Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

H ντίβα του χορού επιστρέφει

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 1

Η Ουκρανή Σβετλάνα Ζαχάροβα έχει καταφέρει να θεωρείται γνήσια εκπρόσωπος της ρωσικής σχολής του κλασικού μπαλέτου και ταυτόχρονα μια συγκλονιστική ερμηνεύτρια σύγχρονου ρεπερτορίου. Σε αυτούς τους δύο πυλώνες της χορευτικής της προσωπικότητας πατάει το τρίπτυχο με τον τίτλο «Amore», το οποίο θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής στις 25-26/10. Σε αυτό το triple bill πρόγραμμα η Ζαχάροβα σκιαγραφεί χορευτικά όλες τις πτυχές της αγάπης σε συνεργασία με τρεις παγκοσμίου φήμης χορογράφους, τον Γιούρι Ποσόκοφ, τον Πατρίκ ντε Μπάνα και τη Μαργκερίτε Ντονλόν, με παρτενέρ διάσημους χορευτές των Μπολσόι.

Η συναρπαστική ιστορία της ροδίτικης κεραμικής

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 2

Μια συλλογή-αφιέρωμα στη μακροχρόνια πορεία ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κεραμικών της χώρας παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη (μέχρι 19/11). Η έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928» περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα διαφόρων περιόδων του εργοστασίου (από την εποχή της ιταλοκρατίας μέχρι το 1988), όπως διακοσμητικά πιάτα, σερβίτσια, αγαλματίδια και είδη καθημερινής χρήσης, πολλά από τα οποία είναι βασισμένα στην περίφημη αισθητική των κεραμικών Ιζνίκ, αλλά και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, το οποίο συστήνει στο κοινό την ιστορία της βιομηχανίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου.

Παιδιά κι έφηβοι σε ρυθμούς κόμικς

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 3

Πώς συνδυάζεται η μουσική με το λόγο και την εικόνα; Τα σχετικά κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχουν την απάντηση και τα παιδιά και οι έφηβοι με καλλιτεχνικές ανησυχίες καλούνται να την ανακαλύψουν. Με κύρια θεματική τα κόμικς, η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη και η κομίστρια Δήμητρα Αδαμοπούλου έστησαν τα εργαστήρια «Μουσική χρονομηχανή» (για παιδιά 7-12 ετών) και «Κόμικς σε playlist» (για έφηβους) με στόχο να εξερευνήσουν μαζί τους τη σύνδεση μουσικής και εικόνας αλλά και τις διαφορετικές σχολές της 7ης τέχνης.

Ο «Δον Κιχώτης» κάνει στάση στο Παλλάς

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 4

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο Δον Κιχώτης και ο Δημήτρης Πιατάς ο πιστός του ιπποκόμος Σάντσο Πάντσα στη θεατρική μεταφορά του ουμανιστικού μυθιστορήματος του Θερβάντες «Δον Κιχώτης» στο Παλλάς. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή για όλη την οικογένεια, που παίζεται για δεύτερη χρονιά (από 21/10), σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, με τη γνωστή τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου σε ρόλο-έκπληξη καθώς και 25 τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορευτές.

Συναρπαστικό μουσικό τοπίο

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 5

Η μουσική της εκφραστική είναι πολυδιάστατη, το ίδιο και οι αισθητικές της επιλογές. Έτσι το αποτέλεσμα που βγάζει η Σοφία Σαρρή είναι πολυμορφικό, διαθέτει όμως εκείνη την καλλιτεχνική βαρύτητα που νιώθεις να σε ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό τοπίο. Αυτό νιώθεις ακούγοντας το δίσκο της «Euphoria». Αυτό θα νιώσεις και ακούγοντάς τη live στο ΚΠΙ «Σταύρος Νιάρχος» (21/10), όπου η Σοφία θα ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές της φωνητικής και της μουσικής της τέχνης.

Τα παιχνίδια βρήκαν σπίτι!

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 6

Πάνω από είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Μαρία Αργυριάδη δώρισε την πλούσια συλλογή παιχνιδιών της στο Μουσείο Μπενάκη και το μόνο που έλειπε ήταν να βρεθεί ο χώρος που θα τη φιλοξενήσει και να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες. Το άκρως παραμυθένιο σκηνικό είναι πλέον έτοιμο και... βλέπει θάλασσα! Η έπαυλη Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο (Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1) με τους χαρακτηριστικούς της πύργους θα στεγάζει από τις 26/10 το πολυαναμενόμενο Μουσείο Παιχνιδιών, ενώ την Κυριακή 22/10 (10 π.μ.-6 μ.μ.) μας δίνεται η ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τη συλλογή, που αριθμεί 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας.

Μια πολλά υποσχόμενη κωμωδία

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 7

Ένα αχτύπητο κωμικό δίδυμο κάνει δυναμική είσοδο στο Θέατρο Βρετάνια την Παρασκευή 20/10. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης μας δίνουν ραντεβού με την ευφυή κωμωδία του Τσαρλς Λάντλαμ «Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ», ένα έργο που προσφέρεται για μικρούς υποκριτικούς άθλους, καθώς οι ρόλοι εναλλάσσονται με φρενήρεις ρυθμούς. Μιλάμε για 57 αλλαγές κοστουμιών σε μια περιπέτεια γέλιου, μεταφυσικής αγωνίας και ακραίου ερωτικού πάθους. Όλα αυτά υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος –όπως φαίνεται– έχει βρει τον πρωταγωνιστή του στο πρόσωπο του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου τα τελευταία χρόνια. Στη μετάφραση συνεργάστηκε ένα εντυπωσιακό κουαρτέτο: Λάκης Λαζόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Άκης Σακελλαρίου και Μαριλένα Παναγιωτοπούλου.

Κοσμήματα... εκ φύσεως

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 8

Η ζωγράφος/χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου κοιτάζει τη φύση με εικαστική ματιά και τη μετατρέπει σε κόσμημα. Φύλλα, άνθη και καρποί μεταμορφώνονται σε σκουλαρίκια και κολιέ και παρουσιάζονται στην ατομική έκθεση εικαστικού κοσμήματος της καλλιτέχνιδας «Από τη φύση στη γεωμετρία», η οποία φιλοξενείται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20, 2103608278) μέχρι τις 21/10 και συμπληρώνεται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα της, πάντα εμπνευσμένα από το φυτικό και το ζωικό μικρόκοσμο.

Ο Ρομπέρ Λεπάζ αυτοβιογραφείται

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 9

«Σκηνοθέτης της χίμαιρας» και «αλχημιστής του βλέμματος» είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν τον Καναδό κορυφαίο σκηνοθέτη Ρομπέρ Λεπάζ. Έρχεται για δεύτερη φορά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (24-27/10) με ένα από τα σημαντικότερα one-man-shows που έχει ανεβάσει. Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό «887», ένα στοχαστικό, ενίοτε παιγνιώδες και άλλοτε μελαγχολικό υπαρξιακό σκηνικό ταξίδι. Ως μοναδικός περφόρμερ-αφηγητής καταδύεται στην παιδική του ηλικία, μιλά για την τέχνη του θεάτρου και την κοινωνικά ταραγμένη δεκαετία του ’60 στον Καναδά και ανατέμνει τους μυστήριους μηχανισμούς της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

Η Νεάπολη των καλλιτεχνών

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 10

Από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι την Ακαδημίας και από τον Λυκαβηττό μέχρι τον Λόφο του Στρέφη απλώνεται μια από τις ομορφότερες και πιο ζωντανές συνοικίες της Αθήνας με πλούσια ιστορία αλλά και διάχυτη καλλιτεχνική αύρα. Η Νεάπολη, με τα όμορφα νεοκλασικά, τα αναρίθμητα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους και τους μικρούς και αναζωογονητικούς χώρους πρασίνου, μας συστήνεται μέσα από την έκθεση-αφιέρωμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με τίτλο «#NeapolisAthina: και τώρα και τότε». Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό κρατικών και ιδιωτικών αρχείων και ιδρυμάτων μας ταξιδεύει στο παρελθόν της ιστορικής αθηναϊκής συνοικίας, ενώ έργα 31 σύγχρονων καλλιτεχνών-κατοίκων της Νεάπολης αντιπροσωπεύουν την ανήσυχη και πάντα ενεργή εικαστική σκηνή της περιοχής. (Μασσαλίας 22, 2103680052 & 2103680047, μέχρι 16/12).

Την ελληνική μόδα υποδέχεται και πάλι το Ζάππειο

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 11

H μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Μόδας θα δώσει και πάλι το «παρών» στην καρδιά της Αθήνας. Από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου, η 22η Athens Xclusive Designers Week θα υποδεχτεί στο Ζάππειο καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές (στη φωτό δημιουργία του Βασίλη Ζούλια), δημοφιλή fashion brands και πρωτοεμφανιζόμενα σχεδιαστικά ταλέντα που θα παρουσιάσουν στο κοινό τις προτάσεις τους για τη σεζόν Άνοιξη / Καλοκαίρι 2018. Επίτιμη προσκεκλημένη της φετινής διοργάνωσης είναι η ιδρύτρια και creative director του διεθνούς οίκου μόδας Blumarine, Anna Molinari, που θα παρουσιάσει τη φετινή συλλογή του οίκου, αποκλειστικά στο πλαίσιο της AXDW, σε ένα εντυπωσιακό fashion show, που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Afro-jazz beats

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 12

Ο αφροκεντρισμός στη σύγχρονη jazz υπηρετείται με τρόπο άψογο από το καναδικό κολεκτιβίστικο γκρουπ Souljazz Orchestra. Σε κάθε στιγμή, το μουσικό αμάλγαμα της ορχήστρας βγαίνει μέσα από vintage πηγές που συμπλέκονται με τα ιδιώματα της soul, της jazz, του funk, του latin, του afro-beat κ.ο.κ., πατώντας πάντα γερά στην ισχυρή αφρικάνικη ηχορυθμική παράδοση. Σ’ αυτή βασίζεται και το πρόσφατο άλμπουμ του γκρουπ, που έχει τίτλο «Under Burning Skies», ταυτίζοντας αισθητικές και πολιτικοκοινωνικές μουσικές παραμέτρους με μια αξιοθαύμαστη συνέπεια, που δεν είναι πάντα προφανής στα σύγχρονα μουσικά pop (έστω και world) δρώμενα. Η Souljazz Orchestra έρχεται στο «Κύτταρο» στις 21/10.

Εικαστική «Evressis» στο ΙΣΕΤ

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 13

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης παρουσιάζει το τελευταίο project της ομάδας Horror Vacui με τίτλο «Evressis #1», αποτέλεσμα μιας ευρύτερης θεωρητικής έρευνας γύρω από την έννοια του τυχαίου τόσο στην επιστήμη όσο και στην τέχνη. Έχοντας ως αφετηρία τις απρόβλεπτες και παράδοξες «συναντήσεις» των καλλιτεχνών με αντικείμενα και υλικά, η έκθεση προτείνει πολλαπλές αναγνώσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής που κινούνται άλλοτε σε συμβολικό επίπεδο και άλλοτε διακρίνονται από εννοιολογικές και ποιητικές αποδόσεις και σχολιάζουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών θεμάτων (έως τις 25/11, Βαλαωρίτου 9Α, Αθήνα, 2103616165).

Από την εποχή των Παγετώνων στην Πειραιώς

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 14

Στη μακρινή εποχή που οι πρώτοι άνθρωποι συνυπήρχαν με μαμούθ, προϊστορικές αρκούδες και άλλα μεγαλοπρεπή πλάσματα μας ταξιδεύει η διαδραστική έκθεση «Ice Age. Στην Εποχή των Παγετώνων» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0000). Από τις 21/10 μικροί και μεγάλοι εξερευνούν αυτόν το μυθικό για εμάς κόσμο πλάι σε φυσικού μεγέθους προϊστορικά ζώα-εκθέματα, μαθαίνοντας τα πάντα για την επιβίωσή τους αλλά και τον αφανισμό τους.

Λάβετε θέσεις για τον 31ο Γύρο της Αθήνας

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 15

Την Κυριακή 22/10 μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τον 31ο Γύρο της Αθήνας, έναν αγώνα δρόμου με μοναδικό έπαθλο τη χαρά της συμμετοχής. Ενήλικες δρομείς ξεκινούν από το Καλλιμάρμαρο στις 10 π.μ., καλύπτοντας μια κυκλική διαδρομή 10 χλμ. περιμετρικά του κέντρου της πόλης, αλλά και μια μικρότερη (5 χλμ.) ιδανική και για παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ μικρότερα παιδιά και ΑμεΑ ξεκινούν τη δική τους διαδρομή 2 χλμ. στις 10.15 π.μ. από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας & Πλουτάρχου) με κατεύθυνση το Παναθηναϊκό Στάδιο. Oι εγγραφές είναι ανοιχτές μέχρι την Παρασκευή 20/10 στο www.opanda.gr, ενώ σημειώστε πως από νωρίς το πρωί της Κυριακής θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους του κέντρου. (Πληροφορίες: 2105284873-4)

Με γαλλικό άρωμα

Athens Calling: 16 ματιές στην πόλη - εικόνα 16

Όποια γνώμη / γνώση κι αν έχει κάποιος για το παρελθόν της Carla Bruni στο μόντελινγκ ή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, δεν μπορεί να αγνοεί την αξιοπρεπή της 20χρονη παρουσία στη γαλλική pop σκηνή. Η Carla Bruni έχει ένα ιδιαίτερο μουσικό γούστο, γράφει και ερμηνεύει εξαιρετικά και διαθέτει ταυτότητα. Πράγμα που πιστοποιείται και στον πρόσφατο δίσκο της «French touch», με διασκευές γνωστών κομματιών, που αποτελεί και τον άξονα των δύο συναυλιών της εδώ στο Παλλάς (23-24/10).

Δείτε τι είπε η Carla Bruni στο «α» λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για τις συναυλίες της.

Περισσότερες πληροφορίες

Carla Bruni

  • Rock-pop-folk

Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας ξεκινάει την παγκόσμια μουσική της περιοδεία από εδώ, παρουσιάζοντας το νέο της άλμπουμ «French touch» και άλλες επιτυχίες

887

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 120 '

Επιστρέφει με το πιο αυτοβιογραφικό one-man-show της ζωής του, ένα υπαρξιακό σκηνικό ταξίδι που μοιάζει να αποτίνει φόρο τιμής σε μια διάσημη ρήση του Γάλλου φιλοσόφου Ρολάν Μπαρτ: «Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία».

Σοφία Σαρρή

  • Rock-pop-folk

Μουσική αφήγηση μέσα από avant rock μονοπάτια με δόσεις σκανδιναβικού black metal, urban ambient, dark hop σε ένα σύμπαν χωρίς συμβιβασμούς

Η κατάρα της Ίρμα Βεπ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Οι δύο γνωστοί κωμικοί ηθοποιοί υποδύονται οκτώ αντρικούς και γυναικείους ρόλους, σε αυτήν την παρωδία ταινιών φρίκης και της λογοτεχνίας του τρόμου, που είναι ποτισμένη με σασπένς

Δον Κιχώτης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Μάχες με φανταστικούς εχθρούς, έρωτας και περιπέτεια σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να δικαιώσει τη φήμη του θρυλικού Δον Κιχώτη

Souljazz Orchestra

  • Jazz-Blues-Ethnic

Εκρηκτικό soul, jazz, afro, latin και Caribbean μείγμα εκτελεσμένο από πνευστά, vintage πλήκτρα και κρουστά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".