Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας;

Με αφορμή την έκθεση «160 χρόνια made in Greece: Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» ετοιμάσαμε μερικά εντατικά μαθήματα για το βιομηχανικό προφίλ της χώρας – απαραίτητα για τον κάθε επισκέπτη.

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας;

Με αφορμή την έκθεση «160 χρόνια made in Greece: Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη (18/1, 7 μ.μ.) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μιλήσαμε με τον υπεύθυνο ιστορικής έρευνας Γιάννη Στογιαννίδη και ετοιμάσαμε μερικά εντατικά μαθήματα για να περιηγηθείτε διαβασμένοι τα 800 και πλέον εκθέματα – ιστορικά ντοκουμέντα, διαφημιστικές αφίσες, αυθεντικά μηχανήματα κ.ά., που επιχειρούν να μας ξανασυστήσουν το βιομηχανικό προφίλ της χώρας.

#1 Το εργοστάσιο φωταερίου παρήγαγε και... ρεύμα

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας; - εικόνα 1

Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πρωτοφτάνει το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα, μαζί με την Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία που αναλαμβάνει την ηλεκτροδότηση των μεγάλων ελληνικών πόλεων εμφανίζεται μια μικρή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο μηχανουργείο του εργοστάσιου φωταερίου με σκοπό τη φωταγώγηση της πρωτεύουσας. Μετά τη διαμαρτυρία της πρώτης και τη σύγκρουση των δύο εταιρειών, το κράτος παρεμβαίνει το 1908 για να δώσει το αποκλειστικό προνόμιο στην EHE.

#2 Το κλειδί της επιτυχίας

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας; - εικόνα 2

Πέρα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας που επανδρώνουν συστηματικά τις βιομηχανίες με τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό (με πρωτεργάτη το Μετσόβιο Πολυτεχνείο που το 1836 ξεκίνησε ως σχολείο τεχνιτών), η εκπαίδευση των μελλοντικών εργαζομένων προωθείται και από τις ίδιες τις εταιρείες. Ξεχωρίζει το παράδειγμα της πρωτοπόρας φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ, η οποία διατηρεί εδώ και μία πεντηκονταετία ένα εντυπωσιακό κέντρο έρευνας, ανοιχτό στους Έλληνες επιστήμονες για πειράματα και μελέτες.

#3 Ευρηματικό marketing

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας; - εικόνα 3

Μαζί με τα καινοτόμα προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, ήρθαν φυσικά και τα ευρηματικά κόλπα για την προώθησή τους. Έτσι, μερικοί πωλητές από το πρώτο εργοστάσιο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα γυρνούν τη δεκαετία του ’30 ανά την ελληνική ύπαιθρο για να μυήσουν τους αγρότες στις νέες χημικές ουσίες, ενώ λίγες δεκαετίες αργότερα το προσωπικό από τη νεοσύστατη ΔΕΗ ξεκινά ενημερωτικές συναντήσεις με τις Ελληνίδες νοικοκυρές για τα οφέλη των ηλεκτρικών συσκευών.

#4 Μια eco-friendly καινοτομία που ναυάγησε

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας; - εικόνα 4

Τη δεκαετία του ’70, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή –που λίγο καιρό πριν είχε ξεκινήσει στην Αγγλία– μεταφέρεται στο νησί της Σύρου. Επανδρώνεται εκ νέου και είναι έτοιμο για την παραγωγή του πρωτοπόρου μοντέλου Enfield 8000 μέχρι που η δαιδαλώδης γραφειοκρατία της εποχής οδηγεί άδοξα στο πρώιμο κλείσιμο του εγχειρήματος, με μόλις 120 αυτοκίνητα στο ιστορικό του.

#5 Υπάρχει ελληνική βιομηχανία σήμερα;

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας; - εικόνα 5

Κι όμως. Μπορεί συγκεκριμένοι κλάδοι να μην κατάφεραν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, διαθέτουμε όμως brand names ισχυρά στη διεθνή αγορά, ιδιαίτερα στο ζωτικό τομέα των τροφίμων (Γιώτης, Παπαδοπούλου κ.ά.), ενώ ακόμα και στη βαριά βιομηχανία βρίσκουμε δυναμικά παραδείγματα, όπως ο όμιλος Βιοχάλκο που λειτουργεί δεκάδες εργοστάσια εντός και εκτός Ελλάδος και συνεισφέρει σημαντικά στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

#6 Το αόρατο χέρι της… πολιτικής

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας; - εικόνα 6

Η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων το ’22 και η χρηματοδότηση μέσω του αμερικανικού Σχεδίου Μάρσαλ λειτούργησαν ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη των εγχώριων εργοστασίων και τη δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών ζωνών (π.χ. της Νέας Ιωνίας με κλωστοϋφαντουργία-ταπητουργία), αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις του κραχ του ’29 και τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

i Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300, 18/1-25/3, Τρ.-Παρ.: 12 μ -8 μ.μ., Σάβ-Κυρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ., Γενική είσοδος: € 4, μειωμένο εισιτήριο: € 2.30 (άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Γνωρίστε τις εμβληματικές "Σκιές" του Νίκου Κεσσανλή

Ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 ετοιμάζει η Ελληνογερμανική Αγωγή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

Η Λένα Παπαληγούρα συναρπάστηκε από  το μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ "Επικίνδυνος οίκτος",  γιατί είναι "βαθύ και υπαρξιακό"

Η γνωστή κινηματογραφική, τηλεοπτική και θεατρική ηθοποιός δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μην της αρέσει στο βιβλίο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/3)

Πρότζεκτ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, φωνητικοί βοηθοί με ανθρώπινη υπόσταση και ό,τι θα δούμε στις εκθέσεις που έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Η Ειρήνη Ρήγα μάς μεταφέρει σε έναν ονειρικό, μεταφυσικό κόσμο

Η νέα ατομική έκθεση της Ρήγα, "Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο Φως", θα παρουσιαστεί στον χώρο του ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.

Η παλλόμενη σκηνή τέχνης της Κυψέλης, μέσα από τους ανεξάρτητους χώρους, τα εργαστήρια και τους δημιουργούς τους

Γιατί οι νέοι καλλιτέχνες και οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης επιλέγουν την Κυψέλη; Πώς επιβιώνει και στηρίζεται ένας μη κερδοσκοπικός χώρος πολιτισμού; Καλλιτέχνες και ιδρυτές χώρων πολιτισμού μιλούν στο αθηνόραμα.

7 νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Ίκαρος

Επτά νέα βιβλία που κυκλοφορούν προσεχώς από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Παρατείνονται οι περιοδικές εκθέσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Ανάμεσά τους και η έκθεση "Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα", η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου.