Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Τρίτη 21/3, ο δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Παλαιά Βουλή διακατέχονται από… ποιητικό ειρμό και παρουσιάζουν δράσεις με αναγνώσεις, ανοιχτά σεμινάρια αλλά και συναυλίες.

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Τρίτη 21/3, ο δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Παλαιά Βουλή διακατέχονται από… ποιητικό ειρμό και παρουσιάζουν δράσεις με αναγνώσεις, ανοιχτά σεμινάρια αλλά και συναυλίες.

Και από ποίηση… τραγούδι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με συνοδεία μουσικής.

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - εικόνα 1

«Μουσικοί ή ποιητές;» μας ρωτά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αυτήν την Τρίτη 21 Μαρτίου, αφήνοντας όμως εξίσου ικανοποιημένους τους λάτρεις και των δυο τεχνών. Το φαινομενικά δύσκολο δίλημμα απαντάται μέσω μιας συνδυαστικής συναυλίας, που αποτελεί την αφορμή για έναν διαφορετικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Κάπως έτσι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώνει τις δυνάμεις της ποίησης και της μουσικής στο ξεχωριστό αυτό event – αφιέρωμα, όπου οι ποιητικοί στίχοι αγαπημένων τραγουδιών του 20ου αιώνα παρουσιάζονται από μια ετερόκλητη ομάδα μουσικών. Δημιουργώντας μια πρωτότυπη μίξη του κλασικού λυρισμού με σύγχρονους ήχους και ρυθμούς, οι ταλαντούχοι Γεωργία Καρύδη, Rattler Proxy και Lou ‘n’ David, μας ταξιδεύουν στο ποιητικό σύμπαν των David Bowie, Jim Morrison, Leonard Cohen, John Cooper Clarke, Pablo Neruda, Λένα Πλάτωνος, Nina Simone και των Joy Division, The Sound και Suicide, διασκευάζοντας με νέα ματιά τραγούδια τους, οι στίχοι των οποίων υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί.

Τρίτη 21/3, 7 μ.μ, Φάρος Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 2168091001

Ο δήμος Αθηναίων μας κάνει… ποιητές για μια μέρα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο δήμος Αθηναίων δίνει την ευκαιρία σε όλους να ξεδιπλώσουν το ποιητικό τους ταλέντο, και μάλιστα online!

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - εικόνα 2

Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς την κεντρική σελίδα μας στο facebook να γεμίζει με ποιήματα διάσημων δημιουργών ή ακόμα γραμμένα από ανώνυμες εμπνευσμένες πένες. Τι θα λέγατε όμως να βλέπατε ανεβασμένο κι εσείς το δικό σας ποίημα, το οποίο μάλιστα θα πάρει μέρος σε μια ποιητικής ανάγνωση από επαγγελματίες;

Αυτήν την Τρίτη 21/3, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο δήμος Αθηναίων δίνει το σύνθημα και οι ποιητικές πένες παίρνουν φωτιά! Επίδοξοι ποιητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό, στέλνοντάς τα στη σελίδα του δήμου Αθηναίων στο facebook (@CityofAthensOfficial). Αν νιώθετε κι εσείς μια δημιουργική έμπνευση να σας κατακλύζει, στείλτε το αγαπημένο σας ποίημα (δικό σας ή άλλου ποιητή) και πάρτε ενεργή συμμετοχή στην ανοιχτή για το κοινό δράση με τίτλο «Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής», που περιλαμβάνει αναγνώσεις των απεσταλμένων ποιημάτων σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτό σεμινάριο ποίησης.

Οι δράσεις, που διαρκούν από τις 10 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ και πλαισιώνονται μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου, πραγματοποιούνται από το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του δήμου Αθηναίων, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου και το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone και αποσκοπούν να φέρουν κοντά την ποίηση και τους δημιουργούς της με το ευρύ κοινό και δη τους νέους. Το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων έχει ως αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης:

10:00-11:00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Π.Α.)
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά

13:30-15:00 Πλατεία Κολωνακίου
Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, Μάριον Χωρεάνθη

16:00-17:30 135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη
Πρόγραμμα δήμου Αθηναίων, «Ανοιχτά Σχολεία» Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη

17:30-19:00 Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι
Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης, Αργύρης Παλούκας, Έλενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου.

Τη συμμετοχή του κοινού θα συντονίζουν η blogger Λουκία Μητσάκου (loukini.gr) και η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου (Θέατρο Ρετρό).

«Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα» στην Παλαιά Βουλή

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή.

Τρεις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - εικόνα 3

Το ανθολόγιο του ποιητή Ηλία Γκρη με τίτλο «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα», που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, παρουσιάζει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας στην Παλαιά Βουλή. Την Τρίτη 21/3 στις 7.30 μ.μ., τα ανθολογούμενα ποιήματά τους διαβάζουν ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης από τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος) μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας. Προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, ενώ μουσική παίζει το κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου.

Οι σαράντα συμμετέχοντες ποιητές που θα διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι οι: Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας (το ποίημά του θα διαβάσει η συγγραφέας Αγγελική Στρατηγοπούλου), Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής.

Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα».

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 2103222266

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
23/04/2024

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.