Οδηγός Τεχνών

Τέλος εποχής για την Μπιενάλε της Αθήνας

Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε, αποχωρεί από τον οργανισμό.

Τέλος εποχής για την Μπιενάλε της Αθήνας

Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε, αποχωρεί από τον οργανισμό.

Τέλος εποχής για την Μπιενάλε της Αθήνας - εικόνα 1
Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας (αριστερά: Poka Yio, δεξιά: Ξένια Καλπακτσόγλου) με τον Μασιμιλιάνο Μολόνα, Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015–2017 «OMONOIA» © Νύσος Βασιλόπουλος

Με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται. Όλες οι διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές καθώς και το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα, διευθυντής προγράμματος της 5ης Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA, παραιτήθηκε της θέσης του. Στο πλαίσιο της ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Μασιμιλιάνο Μολόνα οργάνωσε και διηύθυνε τις Σύναψη 1 και Σύναψη 2 οι οποίες αποτελούνταν από μεγάλο αριθμό δράσεων και ομιλιών. Το ακαδημαϊκό ειδικό βάρος και η φυσική παρουσία του Μασιμιλιάνο Μολόνα στην Αθήνα, σε μια δύσκολη ιστορική στιγμή, έδωσαν συγκεκριμένο χαρακτήρα στο πρόγραμμα της Μπιενάλε της Αθήνας. Η Μπιενάλε της Αθήνας τον ευχαριστεί θερμά για το έργο του και τη συνολική συμβολή του στο πρόγραμμα της ΟΜΟΝΟΙΑ.

H OMONOIA θα συνεχίσει το πρόγραμμά της εστιασμένη σε δράσεις καλλιτεχνών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη καθώς και στην παραγωγή νέων έργων και δράσεων στην Πλατεία Ομονοίας και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα των επερχόμενων δράσεων της Μπιενάλε της Αθήνας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ως μέλος της επιμελητικής ομάδας XYZ, η Ξένια Καλπακτσόγλου επιμελήθηκε την 1η Μπιενάλε της Αθήνας, Destroy Athens, 2007, το ετήσιο επιμελητικό πρότζεκτ XYZ Outlet (2010-11) και, μαζί με τους Nicolas Bourriaud και Poka-Yio, την 3η Μπιενάλε της Αθήνας, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, 2011. Ως συνδιευθύντρια της Μπιενάλε είχε υπό την ευθύνη της το τμήμα παραγωγής, ενώ δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην δικτύωση του φορέα εντός και εκτός Ελλάδας μέσα από ποικίλες επιμελητικές πρωτοβουλίες, συνέδρια, ομιλίες, εκδόσεις και συνέργιες.Με την αποχώρησή της κλείνει ένας δεκαετής κύκλος δημιουργικής και παραγωγικής συνεργασίας.

Η Ξένια Καλπακτσόγλου θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς την ομάδα της Μπιενάλε, τους εθελοντές, τους καλλιτέχνες, τους επιμελητές, τους οργανισμούς, τα πολιτιστικά ιδρύματα και τις πρεσβείες, τις εταιρίες, τον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, τους Φίλους της Μπιενάλε και όλους αυτούς που με ιδιαίτερη θερμή και έμπρακτη προθυμία συμμετείχαν ενεργά στην διαμόρφωση, υλοποίηση και εξέλιξη της Μπιενάλε της Αθήνας την τελευταία δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Εσείς ψηφίσατε τις αγαπημένες σας παραστάσεις για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού;

Επιβραβεύστε και φέτος τις καλύτερες θεατρικές εμπειρίες της σεζόν παίρνοντας μέρος στη Θεατρομανία.

Η φεστιβαλική παράσταση του Ανέστη Αζά έρχεται στο Αμφι-Θέατρο

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται στο Αμφι-Θέατρο, η "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, μια παράσταση που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όλα όσα θα δούμε στο Netflix τον Ιανουάριο

Αυτές είναι οι ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει η λίστα με τις προβολές για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Η Επανάσταση του ’21 βάζει χρώμα στους τοίχους της Αθήνας: Δείτε τις νέες τοιχογραφίες που έγιναν

Ο Λόρδος Βύρωνας του Cacao Rocks στη γειτονιά του Ψυρρή, ο "Νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου" που αγναντεύει την Ακρόπολη, το "Πάνθεον" των Αγωνιστών στην Κυψέλη και άλλα πολύχρωμα, εντυπωσιακά έργα από γνωστούς street artists που αναβαθμίζουν την πόλη μας με το πρόγραμμα αναθέσεων του Δήμου Αθηναίων.

Δείτε το "Όλα Κουλά" του Χριστόφορου Ζαραλίκου on demand

Το stand up show του Χριστόφορου Ζαραλίκου "Όλα Κουλά" που αγαπήθηκε από το κοινό είναι διαθέσιμο στην οθόνη σας.

Αυτές είναι οι πέντε πρεμιέρες που περιμένουμε μέχρι την Άνοιξη στο Εθνικό Θέατρο

Δυναμικά ξεκινά το Εθνικό Θέατρο τη Νέα Χρονιά με πέντε νέες παραστάσεις. Για να είσαστε προετοιμασμένοι σας δίνουμε τη λίστα με τα έργα, τους σκηνοθέτες, τους πρωταγωνιστές και τις προγραμματισμένες πρεμιέρες τους.