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο –διάσημος για τις γαστρονομικές του τεχνικές– Σωτήρης Κοντιζάς, κράμα γιαπωνέζικης και ελληνικής κουλτούρας, ανεβαίνουν (μαζί με αρκετούς ακόμα) στο βήμα για να δείξουν διαφορετικές οπτικές πάνω σε όλα όσα συμπράττουν για την κοινή αντίληψη του «φυσιολογικού» από την κοινωνία. Επίσης, στα άλλα δύο σημεία συνάντησης του φετινού TEDxAthens, βιωματικά εργαστήρια με τους ίδιους τους ομιλητές σε ρόλο καθοδηγητή, QnA για αμεσότερη επικοινωνία, ντοκιμαντέρ, μιούζικαλ και συζητήσεις σε πιο χαλαρά πλαίσια περνούν το μικρόφωνο στους επισκέπτες για να σπάσουν το μονοδιάστατο φορμά της πλατφόρμας.

Στα bonus, στα πλαίσια της συνεργασίας του TEDxAthens 2018 με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πέρα από την ΕΛΣ), ένας από τους ομιλητές δίνει ραντεβού στον όλο και περισσότερο ενεργό πολιτιστικό πυλώνα της πόλης. Πρόκειται για τον Καναδό Benjamin Von Wong, τον υπερρεαλιστικό viral φωτογράφο-ακτιβιστή, που πέρα από ένα διαφωτιστικό δεκαοκτάλεπτο γύρω από το περιβαλλοντικό ζήτημα του πλαστικού, φέρνει (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), μία φωτογραφική έκθεση στο ΕΜΣΤ (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή), χωρίς εισιτήριο, από τις 19 του μηνός ως τις 9 του επόμενου.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το σύνολο του προγράμματος της Κεντρικής Σκηνής θα προβάλλεται παράλληλα σε live streaming, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανέβει ολόκληρο (όπως και τις προηγούμενες χρονιές) στην πλατφόρμα του YouTube.

i Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα εισιτήρια δείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

NFT Ελλήνων καλλιτεχνών στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ένας χώρος με ιστορία 50 ετών, πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, υποστηρίζοντας την ψηφιακή τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.

Οι νικητές των ΕΒΚ 2022 στο βιβλιοπωλείο Κομπραί

Η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς διοργανώνει μία ξεχωριστή βραδιά για τους νικητές και τις νικήτριες των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022, διερευνώντας τη θέση των ελληνικών έργων στην ευρωπαϊκή εκδοτική σκηνή κόμικς.