Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5)

Οι πανεπιστημιακοί θύλακες ανοίγονται στην πόλη, έξι παραστάσεις-αναστοχασμοί στο έργο του Σοφοκλή και εκδηλώσεις λόγου στην Εθνική Βιβλιοθληκη –όλα στα δωρεάν events των επόμενων ημερών.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5)

Έτοιμοι για ένα πολιτιστικό πικ νικ στο κέντρο της πόλης; Στα πλαίσια του βιβλιοφιλικού προγράμματος «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», αυτό το Σάββατο (5/5) στήνεται το το Athens Urban Picnic: The Book Edition, ένα πικ νικ βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά από τον EnLefko 87.7 σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Ξεκινώντας από το πρωί στις 11, σας περιμένουν λέσχες ανάγνωσης, ραδιοφωνικές εκπομπές, μουσική από τη φιλαρμονική του δήμου, δράσεις για παιδιά,, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, προβολές κά μέχρι τις 10 το βράδυ.

Αποδεικνύοντας μάλιστα την εξωστρέφεια του ετήσιου προγράμματος επτά σταθμοί στην ιστορία και την τέχνη ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό και τραβούν τα βλέμματα για μία ολόκληρη ημέρα. Αυτήν την Κυριακή (6/5), το ταξίδι ξεκινά από την Καπνικαρέα και στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου, συνεχίζεται στο κτίριο του Παλαιού Χημείου, στο Μέγαρο της Βουλής, στη Φοιτητική Λέσχη και τα Προπύλαια, ενώ κλείνει στο Μουσείο Ιστορίας, στην Πλάκα. Πόσα μπορεί να μας διδάξει μία διαδρομή από τόσο σημαντικούς θύλακες γνώσης και ιστορία; Όταν το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, συναυλίες μελοποιημένης ποίησης και εγκαταστάσεις, τότε μάλλον πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Για δήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχή σε μία ή σε περισσότερες δράσεις, επικοινωνήστε στο 2103735253 ή στο foundation@parliament.gr.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5) - εικόνα 1

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει, τα d-i-y παρτάκια έχουν την τιμητική τους. Αυτό το Σάββατο, η οδός Σερβίων πίσω από την Κωνσταντινουπόλεως μπαίνει σε reggae ρυθμούς με το street party του Quilombo Centro Cultural από την ομώνυμη μπάντα του. Με λίγο χαμόγελο και πολύ από Reggae-Dub-Afro-Funk vibes (από Dj Manjah), η μέρα ξεκινά διαφορατικά (από 10 π.μ.).

Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή με πρωταγωνίστριες έντεκα Αθηναίες γυναίκες. Όλες τους ερασιτέχνες ηθοποιοί από τα εργαστήρια της Στέγης για ενήλικες άνω των 65 ετών, καθοδηγούμενες από τον εικαστικό Markus Öhrn κατέληξαν σε έξι διαφορετικές αφηγήσεις αναστοχασμού του αρχαίου δράματος, με κέντρο το σώμα των ηρώων. Με εναρκτήριο λάκτισμα την «Ηλέκτρα» (6/5), θεατρικά έργα και video installations γεμίζουν την άδεια πλέον αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Aναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου (Πανεπιστημίου 32). Η δράση «Αll that may bleed» γίνεται στα πλαίσια του Onassis Fast Forward Festival.

Ο κινηματογραφικός κύκλος του ινστιτούτου Θερβάντες «Επικράτεια γυναικών» επιστρέφει και φέτος με ένα διήμερο ραντεβού (9-10/5) στην Ελληνοαμερικάνικη ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680000). Με στόχο ξανά την ανάδειξη των γυναικών πίσω και μπροστά από τις κάμερες, δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ για μια εμβληματική γυναικεία μορφή και μια σειρά τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με τον κοινό τίτλο «Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους» έρχονται από τη σύγχρονη φιλμογραφία της Ισπανίας (από τις 6 μ.μ.) Διαβάστε αναλυτικότερα τις προβολές εδώ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5) - εικόνα 2

«Ίσως τα ποιήματα που γράφτηκαν/ από τότε που υπάρχει ο κόσμος/ είναι μια ατέλειωτη αρμαθιά αντικλείδια/ για ν’ ανοίξουμε την πόρτα της Ποίησης.» Η πρόσφατη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργη Παυλόπουλου από τις εκδόσεις Κίχλη μαζί με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του ποιητή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει –στα πλαίσια του τρίτου κύκλου των Εκδηλώσεων Λόγου– μία ομιλία αφιερωμένη στο έργο του. Αυτήν την Πέμπτη (10/5, 7.30 μ.μ.), πανεπιστημιακοί καθηγητές, μελετητές του Γ. Παυλόπουλου και κριτικοί λογοτεχνίας δίνουν ραντεβού στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ.

Ο φετινός κύκλος διαλέξεων «Λεωφόροι ανάπτυξης και πολιτισμού», που διοργανώνεται από το Megaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ρίχνει αυλαία την Τρίτη (8/5) στις 7 το βράδυ, με τη θεματική «Πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού». Τα ντοκιμαντέρ «Πολιτιστική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» (διάρκεια: 5 λεπτά) και «Ιχνηλάτες μνημείων: Λάζαρος Κολώνας» (διάρκεια: 45 λεπτά) του Βαγγέλης Ευθυμίου μαζί με τη σχετική ομιλία του Λάζαρου Κολώνα, δίνουν ένα ενημερωτικό πανόραμα για το έργο και τις προοπτικές του. Δελτία προτεραιότητας θα διανέμονται από τις 5:30 μ.μ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5) - εικόνα 3

Το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη, 2132025962) κλείνει δυο χρόνια και ξεκινάει το φετινό του πρόγραμμα, με ένα πολυποίκιλο ψηφιδωτό δράσεων και εκδηλώσεων, με τίτλο «Πανόραμα Σμύρνης και Νέας Σμύρνης». Αυτό το Σάββατο 5/5 (και κάθε πρώτο Σάββατο των μηνών μέχρι το τέλος του έτους), δωρεάν ομαδικές ξεναγήσεις ξεκινούν στις 10 π.μ., ενώ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ηλικίες 4-6 χρόνων περιμένει τους μικρούς μας φίλους για να τους εξοικειώσει με τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια και μερικές διαφορετικές αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών (12μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.