Τα εγκαίνια της εβδομάδας

Οστικές αναπλάσεις, βιβλικές αναφορές και το φροϋδικό υποσυνείδητο έρχονται στην πόλη.

Τα εγκαίνια της εβδομάδας

Ανα-πλάσεις

Η εικαστικός Μάρω Κερασιώτη έρχεται μαζί με τον πηλό –τον «παντοτινό σύντροφο» όπως λέει χαρακτηριστικά και η ίδια για τα τελευταία εξήντα χρόνια– στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, από τη Δευτέρα 22 του μηνός (7 μ.μ.). Για πρώτη φορά πειραματίζεται με την μορφή του κόκαλου, επιθυμία που της δημιουργήθηκε μετά από δύο τυχαία συμβάντα –ένα στο πασχαλινό φαγοπότι κι άλλο ένα σε χειμωνιάτικη βόλτα στην παραλία– όταν και ανακάλυψε την ομορφιά που κρύβουν οι οστικές αυλακώσεις και θέλησε να πειραματιστεί μαζί τους.

i Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Μιχαλακοπούλου, 210 7245432, 22/1-10/2 Τρ., Πέμ. Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


A New Image for the New Invisible

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 1

Η ομάδα ΝΙ (από το New Irrationalism αλλά και από τους του Niiiiiii των Μόντι Πάιθονς) συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό με την πρώτη της έκθεση στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου. Ξεκινώντας από τη Δευτέρα (22/1, 8 μ.μ.), έργα με έντονο πολιτικό σχολιασμό ή με αναφορές στην ιστορία της τέχνης κα πάντα με χιούμορ μιλούν για μια διαφορετική προσέγγιση στην εικαστική δημιουργία, όπου το παραγόμενο προϊόν είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας. «Πειραματιζόμαστε σε καιρούς ατομικισμού και μοναχικότητας για μια νέα ομαδικότητα, για τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών οραμάτων», όπως λένε και οι ίδιοι.

i Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 2102710472, 15/1-17.2, Πέμ.-Παρ. 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Ανασκαφή στην Αθήνα

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 2

Ορμώμενοι από αθηναιογραφικά κείμενα του Νίκου Βατόπουλου –δημοσιευμένα όλα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»-, τριανταδύο εικαστικοί προσεγγίζουν πτυχές της ιδέας της Αθήνας μέσα από αστικά τοπία, εσωτερικά, πρόσωπα της πόλης και ψευδαισθητικές αναπαραστάσεις. Από την Τρίτη 23 του μήνα (8 μ.μ.) έρχονται στην αίθουσα τέχνης ena contemporary αναφορές από μία άλλη μητρόπολη, που αποπνέουν μνήμη και ένα πολιτιστικό-ιστορικό απόσταγμα των καιρών.

i Βαλαωρίτου 9Γ, 2103388501, 23/1-24/3, Είσοδος ελεύθερη.


Γυμνή σάρκα

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 3

Οι εκθέσεις μίας ημέρας από το KROMA One-Off επιστρέφουν στο Ρομάντσο, αυτή τη φορά με τα ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Πανταζή. Οκτώ επιλεγμένες δημιουργίες από την τελευταία δεκαετία του εικαστικού συγκεντρώνονται την Πέμπτη 25/1 (6 μ.μ.) και σχολιάζουν πάνω στο ζήτημα τέχνης και ηθικής. Αναφορές στην ψυχανάλυση και την θρησκεία και την επιστήμη αντικατοπρίζουν το δικαίωμα του οικομενικού ανθρώπου στην ελεύθερη έκφραση, παντός τύπου. Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιείται δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, προκειμένου να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη και να αναγνωρίσουν τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει μέσα από τη δουλειά του.

i Αναξαγόρα 3-5, Πέμπτη 25/1, 6-11 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Κύβος συμπύκνωσης/Condensation Cube

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 4

Ένα προϊόν δεκαετούς συγκέντρωσης διαδικτυακού υλικού ενημέρωσης και σχολιασμού από τον εικαστικό Βασίλη Βλασταρά έρχεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης. Από τη Πέμπτη (25/1, 7 μ.μ.) το πλούσιο υλικό μας καλεί να αναγνώσουμε την τοπογραφία της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ελληνικής πραγματικότητας, ξεκινώντας από τις πυρκαγιές του ’07. Μέσα του, συμπυκνώνονται τα κοινωνικοπολιτικά αντανακλαστικά της Ελλάδας της κρίσης, οι αλλαγές στο δημόσιο λόγο και τα νέα πολιτισμικά και επικοινωνιακά ήθη.

i Βαλαωρίτου 9 α, 2103616165, 25/1-31/3, Τρ.-Παρ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-3 μ.., Είσοδος ελεύθερη.


Building a Babel Tower

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 5

Μετά από τη συμμετοχή του στην 6η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης και την 7η Μπιενάλε του Πεκίνου, ο Γιώργος Τσεριώνης φέρνει τη νέα του δουλειά στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΛ gallery, με σημείο αναφοράς τον Πύργο της Βαβέλ. Ξεκινώντας από τις 26 του μήνα (8 μ.μ.), μιλά για τη συνύπαρξη των ανθρώπων, τη δυσκολία επικοινωνίας αλλά και την ψυχολογική απομάκρυνση στα πλαίσια του καπιταλιστικού ιστού. Κολλάζ με εικόνες από αρχειακό υλικό και σχέδια με φράσεις σε διπλωμένα χαρτιά (δουλεμένα με την τεχνική του origami), κεραμικά γλυπτά και μία εγκατάσταση που παραπέμπει στον βιβλικό πύργο… όλα καταλήγουν σε μία σύνθεση που εγείρει φιλοσοφικά ερωτήματα και εσωτερικές αναζητήσεις.

i Μεσολογγίου 55Α, 210 4631933, 26.1-21/4, Τετ. & Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Πέμ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Back to basics: Uncanny ΙΙ

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 6

Μετά από ένα χρόνο (και ένα μήνα), έρχεται το δεύτερο μέρος από την ομαδική έκθεση που εξερευνά την φροϋδική έννοια του Ανοίκειου (Uncanny). Περισσότεροι από δέκα καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στην ENIA gallery από τις 26 του μήνα (8 μ.μ.) και ρίχνουν τα δικά τους βλέμματα πάνω στην έννοια του γνώριμου και του μη γνώριμου -δίπολο που αν και εκ πρώτης όψεως στέκεται αντιθετικά δεν εξαντλείται φροϋδικά εκεί: αυτό που ορίζουμε ως ανοίκειο, ως ξένο κρύβει μία ασυνείδητη σύνδεση με μία οικεία εμπειρία που έχουμε ζήσει και έχουμε απωθήσει στο αντίθετό της.

i Μεσολογγίου 55, Πειραιάς, 2104619700, 26/1-21/4, Τετ.-Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Πέμ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Capturing the Moment

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 7

Έργα από το εικαστικό δίδυμο Blaqk (Γρηγόρης Παπαγρηγορίου και Χρήστος Τζαφέρος) έρχονται στους δύο χώρους του Temporary Duplex, κάνοντας εγκαίνια την Παρασκευή 26 του μηνός και ώρα 8 μ.μ. Συνδυάζοντας τις επαγγελματικές τους ιδιότητες (καλλιγραφία και γεωγραφία) με την εκφραστική ματιά, οι δύο καλλιτέχνες μπαίνουν σε μία νέα φάση δημιουργίας και μας καλούν να αναγνώσουμε τα κατάλληλα τοποθετημένα εκθέματα στους δύο χώρους, που αρθρώνουν μία ενιαία σύνθεση εκφράζοντας έννοιες όπως η κίνηση, η επανάληψη και η κατάσταση της στιγμής της δημιουργίας.

i Επικούρου 16 (Τemporary Duplex: The Lockers) & Ευμορφοπούλου 6 (Τemporary Duplex: The Laundry), 6976484135, 27/1-11/2, Επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες

Enia Gallery

Μεσολογγίου 55, Πειραιάς
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Kaplanon 5 Gallery

Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
  • Clubs

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".