Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης

Ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ και ο εικαστικός Κωστής Βελώνης ενεργοποιούν ένα υπέροχο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης

Ένα ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στην οδό Καπλανών 11 στο Κολωνάκι, ενεργοποιεί ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ αναθέτοντας μια νέα εικαστική εγκατάσταση στον Κωστή Βελώνη.

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης - εικόνα 1
Κωστής Βελώνης & Βασίλης Οικονομόπουλος «Turmoil of the Blue»

Η έκθεση εντάσσεται στο προγράμμα το «Έργο στην Πόλη 2017», που υλοποιείται για 4η συνεχή χρονιά. Ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέσω του προγράμματος, ο Οργανισμός αποσκοπεί στην παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.

Ο Βελώνης, μέσα από την έκθεση «A Puppet Sun», αξιοποιεί τον χώρο για να επανασυστήσει την ιστορία και τη σημαντικότητά του στο κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 11/10 και ώρα 7μ.μ. Η είσοδος στο κτίριο είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τα έργα του καλλιτέχνη μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης - εικόνα 2
«Puppet Sun»

Η οικία καθαυτή παρέχει ένα ξεχωριστό ιστορικό πλαίσιο, με σημαντική θέση στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το κτίριο κατοικήθηκε αρχικά το 1892 από τον Παύλο Κουντουριώτη, ναύαρχο του πολεμικού ναυτικού που έγινε αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας. Σημαντικές προσωπικότητες όπως οι πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης και Παναγής Τσαλδάρης συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που χρησιμοποίησαν την οικία ως τόπο πολιτικών συναντήσεων. Στην κρίσιμη ιστορικά περίοδο μεταξύ των δεκαετιών του 1910 και του 1920, λειτούργησε ως κεντρικό γραφείο του Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε και ως λογοτεχνικό σημείο συνάντησης, καθώς την περίοδο αυτή, η Ελένη Ζούζουλα-Κανελλοπούλου, η πρώτη συγγραφέας παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα, εγκατέστησε στην οικία ένα λογοτεχνικό σαλόνι, το οποίο έγινε κεντρικός τόπος συνάντησης για λογοτεχνικές προσωπικότητες, ποιητές, ζωγράφους και διανοούμενους που όρισαν με το έργο τους την κουλτούρα της εποχής στην Αθήνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, το κτίριο είχε μετατραπεί στη φοιτητική εστία γυναικών «Ο Οίκος της Φοιτήτριας».

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης - εικόνα 3
«Acid Rain»

Ο Βελώνης ξαναζωντανεύει αυτές τις πολλαπλές αφηγήσεις και δημιουργεί ένα διάλογο ανάμεσα στις σχέσεις και την πρακτική της καθημερινότητας, της ιδιωτικότητας και της πολιτικής.

Ώρες Λειτουργίας
Τετάρτη – Κυριακή: 12πμ. – 8μμ.
Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.