10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Η πιο high-tech κοσμική αποκάλυψη, το άγνωστο οικοσύστημα των Αθηνών και μερικές στιλιζαρισμένα αθυρόστομες πόζες παιδικών ηρώων έρχονται στην πόλη.

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

#1 Uncomformities

Μερικά κυλινδρικά δοχεία γεωυλικών κρεμασμένα από το ταβάνι, μία οπτικοακουστική γεωλογική σύνθεση και μερικά επίπεδα κάδρα γεμάτα πληροφορίες για τα πετρώματα. Η σπουδαία mixed-media εγκατάσταση της Joana Hadjithomas και του Khalil Joreig έρχεται –αμέσως μετά από το Centre Pompidou και τη βράβευσή του με το Prix Marcel Duchamp– στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου Ακρόπολης (με εγκαίνια στις 2/5), αποτελώντας την πρώτη φορά που η μουσειακή κορωνίδα της χώρας φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης. Με κύριο υλικό αφόρμησης το υπέδαφος δημιουργείται μία αφηγηματική ανασύνθεση που επιχειρεί να συμπληρώσει αφηγηματικά τα στρωματογραφικά κενά, εμπλέκοντας την αρχαιολογία και την ιστορία των τόπων. Στα πλαίσια του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens.

i Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900/-1, 2-16/5, Δευτ.: 8 π.μ.-4 μ.μ., Τρ.-Πέμ & Σάβ.-Κυρ..: 8 π.μ.-8 μ.μ., Παρ.: 8 π.μ.-10 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#2 The Nature Museum

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 1

Μπορεί το αστικό προφίλ της Αθήνας να δίνει την εντύπωση ενός μηδενικού (ή τουλάχιστον ελάχιστου) οικοσυστήματος αλλά πόσο αλήθεια είναι πράγματι αυτό; Ένας πολυβραβευμένος εικαστικός από τη Σιγκαπούρη, ο Robert Zhao Renhui (γνωστός για τις παρεμβάσεις του γύρω από τη σχέση ανθρώπου-φύσης), μαζί με τη βοήθεια εγχώριων μελετητών/ερευνητών, μετατρέπει τα δωμάτια μιας παλιάς αθηναϊκής κατοικίας της Πλατείας Βικτωρίας σε ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης. Ο λύγκας που κάποτε ζούσε στην Αθήνα, τα σιωπηλά ποτάμια που βρίσκονται κάτω από τις λεωφόρους, ο απειλητικός αείλανθος από τη Νοτιοανατολική Ασία και πόσα άλλα ορθώνουν από τις 2 ως τις 16 του μηνός (στα πλαίσια του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens) μία ιδιόμορφη εικαστική αφήγηση, που πρωτίστως επιχειρεί να συστήσει την άγνωστη χλωρίδα και πανίδα της πόλης στους κατοίκους της.

i Δεριγνύ 15, Πλατεία Βικτωρίας, 2-16/5, Δευτ.-Παρ.: 4-9 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 10 π.μ.-11 π.μ. & 2-6 μ.μ., Γενική είσοδος: €3, μειωμ.: € 2.


#3 Ειρήνη Βουρλούμη. Εν Αναμονή

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 2

Μέσα από ένα ιδιαίτερο φωτορεπορτάζ, η Ελληνο-Ινδονήσια Ειρήνη Βουρλούμη στρέφει το φακό της κυρίως προς το σιωπηλό, εσωτερικό χώρο του κράτους και των θεσμών στην Αθήνα, αναζητώντας τον τρόπο που εγγράφεται ο ελληνικός πολιτισμός και χαρακτήρας σε αυτά. Πλέον, σε μία φορτισμένη χρονική περίοδο με έντονο πολιτικό ρυθμό, αυτοί οι χώροι, κυβερνητικά κτίρια και σχολεία, αποκρυσταλλώνουν μία προηγούμενη χρονική περίοδο και ταυτόχρονα περιμένουν το μέλλον τους σε μία νέα. Από τις 2 Μαΐου, στις 8 μ.μ. (παρουσία της καλλιτέχνιδας) η έκθεση έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, περίπου μέχρι το τέλος του μήνα.

i Πειραιώς 138, Γκάζι, 2103453111, 2-27/5, Πέμ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ., Σάβ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Γενική είσοδος:€ 5, μειωμ εισιτ.: € 2,5.


#4 Department of Justice

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 3

Στις 16 Μαΐου 1948, στον θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται να επιπλέει ένα πτώμα με μια σφαίρα στο κρανίο και δεμένο χειροπόδαρα. Πρόκειται για τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένο του ειδησεογραφικού δικτύου CBS. Αμέσως πυροδοτείται ένα γαϊτανάκι ερευνών για την πολιτική δολοφονία, τους αυτουργούς και τους σκοπούς που είχαν. Με θεματική τη δίκη του Γρηγόρη Στακτόπουλου, συντάκτη της εφημερίδας «Μακεδονία» και ανταποκριτής του «Ρόιτερς» στη Θεσσαλονίκη, η Γιώτα Ιωαννίδου έρχεται ξανά στην State of Concept, εγκαινιάζοντας επίσημα από τις 11 Μαΐου τη νέα θεματική ενότητα δραστηριοτήτων και εκθέσεων με γενικό τίτλο «Department of Justice» και θεματολογία την έννοια της δικαιοσύνης.
Υγ: Στα bonus η έκθεση της Σκωτσέζας Rachel Maclean «State Affairs, Folder #2» με τους αλλόκοτους χαρακτήρες και κόσμους στα φιλμ της.

i Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, 2130318576, 11/5-14/7, Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-5 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#5 Book now!

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 4

Με αφετηρία τον σημαντικό ρόλο του βιβλίου στην εικαστική δημιουργία και με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, η γκαλερί Kalfayan διοργανώνει τη θεματική έκθεση-εικαστική βιβλιοθήκη. Περίπου μια δεκάδα καλλιτεχνών από Ελλάδα και εξωτερικό φέρνουν από τις 5 του μηνός (11 π.μ.) έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και video art, αναλογιζόμενοι τη σύνδεση του καμβά με τις σελίδες ενός βιβλίου, των έργων με τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα των συγγραμμάτων καθώς και τον ενεργητικό ρόλο του βιβλίου ως κινητήριου μοχλού έμπνευσης.

i Χάριτος 11, Κολωνάκι, 2107217679, 5-26/5, Δευτ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ.-Παρ.:11 π.μ.-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#6 Steven C. Harvey: Love Poems

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 5

«Η αγάπη είναι σαν ένα καρουσέλ,/Με αυτή ακριβώς τη διαφορά πρέπει να πούμε:/ Οι αναβάτες κινούνται, αλλά οι επιβήτορες όχι,/ Λοιπόν τον γύρο κάνω, αλλά μην ξεχάσετε κι εμένα!». Εικαστικά αθυρόστομος και στιλιζαρισμένα προκλητικός, ο Βρετανός Steven C. Harvey βγάζει την διαστροφική εκδοχή των αγγλικών παιδικών αφηγήσεων με μία τόσο όσο politically incorrect δόση. Με τη σειρά «Love Poems», ο ζωγράφος έρχεται από τις 9 του μηνός (8 μ.μ.) στη γκαλερί ΑΔ με τους άλλοτε ήρωες παιδικών ιστοριών να παραδίδονται στις σαρκικές απολαύσεις, στα κυριότερα ένστικτά τους (κατά Φρόυντ), θίγοντας άμεσα τις κρυμμένες αγκυλώσεις της σύγχρονης κοινωνίας, τα σεξουαλικά κατάλοιπα και τον συμβατικό ρομαντισμό.

i Παλλάδος 3, Ψυρρή, 2103228785, 9/5-31/6, Τρ.-Παρ.: 12 μ.-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#7 Slower, Smaller, Weaker

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 6

«Πιο αργά, πιο χαμηλά, πιο αδύναμα.». Το ολυμπιακό σύνθημα ανάποδα, φορτισμένο με αντικρουόμενα μηνύματα σηματοδοτεί μία site-srecific και situ-specific εικαστική ενότητα σε ένα από τα λίγα δημόσια κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας (από 12/5, 5 μ.μ.), με τα έργα οκτώ καλλιτεχνών και καλλιτεχνικεών ομάδων που δραστηριοποιούνται με βάση την Αθήνα να επαναφέρουν μία κάπως ξεχασμένη ιστορία στο κέντρο της δημόσιας σφαίρας. Μια δεκαπενταετία σχεδόν από του Ολυμπιακούς Αγώνες, το χωριό στεγάζει 2500 οικογένειές χαμηλού εισοδήματος, παραμελημένο από την πολιτεία, με άδειους δρόμους και λιγοστά δείγματα δημόσιας ζωής. Τι μπορεί να μας διδάξει;

i Σπ. Λούη 1, Γ’ Είσοδος στο Ολυμπιακό Χωριό, Αχαρναί, 12/5-9/6, Πέμ., Παρ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#8 Rooms2018

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 7

Κλείνοντας μία εικοσαετία από την πρώτη διοργάνωσή της, η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος φέρνει ξανά την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «ROOMS2018», με 17 επιμελητές εκθέσεων, ιστορικούς και θεωρητικούς της τέχνης να διαλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή μία ομάδα καλλιτεχνών. Στόχος; Η μετατροπή των δωματίων σε ξεχωριστές βιωματικές εμπειρίες για τον επισκέπτη, χρησιμοποιώντας εικαστικές, ηχητικές, φωτογραφικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, projects, performances κοκ. Με εγκαίνια στις 17 του μήνα (7 μ.μ.), οι χώροι της αίθουσας στο κέντρο της πόλης τρανσφορμάρονται κονσεπτικά και ανοίγουν διάλογο άλλοτε με την τέχνη και το εφήμερο, άλλοτε με αρχαιοδραματικά κείμενα σε σημερινές προβολές, άλλοτε με αυτοβιογραφικά τραύματα και άλλοτε με τον ίδια την αντίληψη του χώρου.

i Αθηνάς 12, 2103217931, 17/5-24/6, Τετ.-Παρ.: 4-01 μ.μ., Σάβ.-Κυρ,: 12 μ.-10 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#9 Giovanni Anselmo: colori su tele verso l’altrove

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 8

Στην πρώτη γραμμή του εικαστικού κινήματος art povera από το ιταλικό μετερίζι, ο αυτοδίδακτος Giovanni Anselmo μπήκε στο προσκήνιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας νέους ορισμούς και επεκτάσεις σε φτηνά αντικείμενα με την τέχνη του. Με ένα ποτ πουρί από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του και την τέταρτη ατομική του έκθεση, ο διακεκριμένος εικαστικός κάνει στάση στην πόλη μας από τις 17 του μηνός (8 μ.μ.), στο νεοκλασικό της Bernier/Eliades. Πειραματιζόμενος με τους νόμους της φύσης, την υποκειμενική οπτική του ατόμου, τις δομικές αντιθέσεις των υλικών και τις εννοιολογικές διαστάσεις, ο Ιταλός εικαστικός πατά το «on» σε ακτίνες προβολής, χρησιμοποιεί μαγνητικές βελόνες και το Ultramarine, μία απόχρωση μπλε με εξωτικό και αρχέγονο πυρήνα. Εγκαίνια παρουσία του καλλιτέχνη.

i Επταχάλκου, 11, Θησείο, 2103413936, 17/5-10/7, Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ: 12 μ-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#10 Athens Digital Arts Festival

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 9

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της χώρας έρχεται για 14η χρονιά για να δώσει μία δυνατή γεύση από τη γοητευτική ένωση της τέχνης με την τεχνολογία. Μετά από την περσινή θεματική του μεταμέλλοντος, το ADAF στρέφει τα βλέμμα του στο άγνωστο μέλλον της επερχόμενης τεχνολογικής αποκάλυψης, ή αλλιώς «Singularity now», και μας προετοιμάζει για ένα ακόμα πιο interactive πρόγραμμα. Θα χορεύατε με ένα εξωσκελετό; Θα κάνατε διαλογισμό μέσω social media; Θα ταξιδεύατε σε μακρινά σύμπαντα; Έργα ρομποτικής εμπνευσμένα από εμβληματικά συγγράμματα, χορογραφικές performance με ζωντανή μουσική και animation, AR/VR εμπειρίες, αφηγήσεις κινουμένων σχεδίων, web art, πολυαισθητηριακές εγκαταστάσεις και μερικά εργαστήρια δίνουν τις ευκαιρίες για να δείτε μία άλλη, next generation και tech εσχατολογία στον κεντρικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 24 μέχρι τις 27 Μαΐου.

i Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι, 2103230005, 24-27/5, Είσοδος ελεύθερη (κάντε διαδικτυακά κράτηση στο http://2018.adaf.gr )


#11 Tao Hui

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 10

«Οι περισσότερες από τις σκηνές που κινηματογραφώ είναι εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις μου» είχε δηλώσει ο Κινέζος καλλιτέχνης Tao Hui, τονίζοντας μάλιστα πως αφήνει ένα χρονικό περιθώριο από τη δική του εμπειρία και την εικαστική αποτύπωση για να δράσει ο υποκειμενικός παράγοντας. Από την επαρχία Chongqing της Κίνας βρίσκεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στη γκαλερί The Breeder, μέχρι τις 19 του μηνός, και παρουσιάζει μερικά από τα –πιο συναισθηματικά φορτισμένα– έργα του. Βάζοντας στο φακό τις καθημερινές τελετουργίες και θεατρικότητες σε υπαρκτό και φαντασιακό πλαίσιο, ο video artist περνά από τις συναισθηματικές εκρήξεις των ηρώων σε βαριά συναισθηματικούς λόγους σημαντικών περσόνων και από εκεί σε εργαστήρια ηθοποιών.

i Ιάσωνος 45, 2103317527, έως 19/5, Τρ.-Παρ.: 12 μ.- 8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#12 Εναντίωση - Η τέχνη σε σκοτεινά χρόνια, 1967-1974

10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο - εικόνα 11

Όταν ξεκίνησε η δικτατορία των συνταγματαρχών στη χώρα, οι περισσότεροι εικαστικοί επέλεξαν να κρατήσουν απόσταση από τα πολιτιστικά δρώμενα για να δηλώσουν την εναντίωσή του στις εξελίξεις. Σύντομα, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση τους ώθησε να εκφραστούν ενάντια στις βαναυσότητες και τις αυθαιρεσίες, ανεξάρτητα από το μέσο, το ύφος και τη σχολή της κάθε εικαστικής δημιουργίας. Η έκθεση που συνεχίζεται για όλο τον μήνα στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης επικεντρώνεται στις έννοιες της εναντίωσης και της αντίστασης, όπως αυτές αποτυπώνονται στις συνθέσεις της ομάδας των Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών και όχι μόνο, μακριά από συμβάσεις, κυρίαρχες και δεσμευτικές αρχές και αξίες. Παράλληλα, το αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, χειρόγραφα και μανιφέστα, κατάλογοι ατομικών και ομαδικών εκθέσεων) έρχεται να συμπληρώσει πληροφοριακά την εικαστική δημιουργία.

i Βαλαωρίτου 9α, 2103616165, 19/4-23/6, Τρ.-Παρ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

"Στο κάτω κάτω της ΑΦΗς": Μια έκθεση για την έννοια του χρόνου στο Μπενάκη

Η έκθεση τιμά την για τόσα χρόνια συνοδοιπόρισσα και φίλη ζωής, Κορίννα Κουτουζή, ενεργό μέλος της ομάδας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.