Τα εγκαίνια της εβδομάδας

Οστικές αναπλάσεις, βιβλικές αναφορές και το φροϋδικό υποσυνείδητο έρχονται στην πόλη.

Τα εγκαίνια της εβδομάδας

Ανα-πλάσεις

Η εικαστικός Μάρω Κερασιώτη έρχεται μαζί με τον πηλό –τον «παντοτινό σύντροφο» όπως λέει χαρακτηριστικά και η ίδια για τα τελευταία εξήντα χρόνια– στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, από τη Δευτέρα 22 του μηνός (7 μ.μ.). Για πρώτη φορά πειραματίζεται με την μορφή του κόκαλου, επιθυμία που της δημιουργήθηκε μετά από δύο τυχαία συμβάντα –ένα στο πασχαλινό φαγοπότι κι άλλο ένα σε χειμωνιάτικη βόλτα στην παραλία– όταν και ανακάλυψε την ομορφιά που κρύβουν οι οστικές αυλακώσεις και θέλησε να πειραματιστεί μαζί τους.

i Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Μιχαλακοπούλου, 210 7245432, 22/1-10/2 Τρ., Πέμ. Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


A New Image for the New Invisible

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 1

Η ομάδα ΝΙ (από το New Irrationalism αλλά και από τους του Niiiiiii των Μόντι Πάιθονς) συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό με την πρώτη της έκθεση στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου. Ξεκινώντας από τη Δευτέρα (22/1, 8 μ.μ.), έργα με έντονο πολιτικό σχολιασμό ή με αναφορές στην ιστορία της τέχνης κα πάντα με χιούμορ μιλούν για μια διαφορετική προσέγγιση στην εικαστική δημιουργία, όπου το παραγόμενο προϊόν είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας. «Πειραματιζόμαστε σε καιρούς ατομικισμού και μοναχικότητας για μια νέα ομαδικότητα, για τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών οραμάτων», όπως λένε και οι ίδιοι.

i Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 2102710472, 15/1-17.2, Πέμ.-Παρ. 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Ανασκαφή στην Αθήνα

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 2

Ορμώμενοι από αθηναιογραφικά κείμενα του Νίκου Βατόπουλου –δημοσιευμένα όλα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»-, τριανταδύο εικαστικοί προσεγγίζουν πτυχές της ιδέας της Αθήνας μέσα από αστικά τοπία, εσωτερικά, πρόσωπα της πόλης και ψευδαισθητικές αναπαραστάσεις. Από την Τρίτη 23 του μήνα (8 μ.μ.) έρχονται στην αίθουσα τέχνης ena contemporary αναφορές από μία άλλη μητρόπολη, που αποπνέουν μνήμη και ένα πολιτιστικό-ιστορικό απόσταγμα των καιρών.

i Βαλαωρίτου 9Γ, 2103388501, 23/1-24/3, Είσοδος ελεύθερη.


Γυμνή σάρκα

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 3

Οι εκθέσεις μίας ημέρας από το KROMA One-Off επιστρέφουν στο Ρομάντσο, αυτή τη φορά με τα ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Πανταζή. Οκτώ επιλεγμένες δημιουργίες από την τελευταία δεκαετία του εικαστικού συγκεντρώνονται την Πέμπτη 25/1 (6 μ.μ.) και σχολιάζουν πάνω στο ζήτημα τέχνης και ηθικής. Αναφορές στην ψυχανάλυση και την θρησκεία και την επιστήμη αντικατοπρίζουν το δικαίωμα του οικομενικού ανθρώπου στην ελεύθερη έκφραση, παντός τύπου. Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιείται δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, προκειμένου να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη και να αναγνωρίσουν τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει μέσα από τη δουλειά του.

i Αναξαγόρα 3-5, Πέμπτη 25/1, 6-11 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Κύβος συμπύκνωσης/Condensation Cube

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 4

Ένα προϊόν δεκαετούς συγκέντρωσης διαδικτυακού υλικού ενημέρωσης και σχολιασμού από τον εικαστικό Βασίλη Βλασταρά έρχεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης. Από τη Πέμπτη (25/1, 7 μ.μ.) το πλούσιο υλικό μας καλεί να αναγνώσουμε την τοπογραφία της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ελληνικής πραγματικότητας, ξεκινώντας από τις πυρκαγιές του ’07. Μέσα του, συμπυκνώνονται τα κοινωνικοπολιτικά αντανακλαστικά της Ελλάδας της κρίσης, οι αλλαγές στο δημόσιο λόγο και τα νέα πολιτισμικά και επικοινωνιακά ήθη.

i Βαλαωρίτου 9 α, 2103616165, 25/1-31/3, Τρ.-Παρ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-3 μ.., Είσοδος ελεύθερη.


Building a Babel Tower

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 5

Μετά από τη συμμετοχή του στην 6η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης και την 7η Μπιενάλε του Πεκίνου, ο Γιώργος Τσεριώνης φέρνει τη νέα του δουλειά στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΛ gallery, με σημείο αναφοράς τον Πύργο της Βαβέλ. Ξεκινώντας από τις 26 του μήνα (8 μ.μ.), μιλά για τη συνύπαρξη των ανθρώπων, τη δυσκολία επικοινωνίας αλλά και την ψυχολογική απομάκρυνση στα πλαίσια του καπιταλιστικού ιστού. Κολλάζ με εικόνες από αρχειακό υλικό και σχέδια με φράσεις σε διπλωμένα χαρτιά (δουλεμένα με την τεχνική του origami), κεραμικά γλυπτά και μία εγκατάσταση που παραπέμπει στον βιβλικό πύργο… όλα καταλήγουν σε μία σύνθεση που εγείρει φιλοσοφικά ερωτήματα και εσωτερικές αναζητήσεις.

i Μεσολογγίου 55Α, 210 4631933, 26.1-21/4, Τετ. & Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Πέμ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Back to basics: Uncanny ΙΙ

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 6

Μετά από ένα χρόνο (και ένα μήνα), έρχεται το δεύτερο μέρος από την ομαδική έκθεση που εξερευνά την φροϋδική έννοια του Ανοίκειου (Uncanny). Περισσότεροι από δέκα καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στην ENIA gallery από τις 26 του μήνα (8 μ.μ.) και ρίχνουν τα δικά τους βλέμματα πάνω στην έννοια του γνώριμου και του μη γνώριμου -δίπολο που αν και εκ πρώτης όψεως στέκεται αντιθετικά δεν εξαντλείται φροϋδικά εκεί: αυτό που ορίζουμε ως ανοίκειο, ως ξένο κρύβει μία ασυνείδητη σύνδεση με μία οικεία εμπειρία που έχουμε ζήσει και έχουμε απωθήσει στο αντίθετό της.

i Μεσολογγίου 55, Πειραιάς, 2104619700, 26/1-21/4, Τετ.-Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Πέμ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Capturing the Moment

Τα εγκαίνια της εβδομάδας - εικόνα 7

Έργα από το εικαστικό δίδυμο Blaqk (Γρηγόρης Παπαγρηγορίου και Χρήστος Τζαφέρος) έρχονται στους δύο χώρους του Temporary Duplex, κάνοντας εγκαίνια την Παρασκευή 26 του μηνός και ώρα 8 μ.μ. Συνδυάζοντας τις επαγγελματικές τους ιδιότητες (καλλιγραφία και γεωγραφία) με την εκφραστική ματιά, οι δύο καλλιτέχνες μπαίνουν σε μία νέα φάση δημιουργίας και μας καλούν να αναγνώσουμε τα κατάλληλα τοποθετημένα εκθέματα στους δύο χώρους, που αρθρώνουν μία ενιαία σύνθεση εκφράζοντας έννοιες όπως η κίνηση, η επανάληψη και η κατάσταση της στιγμής της δημιουργίας.

i Επικούρου 16 (Τemporary Duplex: The Lockers) & Ευμορφοπούλου 6 (Τemporary Duplex: The Laundry), 6976484135, 27/1-11/2, Επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες

Enia Gallery

Μεσολογγίου 55, Πειραιάς
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Kaplanon 5 Gallery

Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
  • Clubs

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.