Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5)

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5)

#1 Στην κορυφή της latin pop

Ο Ενρίκε Ιγκλέσιας, ένας πραγματικός σούπερ σταρ κι ένας από τους ξεχωριστούς κι επιτυχημένους καλλιτέχνες της μοντέρνας latin pop, έρχεται την Πέμπτη 10/5 για μια μεγάλη συναυλία στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Μια ξεχωριστή εμφάνιση, άψογη σε επίπεδο παραγωγής, προσεγμένη και μελετημένη σε κάθε της λεπτομέρεια, πλήρης σε οπτικά εφέ και γεμάτη από τις διεθνείς και διαχρονικά μεγάλες επιτυχίες του. Ο αδιαμφισβήτητος αυτός «βασιλιάς της latin pop» είναι, ως γνωστόν, γιος του διάσημου Χούλιο Ιγκλέσιας, όμως από πολύ νωρίς έχει τραβήξει το δικό του προσωπικό δρόμο, που τον οδήγησε στην κορυφή. Με πάνω από 170 εκατ. πωλήσεις δίσκων διεθνώς, ο Ενρίκε Ιγκλέσιας έχει φτιάξει μια μεγάλη και γεμάτη καριέρα αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία και το σόου του έρχεται να μας το επιβεβαιώσει.

#2 Original blues force

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 1

Η «αυτοκράτειρα του blues» Sandra Hall είναι μια σπουδαία τραγουδίστρια της μαύρης μουσικής, κάτι που είχε φανεί ήδη από τα μικράτα της, στα τέλη των ’60s, όταν άνοιγε με το τραγούδι της συναυλίες του Otis Redding ή των Temptations. Η Sandra συνέχισε ημι-επαγγελματικά την πορεία της, ώσπου στα μέσα των ’90s αναγνωρίστηκε ως πραγματική προσωπικότητα του blues και πήρε το διεθνές στάτους που άξιζε ως original δύναμη – με διεθνείς περιοδείες και δίσκους. Τη Sandra Hall και το γκρουπ της Blues Explosions θα τους ακούσουμε στο «Half Note» (11-14/5).

#3 Μοτεράκια on fire στο Φάληρο

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 2

Είτε έχεις περάσει (ή σκέφτεσαι να περάσεις) στην πλευρά των «σημαδεμένων» είτε απλώς γοητεύεσαι από τα περίτεχνα σχέδια στο ανθρώπινο δέρμα, οι δρόμοι αυτό το παρασκευοσαββατοκύριακο 11-13/5 οδηγούν στο Φάληρο. Το Athens Tattoo Convention, η μεγάλη συνάντηση-θεσμός των απανταχού λατρών της δερματοστιξίας που κάθε χρονιά σπάει τα κοντέρ επισκεψιμότητας, επιστρέφει για δωδέκατη φορά στην πόλη μας με ένα εκρηκτικό πρόγραμμα. Κορυφαίοι tattoo artists από όλο τον κόσμο, η αφρόκρεμα της ακμάζουσας ελληνικής σκηνής, ειδικά διαγωνιστικά events ανά κατηγορία «χτυπήματος», χορευτικά σόου στο παρκέ, μουσικά live και πόσα άλλα μετατρέπουν το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Τάε Κβον Ντο σε ένα γιγάντιο φεστιβαλικό τατουατζίδικο. Ημερήσιο εισιτήριο: € 10.

#4 Σύγχρονη τέχνη στο μουσείο των μουσείων

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 3

Το «Uncomformities», η βραβευμένη mixed media εγκατάσταση των Joana Hadjithomas και Khalil Joreig, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival, δεν είναι μόνο η πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης που φιλοξενείται στο Μουσείο Ακρόπολης (2109000900-1) αλλά κι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία της Αθήνας, της Βυρηττού και του Παρισιού, που διερεύνει τις ασυνέχειες του εδάφους τους. Είσοδος ελεύθερη (μέχρι 16/5).

#5 Ο Βενσάν Κασέλ γίνεται Γκογκέν

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 4

Ο Γάλλος σταρ ταξιδεύει στα βάθη της ζούγκλας στην εξωτική Ταϊτή για να ενσαρκώσει στο «Γκωγκέν» τον κορυφαίο μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο. Στο νησί του Ειρηνικού ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε μερικούς από τους καλύτερους πίνακές του χάρη στον παθιασμένο έρωτα που έζησε με μια ιθαγενή, τον οποίο καταγράφει γοητευτικά η κάμερα του Εντουάρ Ντελίκ. Ο σκηνοθέτης αναδεικνύει των εντυπωσιασμό του Γκογκέν από τη ζωή της φυλής Μαορί, που άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο ζωής του.

#6 Φυσιολατρική εξόρμηση... στη Συγγρού!

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 5

Αυτό το σαββατοκύριακο στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» οι μεγαλύτεροι μαθαίνουν τα πλούσια σε διατροφικές αξίες λαχανικά του καλοκαιριού στο λαχανόκηπο (Σάβ. 12/5, 11 π.μ.), οι μικρότεροι γίνονται «κηπουροί του Πάρκου» (Κυρ. 13/5, 10.30 π.μ.), ενώ όλοι μαζί «γεύονται» καλοκαίρι συμμετέχοντας στα μαθήματα ιστιοπλοΐας (Σάβ. & Κυρ. 9 π.μ.-2 μ.μ.) και καγιάκ (Σάβ. & Κυρ. 5.30-8 μ.μ.) στο Κανάλι.

#7 To new age του Σπανουδάκη

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 6

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης με τη μακρά καλλιτεχνική και δημιουργική πορεία έχει πετύχει να ορίζει το εγχώριο, εσωτερικό μας new age. Μελωδός και μουσικός ατμοσφαιριστής μεγάλης αξίας έχει δημιουργήσει, μέσα από όμορφα τραγούδια και σάουντρακ, μια σημαντική καλλιτεχνική ζωή την οποία «ξετυλίγει» με δύο συναυλίες στο Παλλάς (14-15/5). Εδώ θα ακούσουμε –με κάπως διαφορετικό τρόπο– ό,τι όμορφο έχει γράψει στο παρελθόν καθώς και δείγματα από την καινούργια δουλειά του.

#8 Το ερημωμένο χωριό στο προσκήνιο

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 7

Μία δεκαπενταετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Ολυμπιακό Χωριό, που φτιάχτηκε για να στεγάσει τους αθλητές, έχει παραδοθεί σε κατοίκους της πόλης, παραμένει ωστόσο απομονωμένο από πλευράς συγκοινωνίας, σε μεγάλο βαθμό ερειπωμένο και ουσιαστικά παραμελημένο από την πολιτεία. Με στόχο να ξανανοίξει ο διάλογος γύρω από την περιοχή, 8́ καλλιτέ́χνες και ομά́δες συγκεντρώνουν νέα site specific έργα σε ένα από τα ελάχιστα δημόσια κτίριά του, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Σπ. Λού́η 1, Αχαρνές), υπό το γενικό τίτλο «Slower Smaller Weaker» (εγκαίνια: 12/5).

#9 Ο «Πατέρας» του Στρίντμπεργκ στα Εξάρχεια

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 8

Μετρ των ψυχολογικών αναλύσεων, ο Στρίντμπεργκ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μοτίβο του έγγαμου βίου ως του κατεξοχήν πεδίου μάχης μεταξύ των φύλων. Ένα έξοχο δείγμα είναι ο «Πατέρας», που ανεβάζει στο Νέο Ελληνικό Θέατρο ο Γιώργος Αρμένης (Σπ. Τρικούπη 34, από 14/5).

#10 Μια χώρα στο stand by

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 9

Χώροι άδειοι, «νεκροί», κολλημένοι στο χθες. Μέσα από ένα ιδιαίτερο φωτορεπορτάζ, η Ελληνοϊνδονήσια Ειρήνη Βουρλούμη στρέφει το φακό της κυρίως προς το σιωπηλό, εσωτερικό χώρο του δημοσίου στην Αθήνα, αναζητώντας τον τρόπο που εγγράφεται ο ελληνικός πολιτισμός και χαρακτήρας σε αυτόν. Μέσα από εικόνες τόσο οικείες όσο και απρόσωπες για τον κάθε πολίτη, η έκθεση της γνωστής φωτορεπόρτερ «Εν αναμονή» φιλοξενείται μέχρι τα τέλη του μήνα (27/5) στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (2103453111) και γεννάει κρίσιμα ερωτήματα σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο η κοινωνικοπολιτική διεργασία αναζητά νέες ταυτότητες και πολιτισμικά τοτέμ.

#11 Σύγχρονο και αρχαίο ντιζάιν μαζί

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (10-16/5) - εικόνα 10

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς δίνει ακόμη έναν καλό λόγο για να επισκεφθούμε τον κεντρικό τετραώροφο χώρο του (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321-3) με το νέο fashion project «Cycladic forms». Σε συνεργασία με τον αναγνωρισμένο στιλίστα Μιχάλη Πάντο, δεκατέσσερις Έλληνες σχεδιαστές άντλησαν ερεθίσματα από τα κυκλαδίτικα ειδώλια, τους αμφορείς και τις περικεφαλαίες του μουσείου και δημιούργησαν limited edition ρούχα και αξεσουάρ (κοσμήματα, γυαλιά κ.ά.). Μινιμαλιστικά σχέδια, γνώριμα χρώματα και σύγχρονο βλέμμα κάνουν στάση στο πωλητήριο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο πατέρας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ο ίλαρχος Άντολφ «παραφρονεί» όταν υποπτεύεται πως δεν είναι ο φυσικός πατέρας της κόρης του, σε αυτό το δράμα του 1887 για την πάλη των φύλων

Sandra Hall & The Blues Explosion

  • Jazz-Blues-Ethnic

Γνωστή ως «Αυτοκράτειρα του Blues», με πολυτάραχη ζωή και καριέρα, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας

Enrique Iglesias

  • Rock-pop-folk

Ο Ισπανός σούπερ σταρ, πιο γοητευτικός από ποτέ, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα

Σταμάτης Σπανουδάκης

  • Ελληνική

«Τη ζωή μου ξετυλίγω» με γνωστές επιτυχίες του, ερμηνευμένες με κάπως καινούργιο και απρόβλεπτο τρόπο, αλλά και κάποια νέα κομμάτια από την επόμενη δισκογραφική δουλειά του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.