Οδηγός Τεχνών

Νέα ραντεβού στη Μπιενάλε της Αθήνας

Η Μπιενάλε της Αθήνας επιστρέφει με νέες δράσεις στη Βαρβάκειο και την Ομόνοια.

Νέα ραντεβού στη Μπιενάλε της Αθήνας

Η Μπιενάλε της Αθήνας επιστρέφει με νέες δράσεις στη Βαρβάκειο και την Ομόνοια.

Νέα ραντεβού στη Μπιενάλε της Αθήνας - εικόνα 1

Οι δράσεις ξεκινούν με το «The Meeting Room», το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα της διήμερης εκδήλωσης δημοσίων συνελεύσεων «Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;» ενός εν εξελίξει διεθνούς ερευνητικού και καλλιτεχνικού project της Τζένης Μαρκέτου, που πραγματοποιήθηκε στα ιστορικά αμφιθέατρα Μ.Α.Χ. και Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2016. Οι συνελεύσεις και οι επιτελεστικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, προκάλεσαν πολυάριθμες συζητήσεις σχετικά με την πρακτική της «συνέλευσης» ως μια πλατφόρμα για ερωτήματα, δράση, αντίδραση, συμμετοχή των πολιτών, συλλογική νοημοσύνη και ως μια αφετηρία για την «τέχνη των πολλών».

Παρουσιάζονται αμοντάριστα αποσπάσματα βίντεο και ζωντανής αναμετάδοσης καταγεγραμμένα κατά τη διάρκεια των διήμερων συνελεύσεων, καθώς και ένα καλλιτεχνικό βιβλίο περιορισμένης έκδοσης, μια συλλογή από σύντομες δηλώσεις, σενάρια, εικόνες, κείμενα και άλλου είδους συνεισφορές και προσθήκες από τους συμμετέχοντες του «Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;».

Το βίντεο της Τζένης Μαρκέτου «Assembly in No Particular Order», (2016) θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα. Το έργο, το οποίο έχει περιοδεύσει σε μουσεία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αποτελείται από μια σειρά αρχειακών ταινιών και εικόνων που έχει οικειοποιηθεί η καλλιτέχνης και βρέθηκαν σε διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης, στα οποία καταγράφονται ξεχωριστές και ιστορικές «συνελεύσεις» και διαμαρτυρίες από ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα ενώ αποτελούν οπτικά υποπροϊόντα ριζοσπαστικών πολιτικών εποχών. Το βίντεο συνοδεύεται από ένα ψηφιακά επεξεργασμένο ηχητικό απόσπασμα, αποτελούμενο από μια μηχανική γυναικεία φωνή και τη συρραφή μια σειράς συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν από την καλλιτέχνη στην Αμερική και την Ελλάδα. Οι συνεντεύξεις αυτές, με ακτιβιστές, συγγραφείς, στοχαστές, ανθρωπολόγους, ιστορικούς τέχνης και αρχιτέκτονες συνδυάζονται με κριτικά κείμενα και φανταστικές αφηγήσεις.

Το κοινό καλείται να θέσει ερωτήματα και ζητήματα με τα οποία σχετίζονται και θέλουν να τα μοιραστούν σε μια ανοιχτή συζήτηση με την καλλιτέχνη και άλλα μέλη του ακροατηρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών το κοινό ενθαρρύνεται να απαγγείλει λογοτεχνικά αποσπάσματα, λόγους, ποιήματα, μουσική, να συζητήσει για ειδησεογραφικούς τίτλους, περιβαλλοντικά ζητήματα, πολιτικές του φύλου, τέχνη και μόδα.

Η ομάδα σύγχρονου χορού YELP dance co. παρουσιάζει το «Δυο βήματα πιο κάτω», μια χορογραφία στο αστικό τοπίο. Οι θεατές ακολουθούν μια διαδρομή από την Εθνική βιβλιοθήκη, στην οδό Πανεπιστημίου, μέχρι την Πλατεία Ομονοίας και καταλήγουν μέσα στο Μπάγκειον - παρακολουθώντας χορογραφημένες δράσεις και συμμετέχοντας σε κάποιες από αυτές.

Η αστική χορογραφία ξεκινά από την Εθνική Βιβλιοθήκη, ένα σύμβολο για την πόλη της Αθήνας, και φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση και ευθύνη μας απέναντι στη γνώση και την ιστορία. Κατηφορίζοντας Δυο βήματα πιο κάτω, με ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε στην Πλατεία Ομονοίας - άλλο ένα σύμβολο της πόλης που αλλάζει μορφή συνεχώς. Πρόκειται για μια μικρή διαδρομή, γεμάτη αντιφάσεις και εκπλήξεις που συμπυκνώνουν την πρόσφατη ιστορία της πόλης και αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα αντιθέσεων εγκατεστημένων στην καθημερινότητα της Αθήνας.

Οι θεατές εξοπλίζονται με ένα φορητό mp3 player και ακουστικά με ηχογραφημένες κινητικές οδηγίες και υλικά, βιώνοντας μια διαφορετική εμπειρία της πόλης και της κίνησης του σώματος μέσα στην πόλη. Μια προσωπική και συλλογική εμπειρία: μοναχικής συνύπαρξης σε δημόσιους χώρους και παιχνιδιού ομαδικής δράσης. Αυτό που δημιουργείται δεν μπορεί κανείς να το ξεχωρίσει από την πραγματική ζωή, αλλά είναι ταυτόχρονα μια πρόταση για μια «νέα» ζωή, σε ανοιχτό διάλογο με το απρόβλεπτο.

Πρόγραμμα Δράσεων

Πως οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους; : The Meeting Room, Τζένη Μαρκέτου
Κτήριο Βαρβακείου επί της οδού Αθηνάς - έναντι Αγοράς
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου – Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, ώρα: 16:00 - 20:00

Δυο βήματα πιο κάτω, YELP danceco.
Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστημίου 32
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, ώρα: 15:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μέχρι τέλος του μήνα θα παίζεται το "Τέλος του παιχνιδιού"

Για λίγες ακόμα ημέρες προλαβαίνετε να δείτε το μπεκετικό "Τέλος του παιχνιδιού" στο Σύγχρονο Θέατρο με τον Δημήτρη Καταλειφό.

Preview 2022: Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε και να ακούσουμε σε μια γεμάτη πολιτιστικά χρονιά

Σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που θα διεκδικήσουν ή έχουν κερδίσει ήδη χρυσά αγαλματίδια και μεγάλα εικαστικά γεγονότα δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής σεζόν.

Εσείς ψηφίσατε τις αγαπημένες σας παραστάσεις για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού;

Επιβραβεύστε και φέτος τις καλύτερες θεατρικές εμπειρίες της σεζόν παίρνοντας μέρος στη Θεατρομανία.

Η φεστιβαλική παράσταση του Ανέστη Αζά έρχεται στο Αμφι-Θέατρο

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται στο Αμφι-Θέατρο, η "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, μια παράσταση που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όλα όσα θα δούμε στο Netflix τον Ιανουάριο

Αυτές είναι οι ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει η λίστα με τις προβολές για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.