H ελληνική αποκριάτικη παράδοση έρχεται στην πλατεία Συντάγματος

Δείτε το πρόγραμμα του εορταστικού τριήμερου που φέρνει ο Δήμος Αθηναίων για να μας μυήσει στις παραδόσεις του τόπου.

H ελληνική αποκριάτικη παράδοση έρχεται στην πλατεία Συντάγματος

Ακολουθώντας το αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, η παράδοση της Αποκριάς έρχεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, το Σύνταγμα μετατρέπεται σε μια μεγάλη εορταστική σκηνή με μουσικές παρελάσεις, εθιμικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις παραδόσεις της Κοζάνης, της Νάξου αλλά και του Έβρου, μαθαίνοντας για τις αναπαραστάσεις και τους τελετουργικούς κώδικες που αυτά φέρουν.

Τσικνοπέμπτη 8/2

12 μ.-2 μ.μ.: Μουσική παρέλαση με τον Λευτέρη Γρηγορίου και τα Global Νταούλια, διαδρομή: Σύνταγμα, Ερμού, Αιόλου, Μοναστηράκι.
2-3 μ.μ.: Το εθιμικό δρώμενο των Κουδουνάτων από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.
3-4 μ.μ.: Αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου των Κορδελάτων από τη Νάξο και αποκριάτικοι χοροί της Σάμου και της Ικαρίας από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα «Βάκχαι».

Παρασκευή 9/2

1.30-3 μ.μ.: 3 μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Σκούτας, Δημήτρης Μηταράκης και Γιάννης Ζαρίας ερμηνεύουν ρεμπέτικα, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια
3-4 μ.μ.: Αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου των Φανών της Κοζάνης, αποκριάτικοι χοροί από τα Μέγαρα Αττικής και στιγμιότυπα από την Αθηναϊκή Αποκριά από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα Βάκχαι
4.30-5.30 μ.μ.: Αποκρεύουμε στην Αθήνα, παραδοσιακοί χοροί από την Ομάδα Χορού Ενηλίκων του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Λ. Αλεξάνδρας και των γυμναστηρίων Φορμίωνος και Πρέκα

Σάββατο 10/2

1-2 μ.μ.: Αναπαράσταση εθιμικών δρώμενων από τη Θράκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυρούπολης Χοροέκφραση
2-3.30 μ.μ.: Ας συνεχίσουν οι Χοροί Παραδοσιακοί χοροί από τις Ομάδες Χορών Ενηλίκων των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης Άνω και Κάτω Πετραλώνων, Σεπολίων, Αγ. Ελευθερίου, τις παιδικές ομάδες χορού των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης Σεπολίων, Αγ. Ελευθερίου και της εφηβικής ομάδας χορού του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Κυψέλης
3.30-4.30 μ.μ.: Αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου του Μπέη από τον Βόρειο Έβρο από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα Βάκχαι


i Τις εκδηλώσεις του τριημέρου στο Σύνταγμα πλαισιώνουν συναυλίες, πάρτι και παραδοσιακά δρώμενα κ.ά. σε διάφορα σημεία της πόλης, που μπορείτε να αναζητήσετε αναλυτικότερα εδώ. Όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη συμμετοχή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας όπου υπάρχουν δηλώσεις συμμετοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Με το βλέμμα στην Ιαπωνία": Ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας από την Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλεί επαγγελματίες εικαστικούς φωτογράφους να λάβουν συμμετοχή σε πρόγραμμα Ελληνο-ιαπωνικής καλλιτεχνικής φιλοξενίας.

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.