Μια συζήτηση για το προσφυγικό

Ένα θέμα που χαρακτηρίζει το παρελθόν μας και παραμένει επίκαιρο και στο παρόν θίγει η ημερίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Μια συζήτηση για το προσφυγικό

Ένα θέμα που χαρακτηρίζει το παρελθόν μας και παραμένει επίκαιρο και στο παρόν θίγει η ημερίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Μια συζήτηση για το προσφυγικό - εικόνα 1

Μια ημερίδα διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ώστε να συζητηθεί το επίκαιρο θέμα του προσφυγικού ζητήματος και να αναλυθούν οι πολλές και διαφορετικές του προεκτάσεις.

Την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 11.30 π.μ. έως τις 3μ.μ, η ημερίδα με θέμα «Αναγνώσεις για το Προσφυγικό. Ιστορική και κοινωνική διάσταση» παρουσιάζει το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη της ιστορικής προσφυγικής μνήμης. Ιστορικοί και αρχιτέκτονες αναλύουν το προσφυγικό αποτύπωμα στις γειτονιές του Πειραιά, ενώ εκπρόσωποι θεσμών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα το χαρτογραφούν έτσι όπως βιώνεται σήμερα και συζητούν για τους τρόπους αντιμετώπισης του αντιπροσφυγικού –ρατσιστικού λόγου.

Πρόγραμμα Ημερίδας

11.30 – 12.00: Χαιρετισμοί

12.00-13.00: «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά - Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης»
Αναζητώντας τα ίχνη της ιστορίας των προσφύγων στον Πειραιά (Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ)
Από θύματα πρωταγωνιστές: πρόσφυγες στις γειτονιές του Πειραιά (Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικός, Συντονίστρια Έρευνας για τον Προσφυγικό Πειραιά ΕΙΕ-ΕΜΠ-Περιφέρειας Αττικής)
Γεωγραφία της προσφυγιάς στον Πειραιά (Νίκος Μπελαβίλας, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ)

13.00-15.00: «Χαρτογραφώντας το προσφυγικό ζήτημα σήμερα»
Στη συζήτηση συμμετέχουν: Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης (Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας), Έλλη Βαρχαλαμά (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Απόστολος Βεΐζης (Ελληνικό Τμήμα Γιατρών Χωρίς Σύνορα), Ελένη Πετράκη (Υπηρεσία Ασύλου), Γιώργος Τσαρμπόπουλος (Ελληνικό Τμήμα Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ)

Περισσότερες πληροφορίες στο 2104143356 και στο artisticdirector@dithepi.gr

Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 2104143310.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
11/08/2022

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.