Ο Τουταγχαμών ταξιδεύει στον Ελληνικό Κόσμο

Το κέντρου πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος υποδέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκθεση με τα πιστά αντίγραφα των θησαυρών του θρυλικού Φαραώ «Ταξίδι στην Αιωνιότητα».

Ο Τουταγχαμών ταξιδεύει στον Ελληνικό Κόσμο

Το κέντρου πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος υποδέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκθεση με τα πιστά αντίγραφα των θησαυρών του θρυλικού Φαραώ «Ταξίδι στην Αιωνιότητα».

Ο Τουταγχαμών ταξιδεύει στον Ελληνικό Κόσμο - εικόνα 1

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο στην εποχή του Τουταγχαμών και να συμμετάσχουν στις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιoλόγου Howard Carter βιώνοντας μοναδικά συναισθήματα από τη μεγαλοπρέπεια των εκατοντάδων αρχαιολογικών ευρημάτων που συνόδευσαν τον νεαρό Φαραώ στη μετά-θάνατον ζωή. Τα εκθέματα είναι πιστά αντίγραφα των ανεκτίμητων θησαυρών από τον τάφο του Τουταγχαμών που κατασκευάστηκαν από έμπειρους τεχνίτες υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων.

Ο Τουταγχαμών ταξιδεύει στον Ελληνικό Κόσμο - εικόνα 2

Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι περιβόητες αιγυπτιακές σφίγγες, αγάλματα διάσημων βασιλιάδων, του ίδιου του Τουταγχαμών, του πατέρα του Ακενατών, της Νεφερτίτης (συζύγου του Ακενατών, αλλά όχι και μητέρας του Τουταγχαμών), ο διάσημος «Τάφος της Μάγια», της παραμάνας του και η «στήλη της Ροζέτα», η οποία αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών. Η αναπαράσταση του βασιλικού τάφου του Τουταγχαμών αποτελεί την εισαγωγή στην έκθεση. Επίσης θα παρουσιαστούν Οι μούμιες του Τουταγχαμών και των παιδιών του, ο χρυσός του θρόνος, η περίφημη ταφική μάσκα, οι εντυπωσιακές χρυσές σαρκοφάγοι, αρχαίες αιγυπτιακές λάρνακες, περίτεχνα αγάλματα αρχαίων Αιγύπτιων θεών και αναπαραστάσεις με ιερογλυφικά, ακριβή αντίγραφα των ευρημάτων.

Ο Τουταγχαμών ταξιδεύει στον Ελληνικό Κόσμο - εικόνα 3

Η ιστορία του βασιλιά Τουταγχαμών ήρθε στο φως το 1922 όταν ο Howard Carter ανακάλυψε τον τάφο του που ήταν ο πρώτος ασύλητος τάφος που βρέθηκε. Τα χιλιάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που βρέθηκαν μέσα σε αυτόν μετέτρεψαν τον Τουταγχαμών σε έναν από τους διασημότερους Φαραώ της Αιγύπτου και προσέφεραν πολύτιμα στοιχεία για τη μελέτη της εποχής εκείνης. Ο Τουταγχαμών βασίλευσε περίπου 9 χρόνια (1333-1323 π.Χ.), καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, χωρίς να είναι ξεκάθαρα τα αίτια του θανάτου του. Ο τάφος του βρίσκεται στην περίφημη «Κοιλάδα των Βασιλέων». Λόγω του ξαφνικού του θανάτου λέγεται ότι θάφτηκε σε θάλαμο που προοριζόταν για τον βεζίρη του. Ο θάνατος πολλών μελών της ομάδας του Κάρτερ λίγο μετά την ανακάλυψη του τάφου ενέπνευσε τον περίφημο θρύλο της «Κατάρας του Τουταγχαμών».

Η έκθεση περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδία από την ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου» που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης, σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν. Στα προγράμματα αυτά τα παιδιά θα ανακαλύψουν στοιχεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, επίσης περιλαμβάνονται και οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων. Τέλος, η έκθεση πλαισιώνεται με προβολές και πολυμεσικές εφαρμογές.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ: 212 254 0000
Σελίδα: www.hellenic-cosmos.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09:00 - 13:30, Παρασκευή 09:00 - 20:00 , Σάββατο 11:00 - 16:00, Κυριακή 10:00 - 18:00
Τιμές εισιτηρίων
Ενηλίκων: €7, παιδικό: €5

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.