Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5)

Δείτε ποιά είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5)

#1 Η δύναμη του φλαμένκο κυριεύει τη «Σαλώμη»

Το πρωτότυπο «Δείπνο gourmet», εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Κούρτσιο Μαλαπάρτε (2011), η συγκλονιστική «Δεσποινίς Τζούλια» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ (2014-15) και το παιγνιώδες «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ (2016) είναι οι παραστάσεις που εδραίωσαν τον Σταύρο Λίτινα ως τον Έλληνα χορογράφο που καταφέρνει να μεταγράψει κλασικά έργα σε χορό με εξαιρετικά προσεγμένο τρόπο, ενσωματώνοντας στη χορογραφία τους κώδικες του φλαμένκο. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιεί το χορό –αλλά όχι απαραίτητα τη μουσική– του φλαμένκο ως το βασικό εκφραστικό εργαλείο προκειμένου να υπηρετήσει σκηνικά το εκάστοτε έργο. Προσκεκλημένος του Εθνικού, το οποίο συνεχίζει να ενθαρρύνει τη συνομιλία του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες, θα παρουσιάσει στη Σκηνή Κοτοπούλη (από 4/5) μια χοροθεατρική εκδοχή της «Σαλώμης» του Όσκαρ Ουάιλντ σε δική του χορογραφία, σκηνοθεσία αλλά και σκηνικά και κοστούμια, με την πρωτότυπη μουσική της Ευαγγελίας Βελλή-Κοσμά και συμπρωταγωνιστές τους Εύα Παρασκευοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη και Τάσο Μπεκιάρη.

#2 Ο Μάριος για τον Μίκη

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 1

Κλασικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, από τα «Άξιον εστί», «Canto general», «Επιφάνεια Αβέρωφ» και τραγούδια με τη δική τους ιστορία, στιγμιότυπα από σπουδαία σάουντρακ και μουσικές που έχουν φτιάξει το δικό τους κόσμο –που είναι και δικός μας– μέσα στην παγκόσμια μουσική σκηνή, ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης στο Μέγαρο Μουσικής (9/5). Πριν από 20 χρόνια ο Μάριος είχε κληθεί από τον Μίκη να ερμηνεύσει τον λαϊκό τραγουδιστή στο «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη. τώρα ο Φραγκούλης είναι αυτός που δίνει ξεχωριστή ερμηνεία στον μουσικό κόσμο του Θεοδωράκη μαζί με την Budapest Primarius Symphony Orchestra (διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός) και σολίστ τον βιολονίστα Zoltan Maga.

#3 Ταξίδι στο «Island»

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 2

Ένα από τα πιο ωραία spots της αθηναϊκής ριβιέρας δίνει το σύνθημα της έναρξης του καλοκαιριού την Πέμπτη 3/5 με ένα μεγάλο πάρτι. Το «Island» επανέρχεται με φρέσκες ιδέες στις αποσκευές του: βάλτε από τώρα στην ατζέντα σας το Athens Riviera Fireworks Festival στις 31/5, ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων, τα Boho Sundays parties με signature cocktails, boho menu εμπνευσμένο από την Ανατολή και spiritual μουσικές με κορυφαίους DJs, όπως ο Valeron, αλλά και τα ειδικά πάρτι κάθε Τετάρτη και πολλές εκπλήξεις με καλεσμένους γνωστούς DJs.

#4 Ο χορός βγαίνει στην πόλη

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 3

Το Φεστιβάλ Arc for Dance διοργανώνεται για 10η χρονιά, με ιδιωτική πρωτοβουλία της χορογράφου/καθηγήτριας Φρόσως Τρούσσα και με σκοπό να φέρει το αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης. Φέτος μας καλεί στις 5-27/5 να συζητήσουμε με χορογράφους και να δούμε παραστάσεις ανερχόμενων και καταξιωμένων χορογράφων όπως η Λίντα Καπετανέα, η Πατρίσια Απέργη κ.ά., όχι μόνο σε θέατρα αλλά κι έξω στην πόλη.

#5 Νέο bloomy σύμπαν στην γκαλερί Μαρνέρη

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 4

Λίγες ημέρες μετά το τέλος του επετειακού κύκλου «Trinity», που σφράγισε τα τριάντα χρόνια της Eleni Marneri Galerie, ο αφιερωμένος στο σύγχρονο κόσμημα χώρος κάτω από το λόφο της Ακρόπολης (Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Μακρυγιάννη, 2108619488) μπαίνει σε άκρως εαρινό mood από αύριο Παρασκευή 4/5 (7 μ.μ.) με το «Bloomiverse». Αρωματικά προϊόντα του φλωρεντινού οίκου Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella μαζί με φλοράλ κεραμικά, φυτά και φυλλώματα συνθέτουν έναν απρόσμενο, ανθισμένο κήπο, ενώ δίπλα τους πολύτιμα πετρώματα-κοσμήματα της Λούλας Λεβέντη μπλέκονται με την προσωπική συλλογή κοσμημάτων της Ελένης Μαρνέρη και συμπληρώνουν την εμπειρία της επίσκεψης.

#6 Η μεγάλη γιορτή της κωμωδίας επιστρέφει

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 5

Μετά την αξιοσημείωτη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, το Athens Comedy Festival επιστρέφει στον Κεραμεικό, σε τέσσερις σημαντικά μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές αυτήν τη φορά, συνολικά με 32 παραστάσεις. Για τρεις ημέρες (11-13/5) όλη η ελίτ της εγχώριας κωμωδίας (και όχι μόνο) έρχεται στον Πολυχώρο της Ιεράς Οδού 13 («Gazi Live», «Acro», «Φως», «Petrogazi»), με πρωταγωνιστές το stand up comedy και τον κωμικό αυτοσχεδιασμό. Κλείστε έγκαιρα το εισιτήριό σας στο www.viva.gr κι εξοικονομήστε δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός από το COSMOTE Deals for You. Οι χορηγοί του φεστιβάλ είναι τα Pitatakia, τα «TGI Fridays» και το Schweppes.

#7 Από το τέλος στην αρχή

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 6

Με σημείο εκκίνησης ένα μυθικό πλάσμα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που συνέχισε να αναπτύσσεται ακόμη και μετά το θάνατό του, εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκθέτουν την οπτική τους για το επέκεινα στη νέα έκθεση της CAN gallery (Π. Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι, 2103390833) με τίτλο «Of Death And Other Demons». Με διάτρητα σχέδια-γλυπτά, μαύρο χιούμορ σε σκίτσα, έργα-τοτέμ, «νουβέλες του αναυθεντικού» και ακόμη πολλά και διαφορετικά μέσα καταπιάνονται με το «τέλος» γεννώντας αυτόματα μια «αρχή» – αυτήν της δημιουργίας. Οξύμωρο, ε;

#8 Δυνατά τα ταμπούρλα μου χτυπώ!

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 7

Τα κρουστά έχουν την τιμητική τους αυτήν την Κυριακή 6/5 (11.30 π.μ.-1 μ.μ.) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321-3). Τα παιδιά 2-3,5 ετών μαζί με τους γονείς τους παίρνουν θέση στην αίθουσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαζί με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου εξερευνούν τους ήχους τους ­μέσα από την ιστορία του χελώνου που αποφασίζει να αποπλανήσει την όμορφη λιονταρίνα με ένα τύμπανο. Στη συνέχεια αντλούν έμπνευση από τα γλυπτά γνωστών εικαστικών, πιάνουν κουτιά, εφημερίδες και αλουμινόχαρτα και φτιάχνουν τα δικά τους μουσικά γλυπτά. Κόστος: € 15.

#9 Video art εξ Ανατολών

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 8

Μεγαλωμένος στην αγροτική επαρχία της Κίνας, ο βραβευμένος καλλιτέχνης Tao Hui στρέφει το βλέμμα του στις εκφράσεις και στα συναισθήματα των απλών ανθρώπων κι εξερευνά σε βάθος τις επιρροές της κυρίαρχης κουλτούρας επάνω τους. Πόσο απέχει η θεατρικότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της Ανατολικής Ασίας από τις δικές μας πολιτισμικές αναφορές; Οι απαντήσεις στην γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 2103317527).

#10 Το Cinco de Mayo δεν θα το γιορτάσεις;

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 9

Η 5η Μαΐου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στο Μεξικό, σε ανάμνηση της Μάχης της Πουέμπλα το 1862 και της ανέλπιστης νίκης των Μεξικανών έναντι των Γάλλων. Γιορτάζεται με τη γνωστή αλεγρία των Cariocasm, με παρελάσεις, χορό, μουσική, φαγητό και άφθονη τεκίλα. Ως γνήσιοι Μεξικάνοι, στο «Dos Hermanos» γιορ­τάζουν τη Cinco de Mayo με χορό και ζωντανή μουσική. Μπορείς να συνοδεύσεις τις μεξικάνικες γεύσεις του εστιατορίου με το ανατρεπτικό κοκτέιλ Cinco de Mayo.

#11 Γεύσεις Τήνου στο «Θείο Τραγί»

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 10

Μια και η καλοκαιρινή του εκδοχή στο up-and-coming κυκλαδονήσι θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου, το bar-restaurant των Άνω Πετραλώνων θα μας βάλει στο κλίμα με δύο μενού που θα δίνουν το στίγμα της εκεί κουζίνας του από 8 έως 13/5: ένα μενού οκτώ πιάτων προς € 45 κι ένα τεσσάρων με € 26. Για να πάρετε μια ιδέα, να σας πούμε για το ριζότο αγκινάρας με λούζα Τήνου και κρέμα από βολάκι και το σιγομαγειρεμένο αρνί με πουρέ μελιτζάνας και πατάτες νέας γης.

#12 Ένα διαμάντι της μακεδονίτικης κουζίνας στο «Ark»

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 11

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να κάνεις ένα απομακρυσμένο χωριουδάκι γαστρονομικό προορισμό. Δοκιμάζοντας τον τραχανά με μοσχαρίσια κεφτεδάκια και τσουμπρίκα στο 8ο event του Symposio at Ark την Πέμπτη 3/5, στα Αστέρια Γλυφάδας, θα καταλάβετε αμέσως γιατί ο Nίκος Κοντοσώρος με το εστιατόριό του στο Ξινό Νερό Φλώρινας το έχει καταφέρει – και με το παραπάνω μάλιστα. Προλαβαίνετε να κλείσετε τραπέζι με ένα κλικ στο www.symposioatark.gr.

#13 Μάχες και ήρωες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 12

Από πού κατάγονται τα μολυβένια στρατιω­τάκια; Τι σχέση έχουν τα τοτέμ του Πικάσο­ με τον Πύργο του Άιφελ; Πώς αποτύπωσαν­ οι μεγάλοι ζωγράφοι τις ιστορικές μάχες; Το νέο εικαστικό εργαστήρι «Μάχες και ήρωες» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1) περιμένει τα παιδιά 8-12 ετών για ηρωικές περιπέτειες με... όπλα το χαρτί, τον πηλό, το ξύλο και τις μπογιές­. Λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα, από 7/5 έως 18/6, στις 6-7.30 μ.μ. Κρατήσεις: 2103611206, education@thf.gr. Κόστος: € 75 (όλος ο κύκλος), 15 (μεμονωμένα).

#14 Holy pleasure

Athens Calling: 14 ματιές στην πόλη (3-9/5) - εικόνα 13

Οι live εμφανίσεις τους δεν είναι συχνές – έτσι πρέπει να αισθάνεται κάποιος ευτυχής όταν έχει τους Grails στην πόλη του («Κύτταρο», 3/5). Το γκρουπ από το Πόρτλαντ του Όρεγκον έχει πλούσια ιστορία και παρουσία στην post-ψυχεδελική instrumental μουσική εδώ και μια 20ετία και αυτή συνεχίζει να καταγράφει μέσα από όμορφα, αρτίστικα και αφηγηματικά άλμπουμ, από το «Burden of hope» στο περσινό «Chalice hymnal». Mε στοχευμένες συνθέσεις και συγκροτημένη αυτοσχεδιαστική διάθεση, τα live των Grails είναι απόλαυση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.