Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε

Η Σύναψη 2 της Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την Κριτική των Θεσμών - Από τη σκοπιά του Νότου» συνεχίζεται έως αυτήν την Κυριακή 24/4 στο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια με ένα γεμάτο πρόγραμμα καθημερινών δράσεων.

Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε

Η Σύναψη 2 της Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την Κριτική των Θεσμών - Από τη σκοπιά του Νότου» συνεχίζεται έως αυτήν την Κυριακή 24/4 στο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια με ένα γεμάτο πρόγραμμα καθημερινών δράσεων.

Μια Μπιενάλε για ποιον;

Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε - εικόνα 1
Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Massimiliano Molona ανάμεσά τους.

Με μια μάλλον πικρή τοποθέτηση του Poka-Yio ξεκίνησε το διήμερο συνέδριο της διοργάνωσης την περασμένη εβδομάδα. Ο συν-ιδρυτής της Μπιενάλε μίλησε για μισαλλοδοξία και πόλωση στην εικαστική σκηνή αλλά και για την προσπάθεια της Μπιενάλε να συμμετέχει στη μάχη που δίνεται αυτήν τη στιγμή για την εξεύρεση του νοήματος της εποχής. Αν και φιλοξένησε σημαντικούς διεθνείς προσκεκλημένους και άνοιξε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, δείχνοντας πόσο παγκόσμια είναι τελικά πολλά από τα τοπικά ζητήματα, από το ακροατήριο απουσίαζε, δυστυχώς, η μεγάλη μερίδα της εικαστικής κοινότητας.

Ένα κουκούλι της ανεξάρτητης εικαστικής σκηνής

Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε - εικόνα 2

Με νέους «ενοίκους» αλλά και «αποχωρήσεις» από τη Σύναψη 1, το ατμοσφαιρικό κτίριο του «Μπάγκειον» φιλοδοξεί να αγκαλιάσει τη δημιουργική ενέργεια της πόλης μέσα από ένα πρόγραμμα φιλοξενούμενων ομάδων που ενορχηστρώνουν ποικίλες δράσεις: από περφόρμανς και ομιλίες μέχρι εργαστήριο κατασκευής ηλιακού αερόθερμου από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς σε συνεργασία με την Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανοιχτή συζήτηση «Ελληνικές Καλλιτεχνικές Πρωτοβουλίες» την Πέμπτη 21/4 (17:00 - 20:00). Παρουσιάζονται επτά διαφορετικές ελληνικές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν μια ανοιχτή για το κοινό συζήτηση, σχετικά με την ταυτότητά τους το έργο τους αλλά και το ρόλο τους στη σύγχρονη εικαστική σκηνή. Συμμετέχουν οι: Σοφία Σιμάκη, Bhive (Γεράσιμος Αβλάμης), Fokidos (Σοφία Στεβή), Open Showstudio (Σοφία Τούμπουρα), Enterprise Projects (Δανάη Γιαννόγλου & Βασίλης Παπαγεωργίου), Snehta Residency (Αύγουστος Βεϊνόγλου), Tinos Quarry Platform (Πέτρος Τουλούδης).

Χαρτογραφώντας τα κενά κτίρια της Ομόνοιας

Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε - εικόνα 3

Κάλεσμα για την έναρξη μιας σειράς ομαδικών περιπλανήσεων στην πόλη με αφορμή την αναγνώριση και καταγραφή κενών κτιρίων στην Ομόνοια αποτελεί το ανοιχτό-εργαστήρι «Speleo / Σπήλαιο» του Φάνη Καφαντάρη. Με στόχο την ενίσχυση της συζήτησης σχετικά με την εντατική παρουσία ανενεργών λειτουργικά χώρων στην Αθήνα, η παρουσίαση στο «Μπάγκειον» των στοιχείων και των εμπειριών από τις χαρτογραφήσεις επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ανοιχτό στο κοινό αρχείο.

Ο Εμφύλιος (και) στο «Μπάγκειον»

Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε - εικόνα 4

Αν δεν προλάβατε τις παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με θέμα τον ελληνικό εμφύλιο, ορισμένες από αυτές παρουσιάζονται σε επανάληψη στο «Μπάγκειον», στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μπιενάλε με το Εθνικό. Αυτές τις ημέρες σημειώστε την «Πανούκλα» του Γρηγόρη Λιακόπουλου που παίζεται το Σάββατο 23/4 στις 8.30 μ.μ. Μπορούμε να μιλήσουμε για την περίοδο αυτή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ή εξακολουθεί να είναι θέμα ταμπού, ειδικά στη σημερινή, τεταμένη λόγω της οικονομικής κρίσης, πολιτική συγκυρία; Ποιά αισθητική γλώσσα χρειαζόμαστε για να προσεγγίσουμε τα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου, ποιές πτυχές αποκαλύπτουμε, ποιά ερμηνεία τους δίνουμε και τί συμπεράσματα αντλούμε; Πώς μπορεί, τέλος, η τέχνη γενικότερα και το σύγχρονο θέατρο ειδικότερα να συνδράμει στην κατανόηση της ιστορίας και την διαχείριση του συλλογικού τραύματος;

4 free προβολές

Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε - εικόνα 5

Τέσσερις ταινίες που επικεντρώνονται σε ζητήματα τα οποία απασχολούν την Μπιενάλε θα προβληθούν στο «Μπάγκειον», με ελεύθερη είσοδο: το «Κhaima» (2011) του Αθανάσιου Καρανικόλα (σήμερα 21/4, 8 μ.μ.), για τον καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων στην Πάτρα, η «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη (22/4, 8 μ.μ.), για τις διαδρομές των συλλεκτών μετάλλων, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (2012) του Έκτορα Λυγίζου (24/4, 8 μ.μ.) και ο «Έλληνας Γείτονας» (1969) του Ράινερ Βέμπερ Φασμπίντερ (24/4, 6.30 μ.μ.).

Urban Digging

Τα επόμενα ραντεβού της Μπιενάλε - εικόνα 6

Την πιθανότητα της δημιουργίας ενός UrbanDig Project στην Ομόνοια εξετάζει η ομάδα Όχι Παίζουμε που ειδικεύεται στις site-specific παραστάσεις με δυναμική παρουσία του χορού και του θεάτρου. Το UrbanDig Project (2004) που φιλοξενείται στο «Μπάγκειον» είναι ένα εξελισσόμενο έργο, το οποίο αποτελείται από επεμβάσεις και παραγωγές στο αστικό τοπίο – σε κτίρια, μεγάλες κατασκευές και γειτονιές.

Περί Εξουσίας

To Σάββατο 23/4 (12:00 – 21:00) σημειώστε τη συμμετοχική δράση Περί Εξουσίας (Regarding Authority) των Lo And Behold που αφορά τη διερεύνηση της έννοιας και του όρου εξουσία. Τι είναι εξουσία; Ποιες είναι οι διάφορες μορφές της; Ποια τα όριά της; Πως επιδρά στους ανθρώπους και την κοινωνία; Πως μεταλλάσσεται; Με ποιό τρόπο μας καθορίζει;
Η Lo And Behold προτείνει μια συμμετοχική δράση σε εξέλιξη που διερευνά το παραπάνω θέμα. Στο χώρο του Μπάγκειον θα λειτουργεί μια διαδραστική εγκατάσταση με γραφομηχανές όπου το κοινό καλείται να γράψει πως αντιλαμβάνεται την έννοια της εξουσίας. Στους τοίχους θα είναι αναρτημένο υλικό που έχει προκύψει από μέλη της Lo And Behold.

Locus Exoticus Daysign Workshop

Την Κυριακή 24/4 (13:00 – 16:00) ο Πάνος Σκλαβενίτης σε συνεργασία με τους Playroom παρουσιάζει το εργαστήριο Locus Exoticus Daysign Workshop. To Locus Exoticus Daysign Workshop είναι ένα διήμερο εργαστήριο που αποτελεί μέρος του project Daysign, στο πλαίσιο του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί από το 2012 μέχρι σήμερα μια σειρά από εργαστήρια, performances και συμμετοχικές δράσεις. H συζήτηση για την εξωτικοποίηση της Αθήνας έχει, εδώ και καιρό, καταστεί κοινός τόπος για τον «κόσμο της τέχνης» στην Ελλάδα. Όμως τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο; Μέσω ποιων διεργασιών λαμβάνει χώρα αυτή η εξωτικοποίηση; Ποιες είναι οι διαφορετικές εκφάνσεις αυτού του ‘locus exoticus’; Που τοποθετεί κανείς τον εαυτό του σε αυτή τη νέα(;) γεωγραφία και από ποια θέση την σχολιάζει;

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων δράσεων

Παρασκευή 22/04
14:00 – 22:00 Σύναψη 2 Ώρες Εργασίας
15:00 – 19:00 Playroom
Περιηγητές, ανοιχτό εργαστήριο
16:00 – 19:00 Φάνης Καφαντάρης
Speleo~ / Σπήλαιο~, εργαστήριο
18:00 – 20:00 Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς σε συνεργασία με την ομάδα Μετάβασης
Εργαστήριο κατασκευής ηλιακού αερόθερμου
18:30 – 20:00 Αυτόνομη Ακαδημία
Forget Institutional Critique της Raimar Stange, ομιλία
20:00 – 22:00 Πρώτη Ύλη (2011 ) του Χρήστου Καρακέπελη, προβολή παρουσία του
σκηνοθέτη

Σάββατο 23/04
12:00 – 22:00 Σύναψη 2 Ώρες Εργασίας
12:00 – 15:00 Φάνης Καφαντάρης | Speleo~ / Σπήλαιο~, εργαστήριο
12:00 – 21:00 Campus Novel | Same Time Tomorrow, προβολή από τους Tatiana Ilichenko & Moritz Metzner
12:00 – 21:00 Lo & Behold | Πέρι Εξουσίας, συμμετοχική δράση
13:00 – 16:00 Playroom | Φαντάσου τον Ξουθ II, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και οποιονδήποτε άλλο
15:00 – 19:00 Playroom | Περιηγητές, ανοιχτό εργαστήριο
15:30 – 19:00 C.A.S.A. | Περφόρμανς από τον Θωμά Διάφα
18:00 – 20:00 Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς σε συνεργασία με την ομάδα Μετάβασης | Εργαστήριο κατασκευής ηλιακού αερόθερμου
19:00 – 20:30 Αυτόνομη Ακαδημία | Incorporeal materialities: Politics of the body, gender, language and rhythm από την Ιουλία Μερμηγκά, ομιλία
19:00 – 20:00 C.A.S.A. | Περφόρμανς από τον Φίλιππο Βασιλείου
20:00 – 20:30 C.A.S.A | Περφόρμανς από την Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου
20:30 – 21:00 C.A.S.A | Περφόρμανς από τον Κώστα Βούλγαρη
20:30 – 21:30 Η Πανούκλα | Θεατρική παράσταση του Γρηγόρη Λιακόπουλου

Κυριακή 24/04

12:00 – 21:30 Σύναψη 2 Ώρες Εργασίας
12:00 – 15:00 Φάνης Καφαντάρης | Speleo~ / Σπήλαιο~, εργαστήριο
12:00 – 21:00 Campus Novel | Same Time Tomorrow, προβολή από τους Tatiana Ilichenko & Moritz Metzner
12:00 – 21:00 Lo & Behold | Πέρι Εξουσίας, συμμετοχική δράση
13:00 – 16:00 Πάνος Σκλαβενίτης σε συνεργασία με τους Playroom | Locus Exoticus Daysign Workshop, εργαστήριο
15:00 – 17:00 Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς σε συνεργασία με την ομάδα Μετάβασης | Εργαστήριο κατασκευής ηλιακού αερόθερμου
15:00 – 19:00 Playroom | Περιηγητές, ανοιχτό εργαστήριο
18:30 – 20:00 Ο Έλληνας Γείτονας (1969) του Rainer Werner Fassbinder, προβολή
19:00 – 20:30 Αυτόνομη Ακαδημία | Final Fantasy. 21 translations of purpose in Japanese. Hermeneutics of myth, manga and RPG από τον Hiroshi McDonald Mori, ομιλία
20:00 – 22:00 Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού (2012) του Έκτορα Λυγίζου, προβολή

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Saxa Loquuntur", τα τοπία του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.

"Κτίσματα": Η αναπαράσταση του ψυχικού τραύματος στη ζωγραφική του Γιώργου Λουλούδη

Ο καλλιτέχνης φαίνεται να χρησιμοποιεί το κτίριο περισσότερο συμβολικά, επιδιώκοντας μέσω αυτού να εκφράσει ψυχικές διαθέσεις.

"Εσωστρέφεια σε μικρό format": Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης δημιουργεί με θέμα το αλκοόλ

Ο καλλιτέχνης καταγράφει μοναχικές φιγούρες σε μπαρ που στοχάζονται σαν τον Van Gogh στο περιώνυμο καφενείο του, σχετικά με την αυτοκτονία ή την τρέλα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/2)

Η νέα προκλητική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη, έργα Τεχνητής Νοημοσύνης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

"Body Panels Mirrors Lights": Οι πολυδιάστατες εικαστικές συνδέσεις της Ραλλούς Παναγιώτου

Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Οι προκλητικές ποπ αρτ αφηγήσεις του Στηβ Γιανάκου στη Citronne

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων, σε συνδυασμό με έξι παλαιότερα.