Η Ελευσίνα σαλπάρει για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Εγκαινιάστηκε η έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, το οποίο ξεφεύγει από την τουριστική ματιά του ήλιου και της θάλασσας και προβάλει την Ελλάδα της παραγωγής.

Η Ελευσίνα σαλπάρει για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Εγκαινιάστηκε η έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, το οποίο ξεφεύγει από την τουριστική ματιά του ήλιου και της θάλασσας και προβάλει την Ελλάδα της παραγωγής.

Η Ελευσίνα σαλπάρει για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 - εικόνα 1
Φωτό: Ασπασία Σταυροπούλου

Παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους η υλοποίηση του προγράμματος της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν επίσης και ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελευσίνα 21 Κέλλυ Διαπούλη, η εκπρόσωπος τύπου της ευρωπαϊκής επιτροπής Κλιμεντίνη Διακομανώλη, καθώς και οι καλλιτέχνες Βάνα Ξένου, Φίλιππος Κουτσαφτής και Μάρθα Φριντζήλα.

Η Ελευσίνα σαλπάρει για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 - εικόνα 2
Φωτό: Νικολέτα Κοντούλη

Από την κατάθεση του φακέλου της υποψηφιότητάς της, η Ελευσίνα έδειξε ότι δεν διαλέγει την εύκολη οδό. Επιλέγει να παρουσιαστεί ως παραγωγική μηχανή της χώρας που παράγει περίπου το 30% του ΑΕΠ και όχι ως ένας τουριστικός προορισμός και μέσα από τη διαδικασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επιδιώκει να μετατραπεί σε ένα δυναμικό κέντρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και έντασης γνώσης και σε κόμβο διασύνδεσης του ελληνικού πολιτιστικού χώρου με τον ευρωπαϊκό. Πέρα από αυτό, η πρόταση της Ελευσίνας με τίτλο «Μετάβαση στην Euphoria» εστιάζει στην κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας και του περιεχομένου του «ευ» - το οποίο μεταγραφόμενο στα αγγλικά ισοδυναμεί με το ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η πρόταση ακολουθεί τη φιλοσοφία της Ατζέντας 21 για τον Πολιτισμό (Agenda 21 for Culture) του ΟΗΕ, η οποία αναγνωρίζει τον πολιτισμό ως τέταρτο πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, δίπλα στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον και την οποία υιοθέτησε ο Δήμος Ελευσίνας το Φεβρουάριο του 2015.

Ο φάκελος που κατέθεσε η Ελευσίνα είναι το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς δύο ετών, στην οποία συστρατεύτηκαν όλες οι δυνάμεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής: ο Δήμος, η Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής, οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας κ.α. Την ευθύνη της διαμόρφωσης του φακέλου και του συντονισμού της υποψηφιότητας ανέλαβε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ελευσίνα 2021», που συστάθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, με Πρόεδρο το Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γιώργο Τσουκαλά και 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, με μέλη τους Κλεοπάτρα Αμπατζόγλου – Ελευσίνια καλλιτέχνη, Μαρία Βασιλείου – Αρχιτέκτονα & Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευσίνας, Κέλλυ Διαπούλη – Θεατρολόγο με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική και διαχείριση, Κωνσταντίνο Καλέση – Ελευσίνιο επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου, Γαβριήλ Καμπάνη – Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας, Σπύρο Κόλλια – Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, Ευάγγελο Κυριακίδη – Αρχαιολόγο & Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που λειτουργεί στην Ελευσίνα, Καλλιόπη Παπαγγελή – Διευθύντρια της τοπικής εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Γιώργο Σκιάνη – Ιστορικό Τέχνης & Επιμελητή του εικαστικού προγράμματος των Αισχυλείων, Πέγκυ Τσολακάκη – Ελευσίνια Πολεοδόμο & Χωροτάκτη, Νίκο Ψούνη – Δημοτικό Σύμβουλο.

Κύριος χρηματοδότης από την αρχή μέχρι το τέλος της υποψηφιότητας ήταν ο Δήμος Ελευσίνας, ενώ και η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε δράσεις της υποψηφιότητας με την πρόκριση της Ελευσίνας στην τελική φάση του διαγωνισμού. Χρυσοί χορηγοί της υποψηφιότητας ήταν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Metron, Polyeco και η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και ασημένιος χορηγός η εταιρεία ΔΕΣΦΑ. Επίσης, οι εταιρείες Καριώτης Audio & Lighting, Κληρονόμος Επιγραφές και το ξενοδοχείο Elefsina στήριξαν την υποψηφιότητα ως χορηγοί έργου.

Με την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματός της, όπως αυτό έχει περιγραφεί στο φάκελο υποψηφιότητας. Το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί είναι δεσμευτικό και επιδεκτικό τροποποιήσεων μόνο κατόπιν συνεννόησης και έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρακολουθεί και να αξιολογεί την ορθή εκτέλεση του έργου. Σε περίπτωση που η Επιτροπή Παρακολούθησης κρίνει ότι το έργο δεν υλοποιείται με βάση τον προβλεπόμενο σχεδιασμό έχει δικαίωμα να αφαιρέσει τον τίτλο. Έτσι, η επιτυχία της Ελευσίνας δεν είναι απλώς ένα τοπικό εγχείρημα, αλλά μία εθνική υπόθεση στην οποία αξίζει να συστρατευθούν οι πολιτικές, παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις όλης της χώρας.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι φάκελοι και των 14 υποψήφιων πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού και μπορείτε να τους βρείτε εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.