«Εικαστικός» αγώνας ποδοσφαίρου και 3 ακόμη performances στο Summer Nostos Festival 2017

Η εβδομάδα δωρεάν εκδηλώσεων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει 4 εικαστικά events δημόσιου χώρου που αξίζει να παρακολουθήσεις.

«Εικαστικός» αγώνας ποδοσφαίρου και 3 ακόμη performances στο Summer Nostos Festival 2017

To «Only Connect!», το πρόγραμμα εικαστικών δρώμενων-περφόρμανς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Robert Storr και την επιμέλεια των Barbara London, Καλλιόπης Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolo, φέρνει τέσσερις σημαντικούς καλλιτέχνες διαφορετικών εκφάνσεων της περφόρμανς με έντονο κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα πλαίσια του Summer Nostos Festival, υπογραμμίζοντας τη σημασία του δημόσιου χώρου και της «σύνδεσης» με τους άλλους.

Η τριήμερη περιπλάνηση του «Mudman»

«Εικαστικός» αγώνας ποδοσφαίρου και 3 ακόμη performances στο Summer Nostos Festival 2017 - εικόνα 1

Ο Kim Jones είναι διεθνώς γνωστός για το συνεπές του έργο που περιλαμβάνει ιδιοσυγκρασιακά σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις, γραπτά και περφόρμανς, καθώς και για το περίφημο alter ego του «Mudman» (λασπανθρώπου), που δημιούργησε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια το 1974. Φέτος φορά ξανά την χαρακτηριστική γλυπτική πανοπλία του Mudman φτιαγμένη από κλαδιά και ξύλα, και καλυμμένος με λάσπη και άλλες οργανικές ουσίες περπατά στους δρόμους της Αθήνας ως άλλος σαμάνος. Η τριήμερη περιπλάνησή του – περφόρμανς ξεκινά την Δευτέρα 19/6 (9 π.μ.) από την περιοχή της Ακρόπολης και καταλήγει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τετάρτη 21/6 (6-7 μ.μ.)

Ανατρεπτικό «ανσάμπλ χορωδιακού θορύβου»

«Εικαστικός» αγώνας ποδοσφαίρου και 3 ακόμη performances στο Summer Nostos Festival 2017 - εικόνα 2

Οι «Mieskuoro Huutajat» σχηματίστηκαν στην πόλη Oulu της βόρειας Φινλανδίας και από το 1987 μέχρι σήμερα, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου και συνθέτη Petri Sirviö, δεν τραγουδούν ούτε μια νότα, αλλά ουρλιάζουν, κραυγάζουν και φωνάζουν αποσπάσματα από διάφορα κείμενα. Η ανατρεπτική «Χορωδία των Ανδρών που Ουρλιάζουν», που έχει πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων παραστάσεις στο MoMA στης Νέας Υόρκης (2008) και στην Μπιενάλε της Βενετίας (2001), έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα ουρλιάξει αποσπάσματα από ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά κείμενα σε δύο διαφορετικές περφόρμανς, την Πέμπτη 22/6 στις 7 μ.μ. και την Παρασκευή 23/6 στις 11:50 π.μ.

Δύο ομάδες με την ίδια «φανέλα»

«Εικαστικός» αγώνας ποδοσφαίρου και 3 ακόμη performances στο Summer Nostos Festival 2017 - εικόνα 3

Ο Πάρις Λεγάκης είναι πολυμεσικός καλλιτέχνης, ακτιβιστής και θεωρητικός που ερευνά πώς η τέχνη μπορεί να είναι ωφέλιμη για την κοινωνία και πώς επηρεάζει την πολιτική. Επηρεασμένος από το έργο «Play it by Trust» (1966-2011) της Yoko Ono, όπου η Ono δίνει στους σκακιστές δύο πανομοιότυπα λευκά σετ σκακιού, υπονομεύοντας με παιγνιώδη τρόπο τον εγγενή ανταγωνισμό του παιχνιδιού, ο Πάρις Λεγάκης μετέτρεψε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε περφόρμανς-παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη το 2013, βάζοντας τις δύο ομάδες –μεταναστών και δικηγόρων- να αγωνιστούν με τις ίδιες φανέλες.

Η περφόρμανς - φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ μεταναστών και δικηγόρων με τίτλο «Two Teams Play with the Same Outfit» (Δύο Ομάδες Παίζουν με την Ίδια Εμφάνιση) αναβιώνει το Σάββατο 24/6 στις 7 μ.μ. συνοδεία ζωντανής μουσικής και με το κοινό σε ρόλο διαιτητή. Όλοι οι στόχοι της περφόρμανς, όπως η δυνατότητα για αληθινή «σύνδεση», ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και η υπογράμμιση του εγγενούς ανταγωνισμού στο ποδόσφαιρο ως άθλημα, θέαμα και μεταφορά για τη σύγχρονη κοινωνία, θα αναλυθούν σε μια συζήτηση μεταξύ των δύο ομάδων και του κοινού μετά το τέλος του αγώνα.

Ψίθυροι εκκωφαντικού ακτιβισμού

«Εικαστικός» αγώνας ποδοσφαίρου και 3 ακόμη performances στο Summer Nostos Festival 2017 - εικόνα 4

Μία από τις πιο σημαντικές ακτιβίστριες καλλιτέχνες, η Τania Bruguera, ολοκληρώνει το πρόγραμμα «Only Connect» φέρνοντας στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (Κυριακή 25/6, 7 μ.μ.) την πολυσυζητημένη και λογοκριμένη συμμετοχική της περφόρμανς – ύμνος για την ελευθερία του λόγου «Tatlin’s Whisper #6 (Havana version)», εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκε σε σύλληψη και κράτηση το 2015. Ξεκινώντας από την Αβάνα το 2009 και με πολλές παρουσιάσεις ανά τον κόσμο, ο φετινός «Ψίθυρος του Τάτλιν #6 (Εκδοχή για την Ελλάδα)» δίνει ξανά τη δυνατότητα στον καθένα να μιλήσει ελευθέρα μπροστά σε ένα ανοιχτό μικρόφωνο για οποιοδήποτε θέμα, έχοντας δίπλα του δύο εθελοντές με στρατιωτική στολή και στον ώμο του ένα λευκό περιστέρι – αναφορά στην εμβληματική ομιλία για τη Νίκη της Επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο στις 8 Ιανουαρίου 1959, κατά την οποία ένα λευκό περιστέρι είχε καθίσει στον ώμο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.