Η Αθήνα ως tableau vivant

«Blue-black layers over the White City» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Αλέξανδρου Τζάννη που εγκαινιάζεται στις 10/2, ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από την Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε παρουσιάζει μια σειρά έργων στο State of Concept.

Η Αθήνα ως tableau vivant

«Blue-black layers over the White City» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Αλέξανδρου Τζάννη που εγκαινιάζεται στις 10/2, ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από την Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε παρουσιάζει μια σειρά έργων στο State of Concept.

Η Αθήνα ως tableau vivant - εικόνα 1

Δουλεύοντας εδώ και μια δεκαετία με γλυπτική και σχέδιο έχει δημιουργήσει περιβάλλοντα που προκαλούν τα όρια της ζωής στην πόλη. Η μεθοδολογία που ακολουθεί περιλαμβάνει την συλλογή κομματιών της ίδιας της πόλης, μαζί με αντικείμενα τα οποία συνθέτουν ένα μωσαϊκό που αποδίδει τον χαρακτήρα της σημερινής Αθήνας χωρίς όμως να χάνεται η ιστορία της. Με αυτά τα δομικά υλικά ο καλλιτέχνης συνθέτει ένα νέο «σκηνικό», στο οποίο οι άνθρωποι καλούνται να συμμετάσχουν ως σώματα, ως κομμάτια ενός ζωντανού πίνακα (tableau vivant).

Η Αθήνα ως tableau vivant - εικόνα 2

Η «Λευκή Πόλη», όπως χαρακτηρίζεται η Αθήνα, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που περιπλέκεται με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Η Αθήνα είναι στρωματοποιημένη με στοιχεία του αρχαίου, παλαιότερου και σύγχρονου πολιτισμού. Από τις όμορφες εισόδους των πολυκατοικιών της δεκαετίας του ’60, στα υπόγεια κρυμμένα μπαρ που παραμένουν σε πρώην αστικές γειτονιές που σήμερα είναι το σπίτι περιθωριοποιημένων νέων κατοίκων, η Αθήνα προσφέρει, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, μια μελαγχολική αίσθηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Όλα αυτά είναι στοιχεία που ενδιαφέρουν τον Τζάννη και που ενσωματώνονται στα έργα του.

Ο Αλέξανδρος Τζάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δουλειά του συνδυάζει παραστατικά και αφαιρετικά στοιχεία, ιδεαλιστικά και συμβολικά χαρακτηριστικά, διακοσμητικούς και αλληγορικούς συνειρμούς ενώ παραπέμπει ταυτόχρονα στην ιερογλυφική γραφή και την εικονογραφία της επιστημονικής φαντασίας.

INFO
Τούσα Μπότσαρη 19 | Τηλ: 213-0318576 | www.stateofconcept.org | Ώρα: 20:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.