Βιβλία για το καλοκαίρι

Μια επιλογή μεταφρασμένων βιβλίων που μας έκαναν εντύπωση, παρέα με μια ελληνική έκδοση εκδρομικού ενδιαφέροντος, για τις ήσυχες αλλά και περιπατητικές στιγμές του καλοκαιριού.

Βιβλία για το καλοκαίρι

Μια επιλογή μεταφρασμένων βιβλίων που μας έκαναν εντύπωση, παρέα με μια ελληνική έκδοση εκδρομικού ενδιαφέροντος, για τις ήσυχες αλλά και περιπατητικές στιγμές του καλοκαιριού.

Ο μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας

Leo Perutz

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 1

Μτφρ: Ρ. Ιωαννίδου
Εκδ. Κίχλη
Τιμή: € 14,00
Ένα μυθιστόρημα από έναν βιρτουόζο του αινίγματος και των αφηγηματικών λαβύρινθων στο οποίο ο αναγνώστης αναλαμβάνει και αυτός ρόλο ντετέκτιβ με σκοπό την διαλεύκανση μιας σειράς μυστηριωδών θανάτων. O περίφημος Αυστριακός συγγραφέας Λέο Πέρουτς, τον οποίο εκτιμούσαν ιδιαίτερα καταξιωμένοι συγγραφείς όπως ο Ίαν Φλέμινγκ, ο Γκράχαμ Γκριν, ο Χορχέ Λουίς Μπόρχες, αλλά, όπως διαβάζουμε στο επίμετρο, και ο Βάλτερ Μπένγιαμιν για τις «έντονα ρυθμικές και συγκεκομμένες αφηγήσεις του». Ο Πέρουτς αποδίδει την ατμόσφαιρα της προπολεμικής Βιέννης πριν τον Μεγάλο Πόλεμο και μας βυθίζει σε μια αριστοτεχνική και αγωνιώδη αστυνομική πλοκή συμβάντων που κινούνται μεταξύ φόνου και αυτοκτονίας, με τις υποψίες να βαραίνουν και τον ίδιο τον αφηγητή της ιστορίας, βαρόνο φον Γιός. Πέρα όμως από το να κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη, ο Πέρουτς αποτυπώνει και την «ένταση γύρω από το αίνιγμα της ανθρώπινης ύπαρξης» μέσα σε μια πραγματικότητα που συνεχώς υπονομεύεται.

Αστείο Κορίτσι

Νικ Χόρμπυ

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 2

Μτφρ: Χ. Παπαδημητρίου
Εκδ. Πατάκη
Τιμή: € 18,70
Η Μπάρμπαρα δεν ήθελε να γίνει βασίλισσα της ομορφιάς αλλά το σύμπαν έχει ήδη συνωμοτήσει εναντίον της. Την ίδια στιγμή, το εσωτερικό σύμπαν του πατέρα της είναι και αυτό αντίρροπο καθώς παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας και πίσω από την εφημερίδα του ένα διαγωνισμού ομορφιάς στο Μπλάκπουλ. Όμως δεν του αρέσει το γεγονός ότι η κόρη του που συμμετέχει στο διαγωνισμό εκθέτει τα κάλλη της και κυρίως ότι δεν έχει την «στοιχειώδη ευγένεια να φαίνεται πιο άσχημη από τις άλλες». Παρόλα αυτά είναι ένας από τους πρωτεργάτες του σκοτεινού σχεδίου να παραμείνει η Μπάρμπαρα στο Μπλάκπουλ, εκεί όπου τα καλλιστεία γίνονται υπό βροχή, οι κοπέλες μελανιάζουν από το κρύο και ο δήμαρχος κάνει αστειάκια που αφορούν τους κάλους της γυναίκας του. Η Μπάρμπαρα έχει ένα πράγμα στο νου της: να φύγει, «με νύχια και με δόντια, περπατώντας στα τέσσερα αν είναι αναγκαίο» από τον μικρόκοσμο της πόλης της και «να βγει στην τηλεόραση, να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε».

Η άμυνα του Λούζιν

Vladimir Nabokov

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 3

Μτφρ: Γ-Ι Μπαμπασάκης
Εκδ. Μεταίχμιο
Τιμή € 15,50
Ο μικρός Λούζιν αναπτύσσει την σκακιστική του ενόραση και την ικανότητά του να αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της σκακιστικής γραφής υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα ο οποίος θέλει πάση θυσία ο γιος του να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. «Κανείς δεν είναι ήμερος όταν τον κυριεύει ο ίμερος» θα πει κάποια στιγμή ο πρεσβύτερος Λούζιν στην αρχή μιας αφήγησης που προδίδει το δέος του ίδιου του Ναμπόκοφ για τη σχέση μεταξύ απλότητας και συνδυαστικής περιπλοκής, όπως τη βρίσκουμε στα μαθηματικά, στη μουσική, στο σκάκι: σε μια συγκλονιστική περιγραφή του κόσμου του σκακιού που άξαφνα διανοίγεται μπροστά στον νεαρό Λούζιν, ο εκκολαπτόμενος σκακιστής αντιλαμβάνεται ολόκληρες σκακιστικές ακολουθίες όπως ακριβώς ένας μουσικός κοιτώντας απλώς τις νότες «ακούει στο μυαλό του όλους του κυματισμούς της μουσικής». Ωστόσο, το τίμημα που θα πληρώσει για ένα πάθος που θα τον εγκλωβίζει όλο και περισσότερο στην σκακιέρα καθιστώντας τον ταυτόχρονα ανίκανο να χειριστεί τις αυθαίρετες διακλαδώσεις της πραγματικότητας, θα είναι βαρύ.

Η δίκη για φόνο και άλλα μυστήρια

Κάρολος Ντίκενς

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 4

Μτφρ: Γ. Μπαρουξής
Εκδ. Ποικίλη Στοά
Τιμή: € 9,00
Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος της βικτωριανής Αγγλίας υπήρξε και εξαίρετος συγγραφέας μυστηρίου και αστυνομικών ιστοριών σε μια εποχή που το συγκεκριμένο είδος βρισκόταν ακόμα υπό διαμόρφωση. Ως δημοσιογράφος στο δικαστικό ρεπορτάζ αλλά και βοηθός σε δικηγορικό γραφείο, ο Ντίκενς είχε στη διάθεσή του πλούσιο υλικό για το λογοτεχνικό έργο, υλικό που αντλούσε και από τη δική του ζωή στην αμείλικτη καθημερινότητα της εποχής του. Στα διηγήματα κυριαρχεί το ενίοτε επώδυνο παιχνίδι μεταξύ αντικειμενικότητας και υποκειμενικότητας: «Έχω προσέξει ότι ακόμα και άτομα ανώτερης ευφυϊας και καλλιέργειας δεν έχουν το θάρρος να αποκαλύψουν προσωπικές ψυχολογικές τους εμπειρίες όταν αυτές είναι παράξενες...Ένας ειλικρινής ταξιδιώτης που είδε ένα παράξενο πλάσμα με τη μορφή ενός θαλάσσιου ερπετού δεν θα φοβόταν να το αναφέρει. Ο ίδιος ταξιδιώτης, όμως, αν είχε ένα μοναδικό προαίσθημα, παρόρμηση, παράξενη σκέψη, όραμα (όπως λέγεται), όνειρο ή άλλη αξιοσημείωτη νοητική εντύπωση, θα δίσταζε πολύ προτού το παραδεχτεί», γράφει ο Ντίκενς στην πρώτη ιστορία της συλλογής.

Σταθμός Έντεκα

Emily St. John Mandel

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 5

Μτφρ: Β. Τζανακάρη
Εκδ. Ίκαρος
Τιμή: € 16, 50
Στο Σταθμός Έντεκα, το οποίο βραβεύτηκε με το Arthur C. Clarke Award ενώ ήταν υποψήφιο για το National Book Award 2014 μεταξύ άλλων σημαντικών διακρίσεων, η Emily St. John Mandel δημιουργεί ένα δυστοπικό σύμπαν που σε ένα πρώτο επίπεδο φαίνεται να πλαισιώνει μια ιστορία καταστροφής και συνεχούς προσπάθειας επιβίωσης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο ωστόσο η συγγραφέας, με γνώμονα την ιδέα ότι η επιβίωση δεν αρκεί, στρέφει την προσοχή μας στην αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης και του εξαιρετικά εύθραυστου κόσμου στον οποίο συγκατοικούμε.

Δύο χρόνια, οχτώ μήνες και είκοσι οχτώ νύχτες

Salman Rushdie

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 6

Μτφρ: Ε. Τσιρώνη
Εκδ. Ψυχογιός
Τιμή: € 17,70
Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος γνώρισε από κοντά τον θρησκευτικό φανατισμό αλλά και την ατολμία πολλών διανοουμένων που σχεδόν συντάχθηκαν με τους κατήγορούς του, επιστρέφει με έναν κόσμο «παραδοξότητας» στον οποίο οι νόμοι και αρχές της πραγματικότητας έχουν καταρρεύσει: ένας κηπουρός ανυψώνεται άξαφνα από το έδαφος και μένει να αιωρείται, ένας κομίστας ξυπνάει και βλέπει μπροστά του έναν από τους χαρακτήρες του και ένα μωρό διαθέτει έμφυτες ικανότητες να εντοπίζει τη διαφθορά. Μια ιστορία σύγκρουσης σε μυθική και υπερφυσική κλίμακα αλλά και με φιλοσοφικά ερωτήματα για τη διαφορά μεταξύ του απτού παρόντος και της μελλοντικής εξιστόρησής του, για την ξαφνική εισροή του φανταστικού στο πραγματικό.

Οι περιπέτειες του ΄Ωγκι Μαρτς

Saul Bellow

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 7

Μτφρ: Μ. Μακρόπουλος
Εκδ. Καστανιώτη
Τιμή: € 21,20
Ο αντιήρωας Ώγκι Μαρτς, ο οποίος μεγαλώνει την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, δηλώνει «ό,τι κάνω το κάνω όπως έχω μάθει από μόνος μου, δίχως κανόνες, κι έτσι θα γράψω την ιστορία της ζωής μου». Πρόκειται για μια ιστορία μέσα από τα μάτια ενός «Κολόμβου των γύρω πραγμάτων», σύμφωνα με μια άλλη αυτοπεριγραφή του κεντρικού ήρωα Μαρτς που γεύεται ακόρεστα τη ζωή και συναναστρέφεται την πανσπερμία χαρακτήρων που την κατοικούν. Ταυτόχρονα, το μυθιστόρημα είναι μια συγκλονιστική σπουδή πάνω στα εμφανή και μύχια κίνητρα που οδηγούν τις πράξεις μας και στην προσωπική διαμόρφωση βίου, χαρακτήρα και μοίρας. Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα κορυφαία εκατό διηγήματα της αγγλόφωνης λογοτεχνικής παράδοσης.

Πάρνηθα, 18 διαδρομές για να ανακαλύψεις το βουνό

Χρήστος Λέπουρας

Βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 8

Εκδ. On Foot
Τιμή: € 15,00
Για κάποιο λόγο, που ίσως να είναι απλώς θέμα συνήθειας ή προτιμήσεων των εκάστοτε συνοδοιπόρων, το βουνό δεν αποτελεί αυτονόητο καλοκαιρινό προορισμό. Έχει ωστόσο όλα τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού τόπου διακοπών ή προσωρινής αποχής από την τύρβη της καθημερινότητας: ησυχία, δροσιά, σκιά και, πάνω απ’όλα, επαφή με τη φύση. Το «Πάρνηθα, 18 διαδρομές για να ανακαλύψεις το βουνό», μια έκδοση με πλούσιο υλικό, εξαιρετικές φωτογραφίες, χάρτες και ενδεικτική βιβλιογραφία, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Trekking Hellas και του ορειβατικού καταφυγίου Μπάφι, μας προτρέπει σε δράση και ανακάλυψη, με βασική ιδέα την προσέγγιση της φύσης «σαν αξία από μόνη της». Απευθύνεται σε όσους αγαπούν την Πάρνηθα, σε περιπατητές, σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε συνοδούς βουνού. Η Πάρνηθα, η οποία όπως μας διαβάζουμε στο βιβλίο είναι ο πλησιέστερος δρυμός σε πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής χώρας, χρειάζεται την αγάπη και τη φροντίδα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.