Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με τρεις σημαντικούς ομιλητές από το χώρο των μαθηματικών, των εικαστικών και της ιστορίας, ξεκινούν οι διαλέξεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2016.

Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με τρεις σημαντικούς ομιλητές από το χώρο των μαθηματικών, των εικαστικών και της ιστορίας, ξεκινούν οι διαλέξεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2016.

Ειδικότερα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα δώσει μία διάλεξη με θέμα «H επιστήμη μέσα από τη ματιά της τέχνης», τις Τετάρτες από 27 Ιανουαρίου μέχρι 17 Φεβρουαρίου η Κατερίνα Ζαχαροπούλου θα πραγματοποιήσει ένα κύκλο τεσσάρων διαλέξεων με θέμα «L.O.V.E. | Ο Ερωτισμός στην Τέχνη» ενώ τις Πέμπτες από 4 έως 18 Φεβρουαρίου ο Θάνος Βερέμης θα δώσει μια σειρά τριών διαλέξεων με τίτλο «Ο Ελληνικός Λαϊκισμός: από τις απαρχές έως σήμερα».

Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 1

H επιστήμη μέσα από τη ματιά της τέχνης

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, 19.30-21.00
με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, μαθηματικό – συγγραφέα

Στο πλαίσιο της έκθεσης Mario Merz | Numbers are Prehistoric, ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την ομάδα Θαλής + Φίλοι, διοργανώνει ομιλία με θέμα «H επιστήμη μέσα από τη ματιά της τέχνης».

Η επιστημονική έρευνα, όπως κάθε μορφή πρωτοπορίας, συχνά πορεύεται ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και πολιτιστικά ρεύματα της εποχής κατά την οποία διεξάγεται, ενίοτε μάλιστα και ενάντια σε αυτά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνονται οι επιστημονικές εξελίξεις από την τέχνη, είναι ένας δείκτης της απήχησής τους στο ευρύτερο κοινό και της αποδοχής ή της απόρριψής τους από αυτό, πολλές φορές μάλιστα ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο γίνονται κατανοητές. Αυτή την αλληλεπίδραση τέχνης και επιστήμης θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε.

Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 2

Ξεκινώντας από την ανθρωπομορφική απεικόνιση των επιστημών σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ταπισερί, γκραβούρες και εικονογραφήσεις βιβλίων, θα διαβάσουμε το πώς εισέπραξε η τέχνη τη στροφή προς την επιστήμη που σηματοδοτεί την απαρχή της Αναγέννησης. Συνεχίζοντας, θα εξετάσουμε πώς η επιστημονική επανάσταση άφησε το ίχνος της στη λογοτεχνία του 17ου και 18ου αιώνα και πώς η βιομηχανική επανάσταση που τη διαδέχτηκε ενέπνευσε τους μυθοπλάστες και τους εικαστικούς του 19ου αιώνα.

Τέλος θα εξετάσουμε την επίδραση που είχαν οι θεωρίες για την τέταρτη διάσταση και τις μη Ευκλείδειες γεωμετρίες στη ζωγραφική του εικοστού αιώνα και ειδικότερα τον κυβισμό και τον σουρεαλισμό.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, 19.30-21.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

L.O.V.E. | Ο Ερωτισμός στην Τέχνη
Φαντασιώσεις, Σύμβολα, Συμβιώσεις, Παρεκκλίσεις

από 27 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου κύκλος 4 διαλέξεων | κάθε Τετάρτη, 18.30-20.30 με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί έναν νέο κύκλο διαλέξεων με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου με θέμα ο Ερωτισμός στην Τέχνη .
Ο νέος κύκλος τεσσάρων διαλέξεων που εμπνέεται από τη γιορτή των ερωτευμένων (14 Φεβρουαρίου), θα ξεκινήσει στις 27 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα οπτικό ταξίδι στην απεικόνιση του έρωτα από όλο το φάσμα της ιστορίας της τέχνης έως τις μέρες μας, με παράλληλη παρουσίαση πασίγνωστων αριστουργημάτων της τέχνης και σύγχρονων έργων, καθώς και εμβληματικές ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 3

Συγκεκριμένα, στον κύκλο αυτό ανιχνεύονται οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στις κοινωνίες, η απεικόνιση της ερωτικής επιθυμίας, η σύσταση του ζευγαριού, η αναπαράσταση του Ανδρόγυνου, η δημιουργία νέων προτύπων περί ομορφιάς σχέσεων και τέλος η παρείσφρηση της πορνογραφίας στην τέχνη.

L for Love για τον έρωτα (1η συνάντηση, 27/1)
O for Obsession για την μονομανία (2η συνάντηση, 3/2 )
V for Vulnerability για την τρωτότητα (3η συνάντηση, 10/2)
E for Erotic για τον ερωτισμό (4η συνάντηση, 17/2)

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κύκλος 4 διαλέξεων: 40€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 15€
Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής,
Εταιρική Συνδρομή: 32€ Χορηγός: 28€ Νέοι Φίλοι ως 35 ετών: 20€ Μεμονωμένη διάλεξη: 15€

Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 4

Ο Ελληνικός Λαϊκισμός: από τις απαρχές έως σήμερα
από 4 έως 18 Φεβρουαρίου κύκλος 3 διαλέξεων | κάθε Πέμπτη, 19.00-20.30 με τον Θάνο Βερέμη
Από την αφετηρία του ελληνικού κράτους, δύο στοιχεία ανταγωνίζονται για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Οι εκσυγχρονιστές της διασποράς ως φορείς του πνεύματος του διαφωτισμού και οι αυτόχθονες πρόκριτοι, αρματολοί και κληρικοί, οι οποίοι εκπροσωπούν την προ-νεωτερική επιρροή μιας οθωμανικής κοινωνίας. Έτσι το νέο ελληνικό βασίλειο λειτούργησε με ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά σε μια κοινωνία η οποία διέβρωσε με τον συντηρητισμό της τους θεσμούς αυτούς.

Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 5

Καθώς πυρήνας της αφοσίωσης κάθε Έλληνα αποτέλεσε η οικογένεια και κατ’ επέκταση οι συγγενείς, οι φίλοι και τελικά οι πελάτες, οι προτεραιότητες αυτές κατακερμάτισαν την κοινωνία σε πολλά αντίπαλα στρατόπεδα που ανταγωνίζονται για την άλωση του κράτους. Κυρίαρχο κριτήριο εισόδου στους σχηματισμούς αυτούς δεν είναι η αξία, αλλά η συγγένεια, η αφοσίωση και η σταθερότητα. Έτσι οι αξίες των δύο κόσμων, η αξιοκρατία των επαγγελματιών αφενός και η πίστη των οπαδών αφετέρου, βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη. Ζούμε έκτοτε με τον σχιζοφρενικό δυισμό του εκσυγχρονιστικού διαφωτισμού και της παραδοσιακής κατακερματισμένης κοινωνίας.

Διαλέξεις για ενήλικες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 6

Η πρακτική του κατακερματισμού αποκτά ως σύμμαχο ένα νέο φαινόμενο στην ελληνική πολιτική, τον λαϊκισμό. Η διαφοροποίηση συνεπώς δεν γίνεται με οριζόντια στρώματα αλλά κάθετες τομές, οι ολίγοι επίλεκτοι στην κορυφή και ο πολυάριθμος λαός κάτω. Παράλληλα οι λαϊκιστές κατασκευάζουν το αφήγημα του προδομένου λαού από τους διεφθαρμένους ηγέτες. Οι τελευταίοι κατά τους λαϊκιστές, αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας είναι όργανα της πλουτοκρατίας. Η ανατροπή του άδικου καθεστώτος των επίλεκτων είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με την εθνικοποίηση όλων των κέντρων εξουσίας, πολιτικών και οικονομικών.

Αυτά και άλλα κοινωνικό-ιστορικά θέματα θα μας απασχολήσουν στον νέο κύκλο διαλέξεων με εισηγητή τον καθηγητή Θάνο Βερέμη.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κύκλος 3 διαλέξεων: 24€ |
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€ Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής,
Εταιρική Συνδρομή: 20€ Χορηγός: 17€ Νέοι φίλοι ως 30 ετών: 12€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€
Για τη συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα για ενήλικες του ΜΚΤ, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά (στο www.cycladic.gr) ή τηλεφωνικά στο 210-7228321-3 (εσωτ. 150, 116)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.