25η Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία

Φέτος η μεγάλη εθνική εορτή μπορεί να μην μας χάρισε την ευκαιρία για ένα τριήμερο, όμως τα μουσεία φροντίζουν να την κάνουν συναρπαστική με ένα ανοιχτό σε όλους ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη.

25η Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία

Φέτος η μεγάλη εθνική εορτή μπορεί να μην μας χάρισε την ευκαιρία για ένα τριήμερο, όμως τα μουσεία φροντίζουν να την κάνουν συναρπαστική με ένα ανοιχτό σε όλους ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη.

25η Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία - εικόνα 1
Μουσείο της Ακρόπολης

Η εθνική επέτειος συνδέεται παραδοσιακά με τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις αλλά και με τον μπακαλιάρο συνοδεία σκορδαλιάς. Φέτος, η 25η Μαρτίου πέφτει Σάββατο και ο μπακαλιάρος θα τιμηθεί από τους περισσότερους εντός πόλεως… Πολλά μουσεία, όμως, παραμένουν ανοιχτά και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντάς μας μια αναζωογονητική απόδραση – ταξίδι στην ιστορία της χώρας μας.

Κλασικό θεματικό προορισμό αποτελεί το Πολεμικό Μουσείο με τη «Χάρτα» του Ρήγα και τα απαραίτητα καριοφίλια, αλλά και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι επιμελητές του οποίου ξεναγούν τους επισκέπτες από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 3 μ.μ. στην μόνιμη έκθεσή του, όπου ο αγώνας του ’21 ζωντανεύει μέσα από τα όπλα των αγωνιστών, αλλά και διάφορα αντικείμενα όπως το φορητό σκάκι του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ειδικά για φέτος, από τις 11 π.μ. το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες προβολές video με θέμα «Η ιατρική στον αγώνα του 1821» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής.

25η Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία - εικόνα 2
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Τέλος, το πάντα δημοφιλές Μουσείο της Ακρόπολης, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., μας υποδέχεται με ελεύθερη είσοδο, αλλά και με… «Ελληνικό Παραδοσιακό Πιάτο» στο εστιατόριό του. Πέρα από την βόλτα στους εκθεσιακούς του χώρους, το Μουσείο της Ακρόπολης μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε το αντίγραφο της «Κόρης 685» στο οποίο πριν από 100 χρόνια, ο ελβετός ζωγράφος Ε. Ε. Gilliéron (1885–1939) πρόσθεσε τα αρχαία χρώματα σύμφωνα με την αποτύπωση του πατέρα του L. E. Gilliéron (1850-1924), επίσης ζωγράφου, που έγινε αμέσως μετά την ανεύρεση του γλυπτού, το 1888 νοτιοδυτικά του Παρθενώνα ( παρουσίαση από τον πρόεδρο του μουσείου στη 1 μ.μ.) Το ίδιο βράδυ στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», δίπλα στην τεχνητή βελανιδιά της έκθεσης, προβάλλονται βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το μουσικό έργο του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού «Φωνή δρυός», που είναι εμπνευσμένο από την μαντική βελανιδιά της Δωδώνης.

Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2, 210724 4464

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, 2103237617

Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.