Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Τρίτη 21/3, ο δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Παλαιά Βουλή διακατέχονται από… ποιητικό ειρμό και παρουσιάζουν δράσεις με αναγνώσεις, ανοιχτά σεμινάρια αλλά και συναυλίες.

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Τρίτη 21/3, ο δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Παλαιά Βουλή διακατέχονται από… ποιητικό ειρμό και παρουσιάζουν δράσεις με αναγνώσεις, ανοιχτά σεμινάρια αλλά και συναυλίες.

Και από ποίηση… τραγούδι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με συνοδεία μουσικής.

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - εικόνα 1

«Μουσικοί ή ποιητές;» μας ρωτά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αυτήν την Τρίτη 21 Μαρτίου, αφήνοντας όμως εξίσου ικανοποιημένους τους λάτρεις και των δυο τεχνών. Το φαινομενικά δύσκολο δίλημμα απαντάται μέσω μιας συνδυαστικής συναυλίας, που αποτελεί την αφορμή για έναν διαφορετικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Κάπως έτσι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώνει τις δυνάμεις της ποίησης και της μουσικής στο ξεχωριστό αυτό event – αφιέρωμα, όπου οι ποιητικοί στίχοι αγαπημένων τραγουδιών του 20ου αιώνα παρουσιάζονται από μια ετερόκλητη ομάδα μουσικών. Δημιουργώντας μια πρωτότυπη μίξη του κλασικού λυρισμού με σύγχρονους ήχους και ρυθμούς, οι ταλαντούχοι Γεωργία Καρύδη, Rattler Proxy και Lou ‘n’ David, μας ταξιδεύουν στο ποιητικό σύμπαν των David Bowie, Jim Morrison, Leonard Cohen, John Cooper Clarke, Pablo Neruda, Λένα Πλάτωνος, Nina Simone και των Joy Division, The Sound και Suicide, διασκευάζοντας με νέα ματιά τραγούδια τους, οι στίχοι των οποίων υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί.

Τρίτη 21/3, 7 μ.μ, Φάρος Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 2168091001

Ο δήμος Αθηναίων μας κάνει… ποιητές για μια μέρα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο δήμος Αθηναίων δίνει την ευκαιρία σε όλους να ξεδιπλώσουν το ποιητικό τους ταλέντο, και μάλιστα online!

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - εικόνα 2

Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς την κεντρική σελίδα μας στο facebook να γεμίζει με ποιήματα διάσημων δημιουργών ή ακόμα γραμμένα από ανώνυμες εμπνευσμένες πένες. Τι θα λέγατε όμως να βλέπατε ανεβασμένο κι εσείς το δικό σας ποίημα, το οποίο μάλιστα θα πάρει μέρος σε μια ποιητικής ανάγνωση από επαγγελματίες;

Αυτήν την Τρίτη 21/3, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο δήμος Αθηναίων δίνει το σύνθημα και οι ποιητικές πένες παίρνουν φωτιά! Επίδοξοι ποιητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό, στέλνοντάς τα στη σελίδα του δήμου Αθηναίων στο facebook (@CityofAthensOfficial). Αν νιώθετε κι εσείς μια δημιουργική έμπνευση να σας κατακλύζει, στείλτε το αγαπημένο σας ποίημα (δικό σας ή άλλου ποιητή) και πάρτε ενεργή συμμετοχή στην ανοιχτή για το κοινό δράση με τίτλο «Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής», που περιλαμβάνει αναγνώσεις των απεσταλμένων ποιημάτων σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτό σεμινάριο ποίησης.

Οι δράσεις, που διαρκούν από τις 10 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ και πλαισιώνονται μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου, πραγματοποιούνται από το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του δήμου Αθηναίων, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου και το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone και αποσκοπούν να φέρουν κοντά την ποίηση και τους δημιουργούς της με το ευρύ κοινό και δη τους νέους. Το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων έχει ως αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης:

10:00-11:00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Π.Α.)
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά

13:30-15:00 Πλατεία Κολωνακίου
Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, Μάριον Χωρεάνθη

16:00-17:30 135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη
Πρόγραμμα δήμου Αθηναίων, «Ανοιχτά Σχολεία» Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη

17:30-19:00 Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι
Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης, Αργύρης Παλούκας, Έλενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου.

Τη συμμετοχή του κοινού θα συντονίζουν η blogger Λουκία Μητσάκου (loukini.gr) και η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου (Θέατρο Ρετρό).

«Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα» στην Παλαιά Βουλή

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή.

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - εικόνα 3

Το ανθολόγιο του ποιητή Ηλία Γκρη με τίτλο «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα», που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, παρουσιάζει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας στην Παλαιά Βουλή. Την Τρίτη 21/3 στις 7.30 μ.μ., τα ανθολογούμενα ποιήματά τους διαβάζουν ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης από τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος) μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας. Προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, ενώ μουσική παίζει το κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου.

Οι σαράντα συμμετέχοντες ποιητές που θα διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι οι: Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας (το ποίημά του θα διαβάσει η συγγραφέας Αγγελική Στρατηγοπούλου), Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής.

Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα».

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 2103222266

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.