Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ανοιχτές πόρτες και κλειστά ταμεία

Δείτε το πρόγραμμα των δωρεάν εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Αθήνα και απλώνονται σε όλη τη χώρα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ανοιχτές πόρτες και κλειστά ταμεία

Δείτε το πρόγραμμα των δωρεάν εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Αθήνα και απλώνονται σε όλη τη χώρα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ανοιχτές πόρτες και κλειστά ταμεία - εικόνα 1

Η μεγάλη ημέρα του πολιτισμού γιορτάζεται και φέτος στις 18 Μαΐου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα αγαπημένα μας μουσεία με δωρεάν είσοδο, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Με την Αθήνα να φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης εκθέματα αλλά και θεματικά μουσεία-μικρά διαμάντια, πολλά από αυτά σε όμορφα κτίρια και φροντισμένους χώρους, ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε ανοιχτό μουσείο και καλεί τους φιλότεχνους σε ένα…museum hopping χωρίς αντίτιμο αλλά πλούσιο σε επιλογές!

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», αθηναίοι και τουρίστες αναμένονται να ξεχυθούν στους δρόμους και, εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλή αυτή γιορτή, να μάθουν όσες πιο πολλές κρυμμένες ιστορίες μπορούν… Τρέξιμο και άγχος για να προλάβουμε όλες τις αγαπημένες μας εκθέσεις βγαίνουν από το πρόγραμμα, καθώς ο εορτασμός διαρκεί πάνω από μια μέρα, με τις εκδηλώσεις να περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων και must περιηγήσεις-βόλτες, όπως αυτή που διοργανώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ανοιχτές πόρτες και κλειστά ταμεία - εικόνα 2

Πολλές ενδιαφέρουσες ημερίδες, διαλέξεις και θεματικές περιηγήσεις, όπως αυτή του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία με τίτλο «Η Αμαλία αποκαλύπτει κρυφές ιστορίες από τη ζωή της στο παλάτι», διαδραστικές προβολές, όπως αυτή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αλλά και ξεχωριστά δρώμενα που περιλαμβάνουν μέχρι και εργαστήριο γιόγκα (Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου) μετατρέπουν τους επισκέπτες σε… μαραθωνοδρόμους πολιτισμού, ενώ από τη λίστα δεν λείπουν φυσικά και οι δράσεις για παιδιά, που περιλαμβάνουν βιωματικά και εικαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και… μουσειακό sleepover (Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»)!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ανοιχτές πόρτες και κλειστά ταμεία - εικόνα 3

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας στα Μουσεία του την Πέμπτη 18 Μαΐου από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., προσφέροντας φυσικά ελεύθερη είσοδο. Πέρα από τις περιηγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις στο Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη & Ειρήνης Μοσκόβη» (Δωδώνης 119, Σεπόλια, 210 5151541), στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (δωρεάν ξεναγήσεις από 10 π.μ. μέχρι 1 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας, Β. Σοφίας, 210 7224238), στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος (ανοιχτό έως τις 8 μ.μ., Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, 210 5142138) και στην Δημοτική Πινακοθήκη (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 2105202420 – 21), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης, 2103452150) διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συλλογή «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας» (10π.μ. & 1μ.μ.), ενώ στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 2103243972, 2103243987) πραγματοποιούνται δρώμενα με τίτλο «Το Αρχοντικό Χατζημιχάλη στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής».

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ανοιχτές πόρτες και κλειστά ταμεία - εικόνα 4

Τα εκτός Αθήνας μουσεία συμμετέχουν και αυτά στους εορτασμούς προσφέροντας δωρεάν είσοδο σε όλους, με τα Καλάβρυτα να ξεχωρίζουν και να αποτελούν ιδανικό προορισμό για μίνι εξόρμηση στην επαρχία, καθώς το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι εκείνο που επιλέχθηκε να τιμηθεί για το 2017 από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, με μια εκδήλωση την Παρασκευή 19/5, ώρα 7 μ.μ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".