Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

#1 Η Τζέσικα κρατάει φουλ του άσου

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 1

Πολυβραβευμένος ως θεατράνθρωπος («A few good men») και δημιουργός τηλεοπτικών σειρών («Δυτική πτέρυγα»), ο Άαρον Σόρκιν έχει υπογράψει λίγα μα επιτυχημένα χολιγουντιανά σενάρια («Moneyball», «Παιχνίδια Εξουσίας», «Steve Jobs»), κερδίζοντας μάλιστα το αντίστοιχο Όσκαρ για το «Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ. Η αληθινή ιστορία της Μόλι Μπλουμ, μιας πρώην σκιέρ ολυμπιακού επιπέδου, η οποία έγινε κατά την προηγούμενη δεκαετία διάσημη οργανώνοντας περιζήτητους αγώνες πόκερ για κινηματογραφικούς σταρ, ράπερ, πανίσχυρους επιχειρηματίες και τη... ρωσική μαφία, δίνει τώρα στον Σόρκιν την ευκαιρία να περάσει για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα. Με αφηγηματικό νεύρο και σαρκαστικό χιούμορ σκηνοθετεί ένα σπιντάτο δράμα πάνω στην ιλιγγιώδη άνοδο και την κατακόρυφη πτώση μιας σκορσεζικής ηρωίδας, την οποία υποδύεται με σέξι δυναμισμό η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Τζέσικα Τσαστέιν. Δίπλα της οι Ίντρις ­Έλμπα, Μάικλ Σέρα, Κρις Ο’Ντάουντ και ο Κέβιν Κόστνερ στον ρόλο του ψυχαναλυτή πατέρα της. Διαβάστε την κριτική του «α» για το «Molly’s Game» εδώ.

#2 Η Miss Kittin στο «Six D.O.G.S.»

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 2

Είναι από τις εξέχουσες γυναίκες DJ/παραγωγούς, ένα από τα electro hits της έχει τίτλο «Frank Sinatra» (και περιέχει στίχους που περιγράφουν συνουσίες) κι έχει συνεργαστεί με τον Karl Lagerfeld. Η Miss Kittin, που προσκαλείται από την ομάδα SEDS αυτό το Σάββατο 6/1 στο «Six D.O.G.S.», είναι μια δυνατή μετάκληση ώστε να ξεκινήσουμε καλά τη χρονιά. Προετοιμάσου για την εμφάνιση της Miss Kittin ακούγοντας ένα απίθανο techno και acid set εδώ.

#3 Μάθε, παιδί μου, ντιζάιν

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 3

Από τις 12/1 ξεκινά ο εκπαιδευτικός κύκλος του Ιδρύματος Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 2103611206) για την ιστορία του ντιζάιν από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Με την καθοδήγηση της ιστορικού τέχνης Χριστίνας Πετρηνού φωτίζεται η σχέση διακόσμησης και τέχνης, όπως αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου μέσα στο πλαίσιο της τεχνολογικής ανάπτυξης και της εμπορικής πρακτικής. Γνωρίστε τις τάσεις της μοντέρνας και σύγχρονης αισθητικής καθώς και το πάντρεμα εργονομίας και καλαισθησίας σε αντικείμενα ντεκόρ μέσα από έξι δίωρα μαθήματα (κάθε Παρασκευή, στις 6 μ.μ.). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

#4 Small is beautiful

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 4

«Σχετικά με τον Σμιντ», «Πλαγίως», «Απόγονοι», «Nebraska»... Έπειτα από μια σειρά κοινωνικών δραμεντί και δύο Όσκαρ σεναρίου, ο Ελληνοαμερικανός Αλεξάντερ Πέιν σκηνοθετεί τώρα για πρώτη φορά ταινία φαντασίας. Στον «Μικρόκοσμο» η λύση στον υπερπληθυσμό βρίσκεται στη... συρρίκνωση των ανθρώπων, με τους Ματ Ντέιμον και Κρίστεν Γουίγκ να προχωρούν στη μη αναστρέψιμη επέμβαση. Αυτό που ακολουθεί είναι μια sci-fi κοινωνική σάτιρα με ανατροπές, πικρό χιούμορ, συγκίνηση και αντικαταναλωτικές ανησυχίες. Διαβάστε εδώ την κριτική του «α» για τον «Μικρόκοσμο».

#5 Αφιέρωμα σε έναν auteur της σκηνογραφίας

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 5

Ένα εκτενές αφιέρωμα στον Έλληνα διακεκριμένο σκηνογράφο κι ενδυματολόγο Δαμιανό Ζαρίφη έρχεται στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄, 2107240673) για να φωτίσει το έργο του. Υπό τον τίτλο «Ο παλμός του σχεδίου», ζωγραφικές μακέτες και σχέδια από το προσωπικό του αρχείο, κοστούμια εμβληματικών παραστάσεων μαζί με αρχειακό υλικό μαρτυρούν τις υφολογικές σταθερές αλλά και τις αλλαγές στην πορεία του (εγκαίνια: 8/1, 7 μ.μ.).

#6 Πολιτικό debate σύγχρονης τέχνης

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 6

Έργα σημαντικών πρωτοπόρων της ελληνικής τέχνης (Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας και Λουκάς Σαμαράς) έρχονται σε διάλογο με έργα νεότερων εικαστικών στο «Integral II», που συνεχίζεται μέχρι τις 13 του μήνα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα» (Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, 2106439466). Κρατώντας την ίδια θεματική με το πρώτο μέρος της έκθεσης, ζωγραφικές εγκαταστάσεις, μαρμάρινα γλυπτά κι επιβλητικές μεταλλικές κατασκευές (μεταξύ άλλων) σχολιάζουν την κοινωνικοπολιτική κατάσταση του σήμερα και αποτυπώνουν την εξέλιξη της κριτικής δημιουργίας μέσα στο χρόνο.

#7 Ο Rous μας προσφέρει ένα «Λουλούδι του δρόμου»

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 7

Με τον πιο πρόσφατο δίσκο του, το «Rous II», απ’ όπου προέρχεται το single «Λουλούδι του δρόμου», με τις επιτυχίες «Εξαιρέσεις» και «Μαριονέτες» καθώς και με τραγούδια που έχουν προκύψει από συνεργασίες με τη Χαρούλα Αλεξίου, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Γιάννη Κότσιρα, ο Rous υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα live αυτό το Σάββατο 6/1 στο «Ίλιον Plus». Εκεί θα προσγειωθεί με την μπάντα του Σεληνάκατος του Τσάρλι.

#8 Ο Καζαντζάκης μέσα από τα τοπία της ζωής του

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 8

Η έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης: Οι τόποι» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, 2104101402) ρίχνει (μέχρι 14/1) μια σύγχρονη εικαστική ματιά στη ζωή και στο έργο του σπουδαίου λογοτέχνη. Περισσότεροι από τριάντα εικαστικοί επιχειρούν να ακολουθήσουν τα βήματα ενός επίμονου ταξιδευτή, αποτυπώνοντας τοπία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Καζαντζάκης.

#9 Σουινγκάτο γλέντι

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 9

Με τρόπο αριστοτεχνικό, οι Gadjo Dilo έχουν βάλει τη manouche jazz ηχορυθμική τεχνοτροπία μέσα στο mainstream του ελληνικού τραγουδιού, παλιού τε και σύγχρονου, με το μοναδικό swing τους. Η μπάντα που ξέρει να ανεβάζει το κέφι φιλοξενείται για ακόμη μία φορά αύριο Παρασκευή 5/1 στο «Gazarte».

#10 Χρόνοι και ρυθμοί με τον Ψαραντώνη

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 10

Για άλλη μία φορά η προσωποποίηση του μουσικού μύθου της πατρίδας μας έρχεται στο «Half Note Jazz Club» με το άνοιγμα της καινούργιας χρονιάς (5-8/1). Ο Ψαραντώνης και το γκρουπ του, με τη Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, μας πάει «Εκειά που σμίγουν οι καιροί», σε τόπους και χρόνους απροσδιόριστους αλλά υπαρκτούς μέσα στην κρητική –και κάθε άλλη– μουσική παράδοση. Στιγμές που αναγνωρίζουμε ως μέρος της δικής μας ζωής όταν μας δίνεται η ευκαιρία να ακούμε αυτόν τον μύστη των αρχέγονων ήχων και ρυθμών αυτής της γης να τους εντάσσει στο σήμερα.

#11 «Grease»: το μιούζικαλ πάρτι

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη - εικόνα 11

Οι μελωδίες των «You’re the One That I Want» και «Summer Nights», που λατρέψαμε στη μεγάλη οθόνη με τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον, στο νεανικό μιούζικαλ των Τζιμ Τζέικομπς και Γουόρεν Κέιζι, ακούγονται πάντα το ίδιο ξεσηκωτικές. Ο Δήμος Αναστασιάδης και η Νάντια Μπουλέ ερμηνεύουν τους αντίστοιχους ρόλους στην ελληνική εκδοχή του Δημήτρη Μαλισσόβα, όπου μια ομάδα νέων ηθοποιών συνεχίζει (μέχρι 21/1) να βάζει φωτιά στη σκηνή του «Passport Κεραμεικός» με έρωτες, χορό και πολύ πολύ τραγούδι.

Περισσότερες πληροφορίες

Grease

  • Μιούζικαλ

Έρωτες, αντιζηλίες αλλά και νεανική ζωντάνια στο feelgood μιούζικαλ με άρωμα από τα ’50s

Rous

  • Rock-pop-folk

Προσγειώνεται στη σκηνή παρέα με την μπάντα του Σεληνάκατος του Τσάρλι, με νέα τραγούδια και ήχο

Ψαραντώνης

  • Παραδοσιακή

«Εκειά που σμίγουν οι καιροί» με τον μεγάλο λυράρη και τη Νίκη Ξυλούρη (τραγούδι), τον Λάμπη Ξυλούρη (ούτι) και τον Γιάννη Παξιμαδάκη (λαούτο)

Gadjo Dilo

  • Jazz-Blues-Ethnic

Το απόλυτο live για να ξεκινήσει η χρονιά με θετική ενέργεια, ρυθμό και πολύ χορό! Mε γιορτινή διάθεση, μπερδεύουν τις μελωδίες της τσιγγάνικης jazz με τον Χιώτη και τον Τσιτσάνη

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα"

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Φίλωνος 29, Πειραιάς
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.