«Συναγερμός» σώστε τα ιστορικά αρχεία

Το «Archive Alert» είναι ένα καινοτόμο εργαλείο για τη διάσωση των ιστορικών αρχείων και άλλων πολιτιστικών υλικών, μια πρωτοβουλία της Αρχείων Τάξις.

«Συναγερμός» σώστε τα ιστορικά αρχεία

Το «Archive Alert» είναι ένα καινοτόμο εργαλείο για τη διάσωση των ιστορικών αρχείων και άλλων πολιτιστικών υλικών, μια πρωτοβουλία της Αρχείων Τάξις.

«Συναγερμός» σώστε τα ιστορικά αρχεία - εικόνα 1

Η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα δήλωσης αρχειακού και άλλου πολιτιστικού υλικού (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, αφίσες κ.ά.) που κινδυνεύει με καταστροφή. Μετά τη δήλωση, αυτόματα διαχέεται η πληροφορία στους αρμόδιους φορείς για τη διάσωσή του. Επιπλέον, όσοι εγγραφούν στην πλατφόρμα και κατέχουν αρχειακό υλικό και ιστορικά τεκμήρια μπορούν, είτε απλώς να τα δηλώσουν προς ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, είτε να προσκαλέσουν ειδικό προσωπικό για την καταγραφή, ταξινόμηση, διάσωση και αξιοποίησή του.

«Συναγερμός» σώστε τα ιστορικά αρχεία - εικόνα 2

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρχείων Τάξις, Γιώργος Γάσιας «συνδυάσαμε τις ακαδημαϊκές μας γνώσεις, την ερευνητική και επαγγελματική μας εμπειρία με τις νέες τεχνολογίες με σκοπό να φτιάξουμε ένα ψηφιακό εργαλείο που θα συμβάλει στη διάσωση των ιστορικών αρχείων. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση που αντίστοιχή της δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας έχει αναλάβει ο Βασίλης Πουλόπουλος από το εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Ματαρόα. Σημαντική στο εγχείρημα αυτό είναι η συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους που είναι ο βασικός φορέας συνεργασίας.

«Συναγερμός» σώστε τα ιστορικά αρχεία - εικόνα 3

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, που τα τελευταία χρόνια κατευθύνει τις χρηματοδοτήσεις του, που εμπίπτουν στον τομέα της Επιστήμης, προς τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ένα πεδίο το οποίο συστηματικά πλέον υποχρηματοδοτείται. Το «Archive Alert» σχεδίασαν οι ιστορικοί Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Στέφανος Βαμιεδάκης, Γιώργος Γάσιας, Γιάννης Γονατίδης, και Χρήστος Χρυσανθόπουλος μέλη του συλλογικού εγχειρήματος της Αρχείων Τάξις.

Info: www.arxeiontaxis.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.