Η Αθήνα ως tableau vivant

«Blue-black layers over the White City» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Αλέξανδρου Τζάννη που εγκαινιάζεται στις 10/2, ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από την Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε παρουσιάζει μια σειρά έργων στο State of Concept.

Η Αθήνα ως tableau vivant

«Blue-black layers over the White City» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Αλέξανδρου Τζάννη που εγκαινιάζεται στις 10/2, ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από την Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε παρουσιάζει μια σειρά έργων στο State of Concept.

Η Αθήνα ως tableau vivant - εικόνα 1

Δουλεύοντας εδώ και μια δεκαετία με γλυπτική και σχέδιο έχει δημιουργήσει περιβάλλοντα που προκαλούν τα όρια της ζωής στην πόλη. Η μεθοδολογία που ακολουθεί περιλαμβάνει την συλλογή κομματιών της ίδιας της πόλης, μαζί με αντικείμενα τα οποία συνθέτουν ένα μωσαϊκό που αποδίδει τον χαρακτήρα της σημερινής Αθήνας χωρίς όμως να χάνεται η ιστορία της. Με αυτά τα δομικά υλικά ο καλλιτέχνης συνθέτει ένα νέο «σκηνικό», στο οποίο οι άνθρωποι καλούνται να συμμετάσχουν ως σώματα, ως κομμάτια ενός ζωντανού πίνακα (tableau vivant).

Η Αθήνα ως tableau vivant - εικόνα 2

Η «Λευκή Πόλη», όπως χαρακτηρίζεται η Αθήνα, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που περιπλέκεται με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Η Αθήνα είναι στρωματοποιημένη με στοιχεία του αρχαίου, παλαιότερου και σύγχρονου πολιτισμού. Από τις όμορφες εισόδους των πολυκατοικιών της δεκαετίας του ’60, στα υπόγεια κρυμμένα μπαρ που παραμένουν σε πρώην αστικές γειτονιές που σήμερα είναι το σπίτι περιθωριοποιημένων νέων κατοίκων, η Αθήνα προσφέρει, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, μια μελαγχολική αίσθηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Όλα αυτά είναι στοιχεία που ενδιαφέρουν τον Τζάννη και που ενσωματώνονται στα έργα του.

Ο Αλέξανδρος Τζάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δουλειά του συνδυάζει παραστατικά και αφαιρετικά στοιχεία, ιδεαλιστικά και συμβολικά χαρακτηριστικά, διακοσμητικούς και αλληγορικούς συνειρμούς ενώ παραπέμπει ταυτόχρονα στην ιερογλυφική γραφή και την εικονογραφία της επιστημονικής φαντασίας.

INFO
Τούσα Μπότσαρη 19 | Τηλ: 213-0318576 | www.stateofconcept.org | Ώρα: 20:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.