Tα πιθάρια του Αιγαίου

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής σε συνεργασία με το Δίκτυο Νεότερης Κεραμικής διοργανώνουν κύκλο ομιλιών σχετικών με την κεραμική στον Ελληνικό χώρο.

Tα πιθάρια του Αιγαίου

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής σε συνεργασία με το Δίκτυο Νεότερης Κεραμικής διοργανώνουν κύκλο ομιλιών σχετικών με την κεραμική στον Ελληνικό χώρο.

Β’ κύκλος ομιλιών: «Νέα στοιχεία για την παραγωγή, διακίνηση και χρήση των πίθων στο Αιγαίο»

Tα πιθάρια του Αιγαίου - εικόνα 1
Αινίτικα πιθάρια έξω από παλιό ελαιοτριβείο στη Θάσο. (φωτογρ. Σ. Παπαδόπουλος)

Παρασκευή 15 Απριλίου 19.00 Δρ. Στρατής Παπαδόπουλος, - MSc. Αλεξάνδρα Πεντότη, αρχαιολόγοι
«Η αινίτικη πιθοπλαστική στη Θάσο»
Η Αίνος, στο Δέλτα του Έβρου, γνώρισε σημαντική οικονομική άνθιση κατά το 19ο αιώνα. Ήταν ονομαστή για τα πιθάρια της, που έφταναν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Αιγαίου, της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Στη Θάσο, με την καλλιέργεια της ελιάς να κατέχει πρωτεύοντα ρόλο τουλάχιστον από το 18ο αιώνα, έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός αινίτικων πίθων σε ελαιοτριβεία και οικίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε συστηματική προσπάθεια μελέτης της πιθοπλαστικής της Αίνου, και το ‘δείγμα’ της Θάσου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα λόγω της ποσότητας και της ποικιλίας του.

Πέμπτη 12 Μαίου 19.00 Νίκος Λιάρος - Επιμελητής ΚΜΝΚ
«Τα χιώτικα πιθάρια και το ιστορικό τους πλαίσιο (17ος-19ος)»
Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα πορίσματα από την πρόσφατη επιτόπια έρευνα στη Χίο αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα. Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν για την τοπική παραγωγή κεραμικών χωρίς την χρήση τροχού από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Τα νεώτερα δεδομένα φωτίζουν αθέατες όψεις της κοινωνίας της Χίου αλλά και γενικότερα του Αιγαίου κατά την Οθωμανική περίοδο.

Οι διαλέξεις γίνονται στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6 Θησείο, Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

29/11/2022

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.

Η ΜΑΤ. "Μπουσουλάει" στην Κάμιρο

Τον Δεκέμβριο έρχεται η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στον πολιτιστικό χώρο της Κυψέλης.

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.