Η Αθήνα ως tableau vivant

«Blue-black layers over the White City» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Αλέξανδρου Τζάννη που εγκαινιάζεται στις 10/2, ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από την Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε παρουσιάζει μια σειρά έργων στο State of Concept.

Η Αθήνα ως tableau vivant

«Blue-black layers over the White City» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Αλέξανδρου Τζάννη που εγκαινιάζεται στις 10/2, ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από την Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε παρουσιάζει μια σειρά έργων στο State of Concept.

Η Αθήνα ως tableau vivant - εικόνα 1

Δουλεύοντας εδώ και μια δεκαετία με γλυπτική και σχέδιο έχει δημιουργήσει περιβάλλοντα που προκαλούν τα όρια της ζωής στην πόλη. Η μεθοδολογία που ακολουθεί περιλαμβάνει την συλλογή κομματιών της ίδιας της πόλης, μαζί με αντικείμενα τα οποία συνθέτουν ένα μωσαϊκό που αποδίδει τον χαρακτήρα της σημερινής Αθήνας χωρίς όμως να χάνεται η ιστορία της. Με αυτά τα δομικά υλικά ο καλλιτέχνης συνθέτει ένα νέο «σκηνικό», στο οποίο οι άνθρωποι καλούνται να συμμετάσχουν ως σώματα, ως κομμάτια ενός ζωντανού πίνακα (tableau vivant).

Η Αθήνα ως tableau vivant - εικόνα 2

Η «Λευκή Πόλη», όπως χαρακτηρίζεται η Αθήνα, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που περιπλέκεται με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Η Αθήνα είναι στρωματοποιημένη με στοιχεία του αρχαίου, παλαιότερου και σύγχρονου πολιτισμού. Από τις όμορφες εισόδους των πολυκατοικιών της δεκαετίας του ’60, στα υπόγεια κρυμμένα μπαρ που παραμένουν σε πρώην αστικές γειτονιές που σήμερα είναι το σπίτι περιθωριοποιημένων νέων κατοίκων, η Αθήνα προσφέρει, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, μια μελαγχολική αίσθηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Όλα αυτά είναι στοιχεία που ενδιαφέρουν τον Τζάννη και που ενσωματώνονται στα έργα του.

Ο Αλέξανδρος Τζάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δουλειά του συνδυάζει παραστατικά και αφαιρετικά στοιχεία, ιδεαλιστικά και συμβολικά χαρακτηριστικά, διακοσμητικούς και αλληγορικούς συνειρμούς ενώ παραπέμπει ταυτόχρονα στην ιερογλυφική γραφή και την εικονογραφία της επιστημονικής φαντασίας.

INFO
Τούσα Μπότσαρη 19 | Τηλ: 213-0318576 | www.stateofconcept.org | Ώρα: 20:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"άνδρα πολύτροπον": Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Η έκθεση, της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/02/2024

Τι θα δούμε τον Μάρτιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Μουσικές εκδηλώσεις και ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

"Vulnera": Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς δημιουργεί γκροτέσκες, ετερόδοξες εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας που προσεγγίζουν έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο.

Λίγες ακόμα δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για τον Μάρτιο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μας "βάζει" στην ατομική του έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Σάλτσμπουργκ που συνδέει Βορρά και Νότο μέσα από το πρίσμα του (υπερ)τουρισμού

Κλιματική κρίση, ελληνικός αιγιαλός, προσωπικό και πλανητικό burn out, ήχοι της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης μας μιλά με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Salzburger Kunstverein 'με τίτλο 'Sunseekers or Dimming the Sun or'' που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη δημιουργεί τη δική της μοναδική "Neverland"

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα τα οποία θα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.

Η γυναικεία μορφή στη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δυο θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.