Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας

Μουσειακή βόλτα με ελεύθερη είσοδο, ο Καρυωτάκης σε μορφή θεατρικού αναλογίου και το «λούτρινο» και καυστικό «Κάστρο της Μοναξιάς» του πρωτοπόρου εικαστικού Mike Kelley πρωταγωνιστούν στα δωρεάν events της εβδομάδας (24/2-2/3).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας

Μουσειακή βόλτα με ελεύθερη είσοδο, ο Καρυωτάκης σε μορφή θεατρικού αναλογίου και το «λούτρινο» και καυστικό «Κάστρο της Μοναξιάς» του πρωτοπόρου εικαστικού Mike Kelley πρωταγωνιστούν στα δωρεάν events της εβδομάδας (24/2-2/3).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας - εικόνα 1
«Mike Kelley: Fortress of Solitude» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση του Αμερικανού πρωτοπόρου Mike Kelley «Fortress of Solitude» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321-3) σε επιμέλεια Douglas Fogle ολοκληρώνεται αυτήν την Κυριακή 25/2. Δεκαεπτά έργα του ανατρεπτικού εικαστικού που μέχρι την αυτοκτονία του το 2012 άφησε δυνατό αποτύπωμα στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται δωρεάν στην πρώτη μονογραφική του έκθεση στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ (Σάββατο 10 π.μ.-5 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ.).

Η πλούσια συλλογή από έργα ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής και χαρακτικών Ευρωπαίων καλλιτεχνών του Μουσείου Φρυσίρα στην Πλάκα (Μονής Αστερίου 3, 2103234678) είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό αυτήν την Κυριακή 25/2, και κάθε τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Μέχρι το τέλος Ιουνίου φιλοξενείται η δεύτερη ενότητα του «Νέοι Ορίζοντες» με τίτλο «Το Απρόβλεπτο των Ιδεών», παρουσιάζοντας οράματα και ιδέες, όπως αυτά αποτυπώθηκαν από εικοσιένα Έλληνες αλλά και ξένους ζωγράφους με έναν αυστηρά προσωπικό τρόπο.

Τα αρχιτεκτονικά βραβεία «Δομές» απονέμονται για ένατη συνεχή χρονιά το Σάββατο 24/2, 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση. Τριμελής επιτροπή καταξιωμένων αρχιτεκτόνων από τη Ρωσία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία επέλεξαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες τους νικητές των βραβείων «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», «Καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη» και «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο», ενώ το «Βραβείο Συναδέλφων» για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο και την καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη θα απονεμηθεί φέτος για πρώτη φορά.

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας - εικόνα 2
Νίκος Κουρής και Εύη Σαουλίδου στο θεατρικό αναλόγιο «Παραβάσεις»

Η μελαγχολική φύση του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Καρυωτάκη σκιαγραφείται στις «Παραβάσεις», το θεατρικό αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», την Κυριακή 25/2 (5 μ.μ.). Οι ηθοποιοί Νίκος Κουρής και Εύη Σαουλίδου, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Έφης Θεοδώρου και με τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο, παρουσιάζουν το πορτρέτο του Κώστα Καρυωτάκη μέσα από την δραματουργική σύνθεση «Απόψε είναι σαν όνειρο το δείλι», που συνδέει αποσπάσματα από τα ποιήματα, τα πεζά και τις επιστολές του.

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Τα οχτώ βουνά» («Le otto montagne»), ο Ιταλός συγγραφέας Πάολο Κονιέττι έρχεται στο Μέγαρο τη Δευτέρα 26/2 (7μ.μ.). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής και πεζογράφος, τιμημένος με το κορυφαίο ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο Strega για την περασμένη χρονιά, θα συνομιλήσει με την μεταφράστρια Άννα Παπασταύρου σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282000).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας - εικόνα 3
Εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά από τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Το Σάββατο 24/2 (11.30 π.μ.) η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας διοργανώνει το εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα «Sonia & Robert Delaunay: Χορεύοντας με τα μάτια». Παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών ανακαλύπτουν τους πίνακες του διάσημου ανδρόγυνου-εκπροσώπου του καλλιτεχνικού ρεύματος του ορφισμού, που χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα και τα γεωμετρικά σχέδια, πειραματίζονται με υλικά και τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά έργα τέχνης. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2109593518 (Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ, Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα, 2103739651-2).

Παιχνίδι και ενημέρωση συνδυάζονται στο καθιερωμένο open day «Let’s Play» του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Την Κυριακή 25/2, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., παιδιά ηλικίας 9-12 ετών διασκεδάζουν στις εγκαταστάσεις του Pierce College με πειράματα, δημιουργικά και μουσικοχορευτικά εργαστήρια και ομαδικά αθλητικά παιχνίδια, όσο οι γονείς τους ανακαλύπτουν το εκπαιδευτικό περιβάλλον του Γυμνασίου και του Λυκείου του Κολεγίου. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ και στο 2106009800 (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Τετάρτη 6/3

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, η είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία θα είναι χωρίς εισιτήριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/03/2024

"Πατρίδες": Συζητώντας για το τι σημαίνει σήμερα ευρωπαϊκό ιδεώδες στο Free Thinking Zone

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.

"Liminality": Ο Γιώργος Σαμψωνίδης δημιουργεί ερωτήματα για τη βεβαιότητα της δικής μας ενσυναίσθησης

Μία ενότητα με υβριδικά ζωγραφικά έργα στα οποία ο καλλιτέχνης, με την διακριτή επέμβαση της τεχνολογίας, δημιουργεί μία νέα παραστατικότητα.

"Re(a)Duchamp": Έργα του Marcel Duchamp για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα από την Ευρώπη και την Αμερική.

Αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά των Ελληνίδων κεραμιστριών

Το Mon Coin Studio παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη γυναικεία δημιουργία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3).

"Εντός Εκτός": Μια ομαδική έκθεση έργων σε χαρτί εντός και εκτός κάδρου από διαφορετικές περιόδους

Τα έργα εμπεριέχουν την απόφαση του καλλιτέχνη για το τι θα συμπεριληφθεί εντός του κάδρου και τι θα αφεθεί εκτός.

Συζητάμε για την "Ιστορία της Θεραπαινίδας" & την ποπ κουλτούρα": Από το βιβλίο, στην τηλεόραση και την κοινωνία

Μία συζήτηση για τη μεγαλοφυή δυστοπία της Margaret Atwood που κλείνει σχεδόν 40 χρόνια ζωής.