Euro: 12 χρόνια φαγούρα!

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου βρίσκεται σε άλλη ήπειρο. Συγκεκριμένα στην Ωκεανία, όπου μόλις νίκησε την Αυστραλία με 2-1 σε διεθνή φιλικό στη Μελβούρνη, μπροστά σε πολλούς Έλληνες μετανάστες.

Euro: 12 χρόνια φαγούρα!

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου βρίσκεται σε άλλη ήπειρο. Συγκεκριμένα στην Ωκεανία, όπου μόλις νίκησε την Αυστραλία με 2-1 σε διεθνή φιλικό στη Μελβούρνη, μπροστά σε πολλούς Έλληνες μετανάστες.

Euro: 12 χρόνια φαγούρα! - εικόνα 1

Υπό άλλες συνθήκες θα βρισκόταν σε κάποια γαλλική πόλη και θα έκανε προπόνηση ενόψει του πρώτου της αγώνα στο Euro. Οι «άλλες συνθήκες» βεβαίως θα ήταν να μην είχε τερματίσει τελευταία στον όμιλο των προκριματικών, πιο κάτω και από τα νησιά Φερόε, μια χώρα που δυσκολεύεσαι να τη βρεις στο χάρτη και η οποία μας φιλοδώρησε με την ίσως πιο ντροπιαστική ήττα στην ποδοσφαιρική μας ιστορία. Έτσι, τώρα, 24 άλλες ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες είναι έτοιμες να ριχτούν στην αρένα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το οποίο αρχίζει αύριο Παρασκευή στο Stade de France, στα βόρεια του Παρισιού. Της Ελλάδος απούσης όπως είπαμε. Και δεν μπορεί παρά το μυαλό μας να γυρίσει 12 χρόνια πίσω, στα γήπεδα της Λισαβόνας και του Πόρτο αλλά και στους δρόμους του κέντρου της προμνημονιακής Αθήνας, όπου πανηγυρίζαμε έξαλλα έπειτα από κάθε ματς. Ακόμα και αν κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει με απλή λογική όσα «εξωπραγματικά» συνέβησαν σε εκείνο το Euro (πόσο μάλλον τι έγινε στον τελικό της 4ης Ιουλίου 2004), το σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει αναλλοίωτο. Και φυσικά θα παραμείνει για πάντα. Όσο όμως και αν προσπαθήσαμε έκτοτε να πείσουμε τους εαυτούς μας (και όλους τους ξένους φίλους μας) ότι η Εθνική εκείνη μας έφερε επιτέλους στη θέση που όντως αξίζαμε, η πραγματικότητα στάθηκε εξαιρετικά αμείλικτη και με εντελώς διαφορετική άποψη.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι από το θριαμβευτικό 2004 μέχρι σήμερα, οι εμφανίσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις ήταν από απλώς αξιοπρεπείς (Mundial 2014, Euro 2012) έως απογοητευτικές (Euro 2008, Mundial 2010). Φυσικά θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει πως και μόνο η παρουσία μιας ομάδας σε Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Κύπελλο πιστοποιεί την αξία και τις δυνατότητές της. Σύμφωνοι, αλλά όταν μιλάμε για μια πρώην εστεμμένη, αυτομάτως οι προδιαγραφές μετατοπίζονται και ο πήχης ψηλώνει. Περιμένεις πάντα το κάτι παραπάνω, ακόμη κι αν βλέπεις καθαρά μέσα στο γήπεδο πως η ομάδα θέλει, αλλά δεν μπορεί. Και εκεί όλα σου φταίνε.

Οι επιλογές των προπονητών, η αδιαφορία των ποδοσφαιριστών, το κράτος (το κράτος φταίει πάντα). Και είναι κάπως πικρή η γεύση όταν επιπροσθέτως αντιλαμβάνεσαι ότι για τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό πλανήτη εκείνη η πρωτιά υπήρξε μια χαριτωμένη απόκλιση από το κανονικό, η οποία έχει ελάχιστες πιθανότητες να επαναληφθεί. Με την ελπίδα αυτό να διαψευσθεί στο μέλλον, ας αρκεστούμε στην απόλαυση ενός μήνα με καλή (ελπίζουμε) μπάλα και με δυνατές συγκινήσεις. Και –γιατί όχι;– αντίστοιχες με τη δική μας ευχάριστες εκπλήξεις για τα αουτσάιντερ.


ΥΓ.:
Αυτό το παρασκευοσαββατοκύριακο πάντως εμείς ως «αθηνόραμα» θα κατεβάσουμε στο γήπεδο μια αλλιώτικη εθνική Ελλάδος, που σκοράρει ανελλιπώς και κερδίζει πρωταθλήματα με άνεση. Μια εντεκάδα, για παράδειγμα, που πηγαίνει κάπως έτσι: αβγοτάραχο, ξερά σύκα, σαλιγκάρια Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, σαλάμι μαύρου χοίρου, λάδι τρούφας, μαρμελάδα φραγκόσυκου, κρασί Σάμου, πιπερόμελο, βιολογική μπίρα και σέντερ φορ… γάλα γαϊδούρας. Και περισσότερους από 100 άλλους «παίκτες» έτοιμους για μεγάλα ντέρμπι. Ραντεβού στην Τεχνόπολη και στην «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.