Τρωάδες Anima Captus: Μια περφόρμανς διάρκειας 96 ωρών έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα το προσφυγικό

Καλλιτέχνες από το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, το Ιράν και τη Συρία απλώνουν μία διαδραστική διαδρομή για τέσσερα εικοσιτετράωρα.

Τρωάδες Anima Captus: Μια περφόρμανς διάρκειας 96 ωρών έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα το προσφυγικό

Καλλιτέχνες από το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, το Ιράν και τη Συρία απλώνουν μία διαδραστική διαδρομή για τέσσερα εικοσιτετράωρα. Μία περφόρμανς συνολικά ενενήντα έξι ωρών έρχεται από την Πέμπτη (3/5, 12 μ.) στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς για να θέσει ερωτήματα γύρω από τις έννοιες της απώλειας και της εθνικής ταυτότητας. Με βάση την εικαστική εγκατάσταση της σκηνοθέτιδα Ραφίκα Σαουίς και του εικαστικού Μιχάλη Αργυρού, οι καλλιτέχνες μπαίνουν στους χώρους του μουσείου για τέσσερα εικοσιτετράωρα, φτιάχνοντας μία αφήγηση που περνά από απογυμνωμένα κορμιά, φωνές πολιτικών λόγων και ερημωμένα τοπία.

Τρωάδες Anima Captus: Μια περφόρμανς διάρκειας 96 ωρών έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα το προσφυγικό - εικόνα 1

Με τίτλο «Τρωάδες Anima Captus» σχηματίζεται μία διαδρομή για το θεατή τόσο σιωπηλή όσο και κραυγαλαία για το προσφυγικό, για τα σύνορα και την εθνική ταυτότητα, που θεματολογικά αφορμάται από «Τρωάδες» και την έννοια του διωκόμενου ανθρώπου που παρουσιάστηκε εκεί από τον Ευριπίδη. Οι συμμετέχοντες δρομολόγησαν διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας επτά μηνών, ερεύνησαν το ζήτημα της ταυτότητας με βάση τους άξονες εθνικότητα, πολίτης, ανήκειν και έφτασαν στο τελικό αποτέλεσμα αναλογιζόμενοι τις δικές τους εμπειρίες και τις εμπειρίες των οικογενειών τους. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν: «Ο διαρκής επανακαθορισμός των συνόρων τους τρεις τελευταίους αιώνες, προς όφελος οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, αυθαίρετα ένωσε ή χώρισε λαούς και έθνη. Η ελεύθερη δραματουργία των αφηγήσεων μέσα στην εγκατάσταση δημιουργεί μια ενιαία γη, μια γεωγραφία χωρίς σύνορα».

i Πειραιώς 138, 2103453111, 3-6/5, Εισιτήριο μίας ημέρας: € 5, τετραήμερο εισιτήριο: € 10.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟς ΝΟΜΙΚΟς
08/12/2022

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.

Οι νικητές των ΕΒΚ 2022 στο βιβλιοπωλείο Κομπραί

Η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς διοργανώνει μία ξεχωριστή βραδιά για τους νικητές και τις νικήτριες των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022, διερευνώντας τη θέση των ελληνικών έργων στην ευρωπαϊκή εκδοτική σκηνή κόμικς.

Η έκθεση "Pott / Pott" διερευνά τη δημώδη παράδοση

Η έκθεση που εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο "Τα δημώδη" του "The Symptom Projects".

Η ιστορία του χορού στην Αθήνα την τελευταία 15ετία μέσα από την πολυμεσική έκθεση "terri(s)tories"

Διανύοντας 15 χρόνια και μέσα από ορισμένα παραδείγματα καλλιτεχνικών χώρων, η έκθεση αναδεικνύει τον νομαδισμό ως κυρίαρχο στοιχείο της κοινότητας του χορού.

"Tender arrangements": Ο Maxence Chevreau εμπνέεται από το λιμάνι του Πειραιά

Ο δημιουργός της έκθεσης Maxence Chevreau επιχειρεί να μεταμορφώσει αντικείμενα που έβρισκε στη Finistère στη δυτική Βρετάνη, με υλικά, μορφές και χρώματα, επηρεασμένος από τη μηνιαία διαμονή του στην Αθήνα.