Ένα λεξικό… χωρίς γραβάτα

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης έρχεται με ένα βιβλίο - λεξικό, από τις Εκδόσεις Αρμός, που ξεδιαλύνει το πολιτικό τοπίο ερμηνεύοντας λέξεις της επικαιρότητας που ακούγονται συχνά, αλλά ποιος τις καταλαβαίνει πραγματικά; Μάθετε το νόημα πίσω από καινούριες λέξεις στην παρουσίαση του βιβλίου στις 28/2.

Ένα λεξικό… χωρίς γραβάτα

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης έρχεται με ένα βιβλίο - λεξικό, από τις Εκδόσεις Αρμός, που ξεδιαλύνει το πολιτικό τοπίο ερμηνεύοντας λέξεις της επικαιρότητας που ακούγονται συχνά, αλλά ποιος τις καταλαβαίνει πραγματικά; Μάθετε το νόημα πίσω από καινούριες λέξεις στην παρουσίαση του βιβλίου στις 28/2

Ένα λεξικό… χωρίς γραβάτα - εικόνα 1

Το λεξικό αυτό, όπως διαβάζουμε, είναι διφορούμενο, μπορεί να έχει γραβάτα για όσους μιλούν με όρους όπως Τρόικα, Μνημόνιο, Δανειστές ή μειώσεις των συντάξεων, αλλά μπορεί και όχι, για όσους προτιμούν διατυπώσεις όπως Θεσμοί, Συμφωνία, Εταίροι και αναπλαισίωση των συντάξεων. Το «Λεξικό χωρίς γραβάτα» με λήμματα 350 λέξεις που έχουν εισβάλει στον δημόσιο λόγο με στόχο να αντικαταστήσουν κάποιες άλλες, αρνητικά φορτισμένες, επεξηγούνται διεξοδικά. Το επικοινωνιακό αυτό κομφούζιο προσπαθεί να βάλει σε τάξη ο συγγραφέας αναλύοντας νεολογισμούς (όπως δηθενάδες), λέξεις αντικαταστάτες (θεσμοί αντί Τρόικα), όρους με ανεστραμμένο περιεχόμενο (αξιοποίηση τώρα, ξεπούλημα χθες), παιχνίδια με το συναίσθημα της γλώσσας (κεντρικό ξενοδοχείο αντί του πολυτελούς Χίλτον) και θολές διατυπώσεις (Άθενς γκρουπ) μαζί με απλά ουσιαστικά (υπερθεματιστής) ή επίθετα (διπλό νόμισμα) και αθώα… επιφωνήματα (Ουάου). Μετά από δημοσιογραφική έρευνα ο Γιάννης Βλαστάρης προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τις σκοπιμότητες.

Ο Γιάννης Βλαστάρης γεννήθηκε στην Αθήνα, εγκατέλειψε τη Νομική και έκανε στροφή στη δημοσιογραφία ώσπου κατέληξε στην Καθημερινή. Πέρασε από όλα τα δημοσιογραφικά πόστα και από επιτελικές θέσεις ταξίδεψε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το 1991 δημιούργησε το Έψιλον, το πρώτο ένθετο περιοδικό στον ελληνικό Τύπο. Λίγο μετά, ανέλαβε τη διεύθυνση και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στο τιμόνι της οποίας υπήρξε για 20 χρόνια.

Info: www.armosbooks.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.

10 χρόνια Platforms Project: Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα

Ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδες και άλλα πολλά μας περιμένουν στη φετινή διεξαγωγή της αθηναϊκής φουάρ.

Φοιτητές του ΑΠΘ παρουσιάζουν μια σειρά video art στη ψηφιακή πλατφόρμα VisualcontainerTV

Η ενότητα αποτελείται από 11 έργα βίντεο που δημιουργήθηκαν από φοιτητές του εργαστηρίου με διάφορες τεχνικές, στο πλαίσιο μαθημάτων υπό την επίβλεψη της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Οι "Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας αποτελούμενη από πολύτιμα έργα ζωγραφικής κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.