Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας

Μουσειακή βόλτα με ελεύθερη είσοδο, ο Καρυωτάκης σε μορφή θεατρικού αναλογίου και το «λούτρινο» και καυστικό «Κάστρο της Μοναξιάς» του πρωτοπόρου εικαστικού Mike Kelley πρωταγωνιστούν στα δωρεάν events της εβδομάδας (24/2-2/3).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας

Μουσειακή βόλτα με ελεύθερη είσοδο, ο Καρυωτάκης σε μορφή θεατρικού αναλογίου και το «λούτρινο» και καυστικό «Κάστρο της Μοναξιάς» του πρωτοπόρου εικαστικού Mike Kelley πρωταγωνιστούν στα δωρεάν events της εβδομάδας (24/2-2/3).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας - εικόνα 1
«Mike Kelley: Fortress of Solitude» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση του Αμερικανού πρωτοπόρου Mike Kelley «Fortress of Solitude» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321-3) σε επιμέλεια Douglas Fogle ολοκληρώνεται αυτήν την Κυριακή 25/2. Δεκαεπτά έργα του ανατρεπτικού εικαστικού που μέχρι την αυτοκτονία του το 2012 άφησε δυνατό αποτύπωμα στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται δωρεάν στην πρώτη μονογραφική του έκθεση στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ (Σάββατο 10 π.μ.-5 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ.).

Η πλούσια συλλογή από έργα ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής και χαρακτικών Ευρωπαίων καλλιτεχνών του Μουσείου Φρυσίρα στην Πλάκα (Μονής Αστερίου 3, 2103234678) είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό αυτήν την Κυριακή 25/2, και κάθε τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Μέχρι το τέλος Ιουνίου φιλοξενείται η δεύτερη ενότητα του «Νέοι Ορίζοντες» με τίτλο «Το Απρόβλεπτο των Ιδεών», παρουσιάζοντας οράματα και ιδέες, όπως αυτά αποτυπώθηκαν από εικοσιένα Έλληνες αλλά και ξένους ζωγράφους με έναν αυστηρά προσωπικό τρόπο.

Τα αρχιτεκτονικά βραβεία «Δομές» απονέμονται για ένατη συνεχή χρονιά το Σάββατο 24/2, 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση. Τριμελής επιτροπή καταξιωμένων αρχιτεκτόνων από τη Ρωσία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία επέλεξαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες τους νικητές των βραβείων «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», «Καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη» και «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο», ενώ το «Βραβείο Συναδέλφων» για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο και την καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη θα απονεμηθεί φέτος για πρώτη φορά.

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας - εικόνα 2
Νίκος Κουρής και Εύη Σαουλίδου στο θεατρικό αναλόγιο «Παραβάσεις»

Η μελαγχολική φύση του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Καρυωτάκη σκιαγραφείται στις «Παραβάσεις», το θεατρικό αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», την Κυριακή 25/2 (5 μ.μ.). Οι ηθοποιοί Νίκος Κουρής και Εύη Σαουλίδου, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Έφης Θεοδώρου και με τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο, παρουσιάζουν το πορτρέτο του Κώστα Καρυωτάκη μέσα από την δραματουργική σύνθεση «Απόψε είναι σαν όνειρο το δείλι», που συνδέει αποσπάσματα από τα ποιήματα, τα πεζά και τις επιστολές του.

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Τα οχτώ βουνά» («Le otto montagne»), ο Ιταλός συγγραφέας Πάολο Κονιέττι έρχεται στο Μέγαρο τη Δευτέρα 26/2 (7μ.μ.). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής και πεζογράφος, τιμημένος με το κορυφαίο ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο Strega για την περασμένη χρονιά, θα συνομιλήσει με την μεταφράστρια Άννα Παπασταύρου σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282000).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας - εικόνα 3
Εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά από τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Το Σάββατο 24/2 (11.30 π.μ.) η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας διοργανώνει το εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα «Sonia & Robert Delaunay: Χορεύοντας με τα μάτια». Παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών ανακαλύπτουν τους πίνακες του διάσημου ανδρόγυνου-εκπροσώπου του καλλιτεχνικού ρεύματος του ορφισμού, που χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα και τα γεωμετρικά σχέδια, πειραματίζονται με υλικά και τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά έργα τέχνης. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2109593518 (Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ, Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα, 2103739651-2).

Παιχνίδι και ενημέρωση συνδυάζονται στο καθιερωμένο open day «Let’s Play» του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Την Κυριακή 25/2, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., παιδιά ηλικίας 9-12 ετών διασκεδάζουν στις εγκαταστάσεις του Pierce College με πειράματα, δημιουργικά και μουσικοχορευτικά εργαστήρια και ομαδικά αθλητικά παιχνίδια, όσο οι γονείς τους ανακαλύπτουν το εκπαιδευτικό περιβάλλον του Γυμνασίου και του Λυκείου του Κολεγίου. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ και στο 2106009800 (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.