Τέλος εποχής για την Μπιενάλε της Αθήνας

Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε, αποχωρεί από τον οργανισμό.

Τέλος εποχής για την Μπιενάλε της Αθήνας

Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε, αποχωρεί από τον οργανισμό.

Τέλος εποχής για την Μπιενάλε της Αθήνας - εικόνα 1
Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας (αριστερά: Poka Yio, δεξιά: Ξένια Καλπακτσόγλου) με τον Μασιμιλιάνο Μολόνα, Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015–2017 «OMONOIA» © Νύσος Βασιλόπουλος

Με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται. Όλες οι διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές καθώς και το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα, διευθυντής προγράμματος της 5ης Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA, παραιτήθηκε της θέσης του. Στο πλαίσιο της ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Μασιμιλιάνο Μολόνα οργάνωσε και διηύθυνε τις Σύναψη 1 και Σύναψη 2 οι οποίες αποτελούνταν από μεγάλο αριθμό δράσεων και ομιλιών. Το ακαδημαϊκό ειδικό βάρος και η φυσική παρουσία του Μασιμιλιάνο Μολόνα στην Αθήνα, σε μια δύσκολη ιστορική στιγμή, έδωσαν συγκεκριμένο χαρακτήρα στο πρόγραμμα της Μπιενάλε της Αθήνας. Η Μπιενάλε της Αθήνας τον ευχαριστεί θερμά για το έργο του και τη συνολική συμβολή του στο πρόγραμμα της ΟΜΟΝΟΙΑ.

H OMONOIA θα συνεχίσει το πρόγραμμά της εστιασμένη σε δράσεις καλλιτεχνών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη καθώς και στην παραγωγή νέων έργων και δράσεων στην Πλατεία Ομονοίας και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα των επερχόμενων δράσεων της Μπιενάλε της Αθήνας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ως μέλος της επιμελητικής ομάδας XYZ, η Ξένια Καλπακτσόγλου επιμελήθηκε την 1η Μπιενάλε της Αθήνας, Destroy Athens, 2007, το ετήσιο επιμελητικό πρότζεκτ XYZ Outlet (2010-11) και, μαζί με τους Nicolas Bourriaud και Poka-Yio, την 3η Μπιενάλε της Αθήνας, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, 2011. Ως συνδιευθύντρια της Μπιενάλε είχε υπό την ευθύνη της το τμήμα παραγωγής, ενώ δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην δικτύωση του φορέα εντός και εκτός Ελλάδας μέσα από ποικίλες επιμελητικές πρωτοβουλίες, συνέδρια, ομιλίες, εκδόσεις και συνέργιες.Με την αποχώρησή της κλείνει ένας δεκαετής κύκλος δημιουργικής και παραγωγικής συνεργασίας.

Η Ξένια Καλπακτσόγλου θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς την ομάδα της Μπιενάλε, τους εθελοντές, τους καλλιτέχνες, τους επιμελητές, τους οργανισμούς, τα πολιτιστικά ιδρύματα και τις πρεσβείες, τις εταιρίες, τον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, τους Φίλους της Μπιενάλε και όλους αυτούς που με ιδιαίτερη θερμή και έμπρακτη προθυμία συμμετείχαν ενεργά στην διαμόρφωση, υλοποίηση και εξέλιξη της Μπιενάλε της Αθήνας την τελευταία δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.