Η τεχνολογία της αρχαίας Ελλάδας έρχεται στο Innovathens

Μια δωρεάν ομιλία από την SciFY Academy μας πηγαίνει στις απαρχές της ευρηματικότητας με ένα γοητευτικό ταξίδι στην ελληνιστική περίοδο.

Η τεχνολογία της αρχαίας Ελλάδας έρχεται στο Innovathens

Όσο η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» συνεχίζεται μέχρι αρχές Μαρτίου στο Ίδρυμα Λασκαρίδη και όσο το νεοσύστατο αθηναϊκό μουσείο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία Κώστα Κοτσανά» μας περιμένει στην καρδιά της πόλης, οι αφορμές για να κοιτάξουμε τις απαρχές της ελληνικής ευρηματικότητας δεν είναι και λίγες... Σε αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να προστεθεί η 23η SciFY Academy (που διοργανώνεται από την SciFY, το Μουσείο Ηρακλειδών και το INNOVATHENS powered by Samsung), με τίτλο «Η Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα».

Δίνοντας ραντεβού χωρίς χρηματικό αντίτιμο στον χώρο διαλέξεων του Innovathens, την Πέμπτη 26 του μήνα (7 μ.μ.), ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Θεοδόσης Τάσιος, πρόκειται να μας παρασύρει σε ένα γοητευτικό ιστορικό ταξίδι. Από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και τους αυτόματους μηχανισμούς μέχρι τις πολεμικές μηχανές, τα ιατρικά εργαλεία και τα δομικά έργα, το πανόραμα της αρχαιοελληνικής τεχνολογογικής έξαρσης μας περιμένει μαζί με τα σχόλια των πολιτικοϊστορικών και λοιπών συνθηκών, που καθόρισαν αυτή την εξέλιξη.

Η τεχνολογία της αρχαίας Ελλάδας έρχεται στο Innovathens - εικόνα 1

Στόχος είναι η παρουσίαση του ιστορικού νήματος των τεχνολογικών εφευρέσεων, πράγμα που κάνει ενδιαφέρουσα την ομιλία όχι μόνο σε φοιτητές τεχνολογικών και ιστορικών σχολών ή σε τεχνικούς, επιστήμονες και ερευνητές αλλά και για τους ακροατές που θρέφουν απλώς ζέση προς την ενημέρωση και την τεχνολογία.

i Πειραιώς 100, 25/1, 7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Κατευνάζοντας τους φόβους της ψυχής | Αποσπάσματα μιας συζήτησης με την εικαστικό Ελένη Οδυσσέως

Η καλλιτέχνις Ελένη Οδυσσέως μιλά στην Ιωάννα Γερακίδη για την εικαστική της πρακτική, τις ερευνητικές της θεματικές, τις διαδικασίες παραγωγής ή -καλύτερα- αναπαραγωγής ή σύνθεσης ενός κόσμου παρήγορου, συλλογικού, μεταφυσικού.

Η Γεωργία Φαμπρίς μιλάει για την ορμητική θηλυκότητα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ζωγραφικά και υφαντά έργα διαφόρων διαστάσεων που εξερευνούν τη γυναικεία φιγούρα παρουσιάζει η Γεωργία Φαμπρίς στη νέα ατομική της έκθεση.

Η κολεκτίβα Nest "σε αναζήτηση κουίρ καταφυγίων" ενάντια στην ομοφοβία της Αφρικής

Ο Sunny Dolat, συνιδρυτής της αφρικανικής κολεκτίβας Nest, μιλάει για τη νέα έκθεση που η ομάδα παρουσιάζει από 29/9 στο ΕΜΣΤ, έναν εορτασμό για το κουίρ βίωμα και όλες τις εκφάνσεις του.

Η "Φαμέγια" μάς θυμίζει ποια είναι η αφετηρία μας

Η Αντωνία Ζεβόλη Νταουντάκη, στη "Φαμέγια", από τις εκδόσεις Εύμαρος, αφηγείται την ιστορία της γιαγιάς της στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Δανάη Ηώ, πώς συνδέεται ο μύθος του Κάδμου με τα σύγχρονα διακυβεύματα γύρω από τις λειτουργίες της γραφειοκρατίας και της οικοδόμησης του έθνους;

Με αφορμή την έκθεση "Landform Instrument" στο State of Concept Athens, η Δανάη Ηώ μας μιλά για την έρευνά της στη Θήβα και την υπαινικτική ματιά της ποίησης στην ιστορία (του εθνικισμού).