Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5)

Οι πανεπιστημιακοί θύλακες ανοίγονται στην πόλη, έξι παραστάσεις-αναστοχασμοί στο έργο του Σοφοκλή και εκδηλώσεις λόγου στην Εθνική Βιβλιοθληκη –όλα στα δωρεάν events των επόμενων ημερών.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5)

Έτοιμοι για ένα πολιτιστικό πικ νικ στο κέντρο της πόλης; Στα πλαίσια του βιβλιοφιλικού προγράμματος «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», αυτό το Σάββατο (5/5) στήνεται το το Athens Urban Picnic: The Book Edition, ένα πικ νικ βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά από τον EnLefko 87.7 σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Ξεκινώντας από το πρωί στις 11, σας περιμένουν λέσχες ανάγνωσης, ραδιοφωνικές εκπομπές, μουσική από τη φιλαρμονική του δήμου, δράσεις για παιδιά,, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, προβολές κά μέχρι τις 10 το βράδυ.

Αποδεικνύοντας μάλιστα την εξωστρέφεια του ετήσιου προγράμματος επτά σταθμοί στην ιστορία και την τέχνη ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό και τραβούν τα βλέμματα για μία ολόκληρη ημέρα. Αυτήν την Κυριακή (6/5), το ταξίδι ξεκινά από την Καπνικαρέα και στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου, συνεχίζεται στο κτίριο του Παλαιού Χημείου, στο Μέγαρο της Βουλής, στη Φοιτητική Λέσχη και τα Προπύλαια, ενώ κλείνει στο Μουσείο Ιστορίας, στην Πλάκα. Πόσα μπορεί να μας διδάξει μία διαδρομή από τόσο σημαντικούς θύλακες γνώσης και ιστορία; Όταν το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, συναυλίες μελοποιημένης ποίησης και εγκαταστάσεις, τότε μάλλον πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Για δήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχή σε μία ή σε περισσότερες δράσεις, επικοινωνήστε στο 2103735253 ή στο foundation@parliament.gr.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5) - εικόνα 1

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει, τα d-i-y παρτάκια έχουν την τιμητική τους. Αυτό το Σάββατο, η οδός Σερβίων πίσω από την Κωνσταντινουπόλεως μπαίνει σε reggae ρυθμούς με το street party του Quilombo Centro Cultural από την ομώνυμη μπάντα του. Με λίγο χαμόγελο και πολύ από Reggae-Dub-Afro-Funk vibes (από Dj Manjah), η μέρα ξεκινά διαφορατικά (από 10 π.μ.).

Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή με πρωταγωνίστριες έντεκα Αθηναίες γυναίκες. Όλες τους ερασιτέχνες ηθοποιοί από τα εργαστήρια της Στέγης για ενήλικες άνω των 65 ετών, καθοδηγούμενες από τον εικαστικό Markus Öhrn κατέληξαν σε έξι διαφορετικές αφηγήσεις αναστοχασμού του αρχαίου δράματος, με κέντρο το σώμα των ηρώων. Με εναρκτήριο λάκτισμα την «Ηλέκτρα» (6/5), θεατρικά έργα και video installations γεμίζουν την άδεια πλέον αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Aναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου (Πανεπιστημίου 32). Η δράση «Αll that may bleed» γίνεται στα πλαίσια του Onassis Fast Forward Festival.

Ο κινηματογραφικός κύκλος του ινστιτούτου Θερβάντες «Επικράτεια γυναικών» επιστρέφει και φέτος με ένα διήμερο ραντεβού (9-10/5) στην Ελληνοαμερικάνικη ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680000). Με στόχο ξανά την ανάδειξη των γυναικών πίσω και μπροστά από τις κάμερες, δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ για μια εμβληματική γυναικεία μορφή και μια σειρά τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με τον κοινό τίτλο «Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους» έρχονται από τη σύγχρονη φιλμογραφία της Ισπανίας (από τις 6 μ.μ.) Διαβάστε αναλυτικότερα τις προβολές εδώ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5) - εικόνα 2

«Ίσως τα ποιήματα που γράφτηκαν/ από τότε που υπάρχει ο κόσμος/ είναι μια ατέλειωτη αρμαθιά αντικλείδια/ για ν’ ανοίξουμε την πόρτα της Ποίησης.» Η πρόσφατη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργη Παυλόπουλου από τις εκδόσεις Κίχλη μαζί με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του ποιητή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει –στα πλαίσια του τρίτου κύκλου των Εκδηλώσεων Λόγου– μία ομιλία αφιερωμένη στο έργο του. Αυτήν την Πέμπτη (10/5, 7.30 μ.μ.), πανεπιστημιακοί καθηγητές, μελετητές του Γ. Παυλόπουλου και κριτικοί λογοτεχνίας δίνουν ραντεβού στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ.

Ο φετινός κύκλος διαλέξεων «Λεωφόροι ανάπτυξης και πολιτισμού», που διοργανώνεται από το Megaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ρίχνει αυλαία την Τρίτη (8/5) στις 7 το βράδυ, με τη θεματική «Πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού». Τα ντοκιμαντέρ «Πολιτιστική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» (διάρκεια: 5 λεπτά) και «Ιχνηλάτες μνημείων: Λάζαρος Κολώνας» (διάρκεια: 45 λεπτά) του Βαγγέλης Ευθυμίου μαζί με τη σχετική ομιλία του Λάζαρου Κολώνα, δίνουν ένα ενημερωτικό πανόραμα για το έργο και τις προοπτικές του. Δελτία προτεραιότητας θα διανέμονται από τις 5:30 μ.μ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/5) - εικόνα 3

Το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη, 2132025962) κλείνει δυο χρόνια και ξεκινάει το φετινό του πρόγραμμα, με ένα πολυποίκιλο ψηφιδωτό δράσεων και εκδηλώσεων, με τίτλο «Πανόραμα Σμύρνης και Νέας Σμύρνης». Αυτό το Σάββατο 5/5 (και κάθε πρώτο Σάββατο των μηνών μέχρι το τέλος του έτους), δωρεάν ομαδικές ξεναγήσεις ξεκινούν στις 10 π.μ., ενώ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ηλικίες 4-6 χρόνων περιμένει τους μικρούς μας φίλους για να τους εξοικειώσει με τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια και μερικές διαφορετικές αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών (12μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.