Τριπλά εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη

Το κτήριο της οδού Πειραιώς φιλοξενεί τρεις νέες ενδιαφέρουσες εκθέσεις – αφιερώματα σε γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Τριπλά εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη

Λίγο πριν τις γιορτές το Μουσείο Μπενάκη ολοκληρώνει το 2016 με τις εκθέσεις-αφιερώματα στα έργα των Γιάννη Τσαρούχη και Όπυ Ζούνη, αλλά και τη ζωγραφική έκθεση του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «Όψεις αδήλων» που εγκαινιάζονται στις 15, 19 και 21/12 αντίστοιχα.

Γιάννης Τσαρούχης - «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο Μέρος (1940-1989)»

Τριπλά εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 1

Το πρώτο μέρος της θεματικής με τίτλο «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και αφορούσε το έργο του Γιάννη Τσαρούχη κατά την περίοδο 1910-1940. Η ιστορία της ζωγραφικής του μεγάλου καλλιτέχνη κατά την περίοδο 1940-1989 αποτελεί το δεύτερο μέρος της έκθεσης και παρουσιάζει τις επιρροές που δέχτηκε το έργο του εκείνη την χρονολογική περίοδο. Ο επισκέπτης, ξεκινώντας από τα χρόνια της κήρυξης του πολέμου, το 1940, ακολουθεί τον Γιάννη Τσαρούχη στο Αλβανικό μέτωπο, στην Αθήνα της κατοχής και στις δύσκολες μέρες του εμφυλίου. Μέσα από τα έργα του θα ταξιδέψει στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, ανακαλύπτοντας τον δρόμο που παίρνει η ζωγραφική του, τις επιρροές, τις γνωριμίες, τις συναναστροφές και τους συνεργάτες του σε μία περιήγηση με ξεναγό τον ίδιο τον ζωγράφο, μέσα από αποσπάσματα κειμένων του ιδίου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Εγκαίνια: 15/12, 8μ.μ
Διάρκεια: 19/12 – 26/2
Εισιτήριο: €7, €3,50

Όπυ Ζούνη – «Τάξη στο χάος / Ordo ad chao»

Τριπλά εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 2

Η ελληνο-αιγυπτικής καταγωγής εικαστικός υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της μεταπολεμικής γεωμετρικής αφαιρετικής τέχνης και της νέο-κονστρουκτιβιστικής λογικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Στο έργο της, η τέχνη και η επιστήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες καθώς η επιστήμη σημαίνει γι’ αυτήν την έρευνα της πραγματικότητας ενώ η τέχνη την έκφραση της ομορφιάς. Το εκθεσιακό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στα 50 περίπου χρόνια δημιουργίας της εικαστικού (1960-2008), χωρίζεται σε δέκα ξεχωριστές ενότητες και αποτελεί μια αναδρομή η οποία ακολουθεί θεματικά και χρονολογικά την καλλιτεχνική της πορεία. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές, objets trouvés, κολλάζ, αλλά και μία εγκατάσταση-video οκτώ λεπτών, με τίτλο «Κίονες-Σκιές» και εικόνες παρμένες από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: γη, αέρα, νερό, φωτιά, όπου διατρέχουν τη θεματογραφία της, δομώντας και αποδομώντας τις συνθέσεις των έργων της.

Εγκαίνια: 19/12 – 8μ.μ
Διάρκεια: 22/12 – 26/2
Εισιτήριο: €7, €3,50

Χρήστος Μποκόρος – «Όψεις αδήλων»

Τριπλά εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 3

Η έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη αποτελεί μια ζωγραφική μαρτυρία μιας διαδρομής αυτογνωσίας από τη μαθητεία στο πραγματικό ως τους πειρασμούς του αόρατου κι από ‘κει, στα στοιχειώδη αγαθά μιας λιτής ευημερίας. Ζητούμενο, να λάβει πνευματική ουσία η θνητή ύλη, η ήδη φθαρμένη από τη βιοτική μέριμνα και τη χρήση του χρόνου. Να ορθωθεί νόημα αθανασίας στην παράσταση του εφήμερου, με τη βαθειά πεποίθηση ότι ένα φωτεινό παραπέτασμα στο χάος είναι η ζωγραφική, και «ὂψις ἀδήλων τά φαινόμενα».

Εγκαίνια: 21/12 – 8μ.μ
Διάρκεια: 22/12 – 26/2


Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.

Διαγωνισμοί για διευθυντές/διευθύντριες των μουσείων σύγχρονης τέχνης: ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση

O διαγωνισμός για την επιλογή διευθυντή/διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (MOMus) έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κόσμο της τέχνης και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που επιμένουν και πρέπει να λυθούν.

"Purple Rain": Εικόνες από το ανήσυχο μυαλό του ζωγράφου Πάνου Παπαδόπουλου

Η έκθεση είναι το τρίτο ατομικό πρότζεκτ του καλλιτέχνη, το οποίο παρουσιάζει στην Eleni Koroneou Gallery.