Ο εθισμός του νουάρ στην Αθήνα

Διεθνώς αναγνωρισμένοι συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, φρέσκιες κυκλοφορίες από την χώρα μας και ακμάζουσες λέσχες ανάγνωσης, σε ένα νουαρικό ντελίριο.

Ο εθισμός του νουάρ στην Αθήνα

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες είδαμε την εκρηκτική συνάντηση του Νορβηγού Γιου Νέσμπε με τους «nesbomaniacs» της Αθήνας, ζήσαμε την εκρηκτική επίσκεψη του Σουηδού Άρνε Νταλ και του Βρετανού Άντριου Λέιν, όσο μάλιστα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την προγραμματισμένη στάση του Ιρλανδού Στιούαρτ Νέβιλ (27/11, 9 μ.μ., Public Café Συντάγματος)… Όλο και περισσότεροι καταξιωμένοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας από το διεθνές στερέωμα προσθέτουν την πόλη μας στην ατζέντα τους και –φυσικά– διόλου άδικα…

Ο εθισμός του νουάρ στην Αθήνα - εικόνα 1

Αρκετοί ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι έχουν μεταφέρει το αστυνομικό φιξιόν στο προσκήνιο, στηρίζοντας όλο και περισσότερο τα ιντριγκαδόρικα crime novels, όσο μάλιστα αρκετοί συγγραφείς του τόπου μας στρέφονται σε ιστορίες εγκλημάτων. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, η Τατιάνα Αβέρωφ πειραματίζεται για πρώτη φορά με το αστυνομικό μυθιστόρημα στο «Έγκλημα στον Παράδεισο» (εκδ. Μεταίχμιο), ο Στράτος Σιμιτζής μιλά για τις «Ιστορίες του αστυνόμου Αυγέρη» (εκδ. Μέθεξις) και η Ισμήνη Καπάνταη για την «Αστική Οικία στο Χαλάνδρι» (εκδ. Ίκαρος).

Η ανοδική τάση της αστυνομικής μυθοπλασίας στο αθηναϊκό κοινό πιστοποιείται μάλιστα από τις δραστήριες λέσχες ανάγνωσης (της συγκεκριμένης θεματολογίας), που πλέον φέρουν αξιομνημόνευτη πορεία στον χρόνο και στην ποιοτική προσέγγιση των συγγραφικών έργων. Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, πού μπορείτε να εντρυφήσετε στον Τζέιμς Ελρόι, την Άγκαθα Κρίστι, τον Ζορζ Σιμενόν ή σε κάποιον δικό σας αγαπημένο από τους αμέτρητους λογοτέχνες που σημάδεψαν την πορεία του είδους, η απάντηση βρίσκεται μέσα στην πόλη σας. Ανάμεσα στις επιλογές, η λέσχη του Μεταίχμιου (Ιπποκράτους 118, 2113003500) συγκαταλέγεται στις πιο ενεργείς του είδους, μετρώντας πλέον πάνω από 10 χρόνια λειτουργίας κι ένα μακρύ κατάλογο αναγνωσμένων μυθιστορημάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.

10 χρόνια Platforms Project: Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα

Ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδες και άλλα πολλά μας περιμένουν στη φετινή διεξαγωγή της αθηναϊκής φουάρ.

Οι "Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας αποτελούμενη από πολύτιμα έργα ζωγραφικής κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.

"Με το βλέμμα στην Ιαπωνία": Ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας από την Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλεί επαγγελματίες εικαστικούς φωτογράφους να λάβουν συμμετοχή σε πρόγραμμα Ελληνο-ιαπωνικής καλλιτεχνικής φιλοξενίας.