Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης

Ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ και ο εικαστικός Κωστής Βελώνης ενεργοποιούν ένα υπέροχο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης

Ένα ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στην οδό Καπλανών 11 στο Κολωνάκι, ενεργοποιεί ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ αναθέτοντας μια νέα εικαστική εγκατάσταση στον Κωστή Βελώνη.

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης - εικόνα 1
Κωστής Βελώνης & Βασίλης Οικονομόπουλος «Turmoil of the Blue»

Η έκθεση εντάσσεται στο προγράμμα το «Έργο στην Πόλη 2017», που υλοποιείται για 4η συνεχή χρονιά. Ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέσω του προγράμματος, ο Οργανισμός αποσκοπεί στην παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.

Ο Βελώνης, μέσα από την έκθεση «A Puppet Sun», αξιοποιεί τον χώρο για να επανασυστήσει την ιστορία και τη σημαντικότητά του στο κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 11/10 και ώρα 7μ.μ. Η είσοδος στο κτίριο είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τα έργα του καλλιτέχνη μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης - εικόνα 2
«Puppet Sun»

Η οικία καθαυτή παρέχει ένα ξεχωριστό ιστορικό πλαίσιο, με σημαντική θέση στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το κτίριο κατοικήθηκε αρχικά το 1892 από τον Παύλο Κουντουριώτη, ναύαρχο του πολεμικού ναυτικού που έγινε αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας. Σημαντικές προσωπικότητες όπως οι πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης και Παναγής Τσαλδάρης συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που χρησιμοποίησαν την οικία ως τόπο πολιτικών συναντήσεων. Στην κρίσιμη ιστορικά περίοδο μεταξύ των δεκαετιών του 1910 και του 1920, λειτούργησε ως κεντρικό γραφείο του Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε και ως λογοτεχνικό σημείο συνάντησης, καθώς την περίοδο αυτή, η Ελένη Ζούζουλα-Κανελλοπούλου, η πρώτη συγγραφέας παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα, εγκατέστησε στην οικία ένα λογοτεχνικό σαλόνι, το οποίο έγινε κεντρικός τόπος συνάντησης για λογοτεχνικές προσωπικότητες, ποιητές, ζωγράφους και διανοούμενους που όρισαν με το έργο τους την κουλτούρα της εποχής στην Αθήνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, το κτίριο είχε μετατραπεί στη φοιτητική εστία γυναικών «Ο Οίκος της Φοιτήτριας».

Μια ιστορική οικία της πόλης ξαναζεί μέσω της τέχνης - εικόνα 3
«Acid Rain»

Ο Βελώνης ξαναζωντανεύει αυτές τις πολλαπλές αφηγήσεις και δημιουργεί ένα διάλογο ανάμεσα στις σχέσεις και την πρακτική της καθημερινότητας, της ιδιωτικότητας και της πολιτικής.

Ώρες Λειτουργίας
Τετάρτη – Κυριακή: 12πμ. – 8μμ.
Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".